Евродепутати скочиха на ЕК заради бездействието срещу корупцията в България

Институциите действали само срещу "дребните риби" и избирателно
Обновена: 16 сеп 2021 18:11 | 16 сеп 2021 12:40, Камелия Цветанова
145
Евродепутати скочиха на ЕК заради бездействието срещу корупцията в България
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия бе подложена на критики днес от Европейския парламент заради бездействието си срещу корупцията в България на фона на наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани, съобщи БТА.

Още по темата

От името на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Станислав Полчак посочи, че решението на Вашингтон показва провала на ЕС да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу "дребните риби" и избирателно.

Елена Йончева (Социалисти и демократи/БСП) добави, че България се е превърнала в страната, за която са налагани най-мащабни санкции по закона "Магнитски". Българските граждани знаят много добре проблемите с корупцията в страната, протестираха срещу превземането на съдебната система и когато го правиха, бяха бити и унижавани, заплашвани и влачени по съдебни зали, заяви Йончева. По нейните думи в нито един доклад на ЕК не се отчита това, което са установили САЩ и критиките на комисията към нашата страна са прекалено предпазливи.

Софи ин'т Велд (Обнови Европа) съобщи, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят нашата страна следващата седмица. По нейните думи се наблюдава необяснимо разминаване между заключенията от докладите на ЕК за напредък на България по механизма за наблюдение и решението на САЩ.

Даниел Фройнд (Зелени) определи обстановката в България като много по-лоша от това, което ЕК отчита. Това показва провала на комисията да предприеме необходимите мерки; американците поне правят нещо. Срамота е, че това не се прави от Брюксел. Наблюдението на ЕК не води до нищо, не се използват възможностите за действие, добави той.

Яак Мадисон (Идентичност и демокрация) подкрепи заключението, че за корупция биват преследвани само "дребните риби". В България и Румъния има проблеми, но корупция има и в други страни от ЕС, посочи той. По неговите думи е важно да има промяна в съзнанието на хората, за да бъде корупцията изкоренена.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не й харесват. България, Унгария, Полша и Словакия са вечните набедени, добави той. Според него корупцията в "приятелските" към ЕС правителства не се преследва от комисията. Корупцията се доказва в съда, с влязла в сила присъда, допълни Джамбазки.

Константинос Арванитис (Левите) заяви, че ЕК чете само статиите, писани от медии, настроени приятелски към правителствата. Трябва да вземем незабавни мерки за Полша и България, призова той.

Петър Витанов (СД/БСП) определи санкциите на САЩ като свидетелство за пълния провал на българските власти да се борят с корупцията в последните 12 години. Това е и европейски провал, особено при постоянното наблюдение на ЕК. Преди две години комисията заяви, че България успешно се бори с корупцията и бележи траен напредък. Или САЩ са ужасно зле информирани, или ЕК си е затваряла очите, това подхрани евроскептицизма в България, обобщи той.

Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) заяви, че САЩ "са дълбоко подведени от кръга "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев". По неговите думи обвиненията към Делян Пеевски са "абсолютно несъстоятелни и това се доказа от българските власти".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи борбата с корупцията като важна задача за ЕС. Тя уточни, че САЩ не са съгласували предварително с ЕС санкциите срещу български граждани. Йохансон отбеляза, че Европейската прокуратура си сътрудничи с Вашингтон, както и че ЕС ще предприема действия при съмнения за злоупотреби с общия бюджет.

Дебатът в ЕП се състоя по искане за отговор от председателя на парламентарната група по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (Социалисти и демократи).

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
скоро състава на ес...германия,франция,албания,македония...ако не ги превземе путин...окупира...той ги е купил към днешна политическата...ще дойдат китайците...те се хранят с всичко!!!...какъв позор за Европа!
109
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС политическата предаде...Народите си...ЕС е празен откъм съдържание...ЕС финансира несправедливости и мафиотски...да плащаш на мафията да печели от износа на замърсяващих въздуха и водата,да убиваш и тровиш гражданите си....и да плащат убийствата си...и да говориш за зелени...не е лицемерие...геноцид е...престъпление е срещу човечеството...да предадеш партньор като САЩ...децата им пазят домовете Ви,печелите пари от тях...и да финансирате врага...това е нелепо...лудост е,Бог да пази САЩ!
108
0
 
2
 
! Отговори
Крадецът преди 2 години
вика дръжте крадеца....Само хуморески....Тези дори не се усещат как се разпада ЕС....
107
3
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Тролчета мили, ЕНП да не са като Фигуранта Радев , да вървят едни пликчета , а той да се прави на ощипана мома! Това е най-голямата и най-влиятелните партия в ЕС, а не сбор от някакви чалгари!
106
4
 
