Борисов - в онлайн Социалната среща на върха и срещата на лидери от ЕС в Порто

Във фокуса е определянето на европейската програма за следващото десетилетие
7 май 2021 17:55, Петя Славова
84
Борисов - в онлайн Социалната среща на върха и срещата на лидери от ЕС в Порто
Снимка: Правителствена пресслужба

Започна онлайн участието на министър-председателя Бойко Борисов в Социалната среща на върха в Порто, която е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на форума ще бъде определянето на европейската програма за следващото десетилетие, която да гарантира, че европейската общност се изправя пред предизвикателствата на настоящето и бъдещето без никой да бъде изоставен, предава правителствената пресслужба.

Социалната среща на върха на ЕС има за цел да засили ангажимента на държавите членки, европейските институции, социалните партньори и гражданското общество към прилагането на Плана за действие за Европейския стълб на социалните права. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен постави Европейския стълб на социалните права в центъра на действията на Комисията за осигуряване на справедливо и приобщаващо възстановяване.

Планът за действие, представен от ЕК през март 2021 г., предлага редица инициативи и определя три основни цели, които трябва да бъдат постигнати в цяла Европа до 2030 г. Според първата от начертаните цели най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. трябва да бъде в заетост до 2030 г., според втората - най-малко 60% от всички възрастни лица следва да участват в обучение всяка година. В тази връзка се изисква най-малко 80% от лицата на възраст 16-74 г. да имат дигитални умения и да се намали делът на  отпадналите от образователната система. Третата цел на ЕК предвижда броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. души до 2030 г.

Социалната среща на върха и неформалната среща на лидерите от ЕС в Порто се провеждат в два последователни дни. Днес ще се състои Социалният съмит, който ще се съсредоточи върху най-добрия начин за прилагане на Европейския стълб на социалните права.

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в панела за умения и иновации. В него българският министър-председател ще застъпи позицията, че бързото навлизане на цифровите технологии, икономическата трансформация и демографските промени са фактори, които оказват съществено влияние върху развитието на пазара

В Порто ще се проведе и неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, която ще продължи с работна сесия на лидери в събота. Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС ще обсъдят как да бъде даден силен политически тласък на Европейския социален стълб и неговото прилагане.

В рамките на неформалното заседание на Европейския съвет на 8-и май ще бъде приета Декларация от Порто за социалното измерение на ЕС.

Теми на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС днес ще бъдат COVID координацията и предстоящата среща на евролидерите с министър-председателя на Република Индия Нарендра Моди, която ще се проведе в утрешния ден. Тя е 16-ата среща на върха ЕС-Индия като целта е установените отношенията да се надградят и да станат още по-интензивни особено предвид актуалната ситуация, свързана с пандемията от коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Маямата пак изпълнява поръчки на Черепа, само че този път хванали някакъв грозен, нагъл и завистлив селянин. Забавление за чалгофили те. Очаква се отговора на Борисов.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нещо,нали беше в болнични до 20 май?
65
0
 
2
 
! Отговори
Турист преди 2 години
И на какъв език говори другаря сикаджия?
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, този нали е в болнични отделно е в оставка, какво се бута тука там. Нещо се е самозабравил.
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Борисов участва в срещи на върха. Там го канят и уважават.А от нашите неадекватни нови депутати и Президент ме е срам.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се притеснявам за джипа, никакъв го няма, а и строежите останаха без инспектор.
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ми шахматиската отказа да поеме управлението / затри милиони лв. /е, кой освен Бойко Борисов Той е известен и познат в ЕС , ЕК, НАТО. Има авторитет, има име. Та маяМа или Славун да говори.а ?
60
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е в НАТО. България е в ЕС.България е в най богатияо демократичен, свободен съюз от 550 000 000 население на континент Европа.
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България с Влизането си в ЕС е ОСВОБОДЕНА от влиянието на Москва. Това става при НДСВ.Премиер С. Сакскобургота. 2006г.На 9. Май неделя е голям празник за България.Ще се пее химна на Еврепа.51695
58
2
 
1
 
! Отговори
13 преди 2 години
До ПроСоТоМИНИСТР - ПРЕДСЕДАТЕЛ - В ОСТАВКА Е!!!А ТИ КАКЪВ СИ?
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги,зрители!Доктор Менегеле на екраните ви, които преследваха и облъчваха хора до страшна болка, биха им инджекции с Бог знае какво съдържание,разболяваха хора,затваряха ги насилствено в лудници,за да може да правят с тях и тялото им, каквото си пожелаят измъчваха и затваряха хора,преследваха и стресираха хора и други подобни гадости!Чао,Менгеле!
56
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
да питат ББ и за къщата в Барселона
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС реШава будещето за десетилетие напред.Смешници.Може и за столетие напред да решат каква ще е програмата на ЕС,дори и за хилядолетие.Пълен утопичен Комунизъм.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият вожд има много замислена физиономия. Така изглежда сутрин когато пльосва 2-килограмовото си творение в тоалетната чиния.
53
3
 
10
 
! Отговори
Кофпомпаджия преди 2 години
Днес завърших и втората си книга - прочетох Оцеола.
52
7
 
9
 
! Отговори
Цецка Красавчева преди 2 години
Смейте се, смейте се вие; Тиквата ще се върне на бял джип - след това ще ви видя как ще се смеете...
51
3
 
6
 
! Отговори
астора преди 2 години
Интересно като какьв там участва
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи са му осигурявали девойка за 5 бона.Браво на Винету.Не си играе.
49
4
 
10
 
! Отговори
Браво на Тиквата! преди 2 години
Много ме кефят тролчетата на ГЕРБ, които са се хванали като удавници за сламка да публикуват коментарчета в защита на Тиквата и неговата мафия. Как ме кефят как набиват палчета нагоре за тиквеника.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурантчиту що тъй?Толкоз ни е злобно и симпатично.