"Беше като апокалипсис": Торнадото в Чехия изравни село със земята, взе жертви

Колко редки са торнадотата в Европа?
25 юни 2021 11:03, Нели Христова
67
"Беше като апокалипсис": Торнадото в Чехия изравни село със земята, взе жертви
Снимка: Twitter

Торнадо, за което се твърди, че е най-силната буря в историята на Чешката република, рани стотици хора и уби най-малко трима души. Според властите броят на жертвите може да се увеличи. Нанесени са и сериозни материални щети - видеокадри от региона в социалните мрежи показват разрушени сгради и автомобили, изтръгнати пънове на дървета и няколко пожара.

"Това е истински ад", каза областният управител на Южна Моравия Ян Гролих, след като посети района. Скоростта на вятъра е била между 260 и 320 километра в час. Михаела Ботова, говорител на южноморавската спасителна служба, каза пред чешката телевизия, че 63 души са били откарани в болница от медицински служби, десет от които са с тежки наранявания. Трима по-късно са починали. "Десетки други хора сами потърсиха медицинска помощ", добави тя и заяви, че не може да се изключат по-нататъшни жертви, докато спасителите претърсват развалините.

Чешката новинарска агенция CTK цитира кмета на Хруски, който каза, че половината от селото му е било изравнено със земята.  "Църквата остана без камбанария, основното училище вече няма покрив и изолация, останаха само стени от къщите", каза той пред чешкото обществено радио. Говорителка на местната служба за спешни случаи Хедвика Кропачкова добавя, че е имало смъртни случаи и че хората все още са в капан под отломките. Първоначално тя заяви, че се очакват десетки ранени. Болницата в град Ходонин, който се намира на чехо-словашката граница обаче заяви, че досега е приела около 200 души.

 "Ситуацията изглеждаше като бойно поле", каза Антонин Тесарик, директор на болницата на Ходонин, където са лекувани ранените. "Беше като апокалипсис. Навсякъде имаше кръв и безпомощни хора в сълзи. Те спасиха живота си, но загубиха покривите над главите си", допълва той пред CTK.

Вътрешният министър Ян Хамачек каза, че "всички налични спасителни звена са в действие или се придвижват към района на Ходонин, където няколко общини са били ударени от торнадото." Изпратена е помощ и от Австрия и Словакия. Чешката армия също е командирована на мястото на трагедията.

Торнадото и градушка с големина на тенис топка удариха няколко града и села, включително Ходонин, където в екстремното време унищожи пенсионерския дом и местния зоопарк.

Бурята предизвика и големи прекъсвания на електрозахранването, като близо 100 хил. души са останали без ток през нощта. Има и смущения в движението, като паднали електропроводи затвориха основната магистрала, свързваща Прага със словашката столица Братислава.

Бурите принудиха премиера Андрей Бабиш да остане в Брюксел след срещата на върха на ЕС, тъй като кацането в Прага би било твърде опасно.

Колко рядко е торнадото в Европа?

Торнадото не е толкова рядко явление в Европа, колкото може да си представите - смята се, че има няколкостотин подобни бури в целия континент всяка година. Точните прогнози обаче варират и някои почти със сигурност остават нерегистрирани, тъй като удрят в слабо населени селски райони.

Торнадо има във всички континенти на Земята, с изключение на Антарктика, но дори и там те  са теоретично възможни.


Разбира се, САЩ виждат най-много бури от всички,  като средно над 1000 удрят година. Страната също така записва повече от най-жестоките разрушения, отколкото където и да е другаде по света.

