Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС

Материалното благосъстояние е най-добро в Люксембург
373
Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поредно проучване ни нареди на последно място в Европа.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за Евросъюза, сочи предварителна оценка на Евростат.

Още по темата

Според статистиката ФИП варира от 39 под средното в България до 31 над средното в Люксембург.

През 2020 година девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище.

Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто).

Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.

В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко.
 В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.

Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
0
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
НАПРОТИВ ПЪРВИ СМЕ НО ОТЗАД НАПРЕД
324
0
 
0
 
! Отговори
Тео преди 2 години
10 години мъдро управление - видими резултати! Това хората да ти го казват в очите и въпреки всичко да вярваш, че тия ще изправят държавата на крака си е, меко казано, недалновидно! Илюзия е, че проблемите ни са само отвън. Най-големия е вътре в нас, самите, а не заради масоните и илюминатите. Лидери като Стефан Стамболов са изоравяли България на крака за пет години. Сегашните лидери биха виснали на въжето, ако той беше на тяхно място сега!
323
1
 
2
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До 363- Кога е бил ръста 6% пееди борисов ве лъжец? Дажебв кризата ни вдигнаха кредитния рейтинг, ръста винаги е бил 3.5-4.5. Айде като лъжите малко по добре дс боравим с цифрите. Не случаайно за пореден оът ще спечелят изборите но Радев ще направи кабинет ала Орешака.
322
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимният партиен лидер по Магнитски е виновен, който нито американското посолство нито прокуратурата могат да искарат наяве
321
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като матряла избра боко 3 пъти и той срина растежа от 6 на един процент - кой е виновен - ами ти избирателю на гроб ти си виновен
320
0
 
1
 
! Отговори
гербер преди 2 години
стига с потреблението
319
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи, като ви е слабо потреблението Бойко, Пеевски и компания се скъсват да потребяват и все не могат да ви вдигнат потреблемението. Измъчиха се за държавата хахаха.
318
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Стига с това потребление вече ми писна от тая дума.НИе да не сме *** на угояване,всеки иска само да пълни количката и да плющи,да купува и купува като за края на света. Някой вече влиза ли в книжарница и библиотека да попитам скъпите"консуматори" дето все не им стига плюскането и количктата в супера е все малка??
317
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниско потребление, а всички с наднормено тегло или затлъстели.
316
1
 
1
 
! Отговори
ЖанГОг преди 2 години
нямаме идеология, няма образование истинско личностно на първо място, няма изяснена стратегия в дългосрочен план. Да гледаме само стандарта на другите и да се отричаме от историята си ,спазвайки някакви спуснати директиви по изкуствен начин няма как да се получи нещо добро, не може да сме една кръв с руснаците примерно а да водим политика срещу нея. Имаме добри възможности, но слаби стратези. Все чакаме някой от чужбина да ни похвали и да инвестира ,т.е. да източи.
315
1
 
6
 
! Отговори
куку преди 2 години
Кога сме били на друго място и при кое управление че не си спомням .
314
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама правите грешно стравнение. Я сравнете със Сомалия или Хаити, да видите колко сме добре и каква невероятна икономиката имаме.
313
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички плюете Борисов ама човек го каза преди 10 години. ЛОШ МАТЕРИАЛ!
312
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой изобщо мисли че някога ще минем някой от евросъюза. Тази скапана държава. Цените в българия са европейски, а заплатите български. България е едно квартално гето на европа.
311
3
 
6
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Тук някакви леваци пишат как добре се живеело в Бантустана. Излезте навън и вижте как живеят хората. Ама не ходете по гетата, дето живее братчеда тираджия или строител, а погледнете как живеят умните хора с професии. Идея си нямате в каква клоака сте.
310
1
 
1
 
! Отговори
Дими Митушев преди 2 години
До Анонимен 324Браво! Промит мозък! Къде видя комунизъм в написаното от мен!
309
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само комунистите преди 1989 година искаха всички да бъдем еднакво бедни (равни)...
308
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС и не само в ЕС...............гарантирано от крадците от ГЕРБ, СДС и ДПС!!!
307
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки човек може да е беден в най-богатата държава и обратното... Всичко зависи от него... Няма значение коя партия управлява...
306
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Бойко и другите около него не му е никак трудно с този *** народ да си прави каквото иска. Държавата е негова. А вие сте му роби. Преди се нервирах, но сега се радвам, че си го искате....Бойко ще ви пуска да пътувате, но Европа ще се затваря както и останалия свят. Ако си мислите, че пандемията ще свърши скоро в голяма поредна заблуда сте...Ще си гледате затъпяващите предавани по тв и медиите ще продължават с промиване на мозъци. Лятото в Гърция, че е евтино...