Капри: Красивият италиански остров, на който няма COVID

Почти цялото му население е ваксинирано
13 май 2021 20:20, Нели Христова
35
Капри: Красивият италиански остров, на който няма COVID
Снимка: БГНЕС

Докато Европа планира постепенното си отваряне за посетители от по-далечни места, бойни линии се очертават между дестинациите, които искат да накарат туристическите пари да потекат.

А в Италия - където туризмът представлява около 13% от БВП, според правителствените данни - един остров има преднина пред своите съперници, тъй като е зона напълно без COVID.

Капри, в Неаполския залив, обикновено е известен със своите богати посетители. Но тази година, вместо да предлагат луксозните си хотели и великолепната гледка към морето, властите предприемат много по-опростена реклама: че всеки жител на острова е бил ваксиниран.

Миналия уикенд губернаторът на по-широкия регион Кампания Винченцо Де Лука обяви, че програмата за ваксинация е почти приключила, твърдейки, че това ще направи острова "напълно без COVID".

"Подготвяме се да посрещнем милиони туристи и да им попречим да отидат в Испания или Гърция," каза Де Лука в реч в събота. "Сега важно е да не губим време. Хотелският сектор трябва да вземе решенията си през май, в противен случай ще загубим цял туристически сезон."

Кметът на Капри Марино Лембо заяви пред CNN, че от 15 000 жители 80% са получили първата доза от ваксината.

До края на тази седмица всички работници в туристическия сектор, които живеят на острова, но редовно пътуват до него, също ще бъдат ваксинирани. "Това е много силно послание, което изпращаме на целия свят - можете да дойдете тук в пълна безопасност," допълва той.

Серджо Гарджиуло, който е председател на Федералберги, асоциация, представляваща приблизително 60-те хотела на острова, се съгласява.  "Не само, че на островът няма COVID, но за клиенти, които се нуждаят от спешен тест, можем да организираме PCR тест и да предоставим резултата навреме за тяхното заминаване", каза той.

Опустошителна година

"През 2020 г. туристическият сектор на Капри отбеляза 70% спад в оборота заради пандемията", твърди Гаргиуло.

Това е опустошителна цифра за дестинация, която разчита толкова много на туризма. Но властите вярват, че островът може да предложи много - особено в момент на социално дистанциране.

"В допълнение към по-известните места и известната пиаца, където всички се срещат, Капри предлага фантастични природни пътеки, подходящи за пандемията", казва Лудовика Ди Меглио, ръководител на туристическия отдел на Капри.

Луиджи Еспозито, специализирал в екскурзии на открито на острова, казва, че въпреки че Капри е известен с престижния туризъм, пътеките му на открито са основен акцент.

"Дори гостите на петзвездни хотели обичат да се разхождат - водя ги, за да открият тайните места на острова", казва той. Тази седмица Еспозито получи заявка да води обиколка през септември. Това ще бъде първата му резервация след почти две години, казва той.

Дози на морския бряг

Капри не е единственият остров, който засили кампанията си за ваксинация преди летния сезон. Неговият съсед в Неаполския залив, Прочида, ще бъде италианска столица на културата през 2022 г. И там вече направиха всички ваксинации, няколко дни преди Капри.

Остров Иския също трябва скоро да завърши собствената си програма, казва Де Лука.

Италия има приблизително 30 малки острова, част от които са относително необитаеми, но други са туристически горещи точки всяко лято. Повечето имат ограничено здравеопазване, а италианското правителство разрешава планове за масови ваксинации за тях.

Фокусът върху островите не е останал незабелязан от хората в други туристически дестинации. Ръководствата в големите туристически дестнинации като Венеция, Флоренция и Чинкуе Тере нямат приоритет за ваксинация.

"Питат ме: "Защо сте напълно ваксинирани, а ние не?" И аз отговарям, че без да искам да дискредитирам никого, Капри е известен по целия свят, той има по-голяма видимост. Без COVID в Капри е печалба за всички", казва Еспозито.

По време на среща на министрите на туризма от Г-20 по-рано този месец, италианският премиер Марио Драги обяви, че преди европейски "зелен сертификат", Италия ще пусне своя туристическа карта до средата на май.

В момента всички посетители на Италия трябва да се поставят под карантина за минимум пет дни, но самоизолацията ще бъде отменена за ваксинирани пътници и тези, които са имали COVID-19 през последните шест месеца.

Към 10 май в Италия са приложени над 24 милиона дози, като малко над 12% от населението е напълно ваксинирано.

Но според последния седмичен бюлетин на комисаря по ваксините, над 13% от италианците на възраст над 80 години и 31% от хората над 70 години все още чакат първата си доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
О-в Капри е едно райско кътче. Посетете го непременно. И вижте там паметника на Ленин. Който е громял капитализма оттам, живял е царски и е хайлазувал с парите на бедния пролетариат.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bижтe
10
0
 
2
 
! Отговори
Чипи кипи преди 2 години
Туй на снимката гарата ли е, хайде тоз кмета ли е, ми то жив човек няма наоколо той с маска, ваксиниран е.
9
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 години
На мен ми е странно, този е с маска, а около него в радиус 4-5 метра няма никой. Що не си сложи и един скафандър за по-сигурно.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ама друг път...
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянинМи... Знаеш... Щото псевдоваксините не предпазват от ковид... Хахаха абе забелязвам, че има ситуация когато си мислиш "всички са луди" и всъщност си прав... Поне за повечето... Луди са! "Ваксинирани", с "маски", и пак не могат да прегърнат баба... да не я убият със смъртоужасен ковигрип...
6
3
 
9
 
! Отговори
Соня Ериксон преди 2 години
Поредната сълзлива и напудрена история , предназначена за овцете .А най-вероятно - изсмукана от пръстите .
5
3
 
19
 
! Отговори
123 преди 2 години
Пропаганда за ваксинация.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не сме хора
3
3
 
15
 
! Отговори
Нов НОРМАЛЕН преди 2 години
Ауууу цял ден чакам новина за kopонавирооз да пуснете.Отдавна не ни бяхте информирали за-Чумата на хилядолетието-Чернобила на 21 век-Операция Барбароса на новото време........................................................................
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на Сейшелските острови твърдяха... ами...Няма значение. Боцкайте.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукловодите са заповядали на медиите да пишат, че кромида е изчезнал благодарение на инжекциите. Овцете са наградени със спокойствие. Нека да включим суперкомпютрите, сателитите и антените, нека всички хора на острова да правят групов кекс и да бягат голи.Може да ги разделим на групи - едните ще убием, другите ще повръщат, трети ще са агресивни. Можем да си правим всичко с наноботираните зомбита.