Планинският пейзаж на Америка и близостта до топлия, влажен Мексикански залив дават идеалните условия за образуване на силни гръмотевични бури. И това са бурите, които раждат най-големите торнадота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това много ни хареса, искаме още от същото да се повтори върху столицата прага, винаги ще им е малко на тези гнусни русофоби.
56
1
 
3
 
! Отговори
циник преди 2 години
Претенционзите либерали, защо не си слагате чешки знамена на фейсбука?
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Растителната покривка намалява температурните разлики и предотвратява формирането на "суперклетка" - вакуум от бързо изтегления нагоре свръхтопъл въздух. Горите в Европа отстъпиха място на торнадата. Скоро и в Манастирски ливати, Хладилника и Несебър.
54
1
 
1
 
! Отговори
не е преди 2 години
нормално да насьрчаваш престьпността и да продаваш народа си
53
3
 
0
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 години
Защо се напрягате излишно - просто е някоя Венецуелска джунгла невинна пеперуда е размахала крилца........и ето ти в Моравия торнадо......хм...
52
4
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Службите в Чехия бързо да установят местонахождението на ония двама руски сгенти,взривили склада. Със сигурност имат пръст в това бедствие.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подиграваш се с тоалетните дигат им покривите а от долу сека къща с турски клозет
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайки в предвид статичната сила, динамичната мощ и комбинираната потенциално-кинетична енергия на Торнадото, Най долният Сенат на Чехия е излезнал с предложение към Дирекцията по наименованията и названията, последното чешко-моравско торнадо да се кръсти ЧЕЗ, = че три
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
HAARP в действие!
48
9
 
9
 
! Отговори
злобар преди 2 години
Ако беше някъде другаде да ги съжали човек но щом е в Чехия изобщо не ми дреме колкото ЧЕЗ скуби тука нашего брата.
47
0
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Що се отнася до твърдението ,че на континента ставали по няколкостотин ТАКИВА бури ,..нещо ме съмнява!..ВИХРИ има,определено!..Ето и преди нема и месец, както гледах към улицата, изведнъж ОТ НИКЪДЕ,без вятър,без облаци,чисто небе и спокоен въздух,се завихри един ВИХЪР с диаметър около 3-4 метра..Занадига всички листа и *** по улицата,"вилня" 7-8 секунди,премести се на десетина метра и изчезна така,както се появи..Обаче КАТАКЛИЗМИ като тоя да са едва ли не "нещо обикновено за Европа",май ..А
46
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
И все пак нещата да се "обясняват" със "случайни" събития и явления мисля, че е също толкова пресилено,колкото и другото залитане-за "безусловната предопределеност".."ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО"..Хората трябва да погледнем към себе си!..Да осъзнаем,че сме временни ГОСТИ на тая Земя!!!...ГОСТИ,НЕ "господари".."Блажени са смирените,те ще наследят Земята"..
45
1
 
1
 
! Отговори
ппп преди 2 години
До редактиращият: *** или Комунист *** дума ли е, та сложихте звезда. Нали има такава регистрирана партия
44
3
 
5
 
! Отговори
ppp преди 2 години
До АнонименВ БГ винаги за всичко е виновен ББ.Всички *** и *** щяха да се надпреварват да го плюят
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше в България виновен щеше да е бойко борисов
42
5
 
4
 
! Отговори
Мъка по тая България преди 2 години
Даже в момента има официална информация че правителството е отпуснало 15 милиона лева подкрепа за пострадалите. Кога ще ги стигнем Чехите господа и дами
41
4
 
10
 
! Отговори
Мъка по тая България преди 2 години
Вие си пишете глупостите а тука хората за няколко часа събраха в дарителска сметка над 4 милиона лева за пострадалите. Няма се оправи нашата родина
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43 - че консуматорството е проблем, така е. Ама я обясни как консуматорството създава торнадо. Или торнадото като се е родило, си е казало "яяя, мръсни консуматори, сега ще им покажа аз!". Торнада е имало много преди консуматорското общество, ще има и много след него. Да правиш подобна причинно-следствена връзка е...
39
3
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Човек, който знае много неща, това не означава, че чува гласове ! Живко от Варна в своето минало и настояще не е чувал и не чува гласове ! Тва е смешно !
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано ли късно консуматорското мислене на човечеството ще ни се върне тъпкано