3
 
! Отговори
..... Кучето преди 2 години
До Христо ХристовДа, от там, от 1944г тръгва упадъкът на държавата. Избити от *** без съд и присъда интелектуалци, банкери, търговци, земеделци и всичко що има пипе. Насила сменена работеща система. Колхозниците стават професори, а малцината читави са обезличени и потиснати. Болшевишката машина е смазала личностите, затова сега се чудим кого да изберем. Гордият народ се е превърнал в ***, в дъно. А,вие, като латерни само Борисов сънувате.Не ме интересува той, нали го изтикахте, ама...
105
1
 
2
 
! Отговори
Там е заровено кучет преди 2 години
До xaxsasбВиждам, че си балалайка щом не знаеш, че Кремиковци винаги е бил на дотации от държавата, по простата причина, че внася суровината, тъй като нашата руда е с ниско съдържание. Очевидно семейното ти ниво е пролетарско.Работниците ги помпаха с привилегии и те доволни, а отровения въздух за останалите.Такова недоразумение беше направено и в Радомир. Там са пенсийките на бащите ни. Имаше и добри попадения,но те бяха унищожени от продажни приватизатори в полза на чужда конкуренция. Това е!
104
4
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
да не се окаже накрая че енп е получавала бонуси срещу мълчание
103
2
 
0
 
! Отговори
До Минск преди 2 години
Колкото до това дали копрупцията влияе на заплатите в една държава е Краснодарски ако ти си мислиш, че корупцията не влияе на благосъстоянието на една държава и въобще даже няма никаквъв ощърб за икономиката за тази държава, еми тогава няма въобще за какво да говорим Новгородски!
102
1
 
1
 
! Отговори
До Минск преди 2 години
Абре Московски значи ако питат тебе корупция няма, така ли? И преди да ми отговориш замисли се защо няколко десетки други държави твърдят обратното! Сега Калининградски аз знам, че ти си най-умния и най-знаещия дет се вика по-по-най, *** ако 1 човек ти каже, че си ид.от можеш да кажеш абе тоя ко разбира ако 2-ри ти каже, че си итидо може да си помислиш абе нещо се е объркал ако и 3-ти ти каже че си *** и ти не земеш да се замисли значи си ми напълно ясне!! Ха със здраве красноярски, че то инак!
101
2
 
14
 
! Отговори
митко преди 2 години
И децата знаят,че каскета Гешев,свинята Пеевски и мутрата Борисов са за затвора.Те са лицето на мафията в България.Време е за яко чистене.
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През цялото време когато Буда беше на власт ей тия евродепутатчета си седяха мирно,мълчаха все едно нищо не се е случило. Когато Буда падна от трона тогава ми се разкрякали като *** загрижени за корупцията по нашите земи. Я камилата я камиларя.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвах, че илхан к може да падне толкова ниско
98
3
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 111 Кучето - Хахаха. ;} Помниш какво станало преди 80 години, но не помниш какво е станало преди 10? ;} Само за твоя информация, когато изгониха Захариев и Кремиковци остана без собственик завода започна да работи на печалба, което не се хареса на много заинтересовани. Кремиковци фалира заради Алексей Петров и Боко, които стояха на входа и изхода, докато не го подариха на мутрите от Надин. Родителите ми работиха там както и целият ми квартал, така че не ми пиши балалайки от новинарски сайтове
97
3
 
2
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
Чуло кучето че подковават коня и то дигнало крак ...ама се напикало...най-вероятно е пикклю дето е чел стари броеве на Демокрация докато се крил на тавана на дедо си да пуши...
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интелигенцията в България я избиваха преди 9 септември 2944 година. Това е факт.
95
10
 
5
 
! Отговори
Кучето.. преди 2 години
До xaxsasбДоста елементарни разсъждения. Проблемът се корени в далечната 1944г,когато е избита интелигенцията, когато с нашите пенсионни фондове другарите строеха губещи гиганти/Кремиковци/, когато червените в сини костюми ни набутаха варварската приватизация, ограбиха спестяванията ни, поделиха си валутните задгранични сметки. Сега са червената олигархия и имената не са Баце и маце, а партийни величия. Опоскаха ни и си устроиха наследниците в дивия запад. Ти ще ми говориш за мантинели, Божее!
94
7
 
15
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Недоразбрал 90 Никой не топи Родината. Казват истината за баце ви, а той е срам за Родината, но е факт, че го имаше.
93
0
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 111 - нем, корупцията влияе на всички загубили роднини заради липсващи мантинели, линейки, хеликоптери, пожарни, дупки по пътищата и дилъри извън затворите на никой не му пука за джиповете. Те са просто символ за липса на уважение към сънародниците и символ на неосъзнатост. ;}
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, от ЕП питат що ЕС не прави каквото ФАЩ казва? Много сме независими у тая европа ей...
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна и Прибалтика отпаднаха от всички перспективни логистични проекти на запада. Западът се опитва да се дистанцира от тях, държи се с тях сякаш са непознати.