Макрон за опакованата Триумфална арка: Една сбъдната луда мечта!

Президентът на Франция откри сюрреалистичната гледка в центъра на Париж
17 сеп 2021 09:52, Петя Славова
88
Макрон за опакованата Триумфална арка: Една сбъдната луда мечта!
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри сюрреалистична и грандиозна гледка в центъра на Париж в четвъртък: цялата 50-метрова Триумфална арка, увита в плат – реализираната мечта на покойния художник Кристо.

Внушителният военен паметник е обвит в 25 000 квадратни метра (270 000 квадратни фута) от сребристо-син рециклируем полипропилен, пише Джорди Замора, Ерик Рандолф за АФП.

Опаковането на исторически сгради е запазената марка на родения в България художник Кристо, който почина миналата година и на неговата съпруга и сътрудник Жана-Клод.

Те мечтаеха да опаковат Триумфалната арка, откакто наемат апартамент наблизо през 60 -те години, но нито един от тях не доживя да види как странната им визия оживява.

"Споделяме днес мислите на Кристо и Жана-Клод", каза Макрон, докато откриваше произведението на изкуството.

Макрон беше придружен на церемонията от кмета на Париж (и съперник за президентския пост през следващата година) Ан Идалго, както и от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Кристо осъществи няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за емблематичната Арка на Франция се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея Помпиду и френските власти.

"Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно", каза Макрон.

Защитните бариери ще бъдат премахнати в събота, което ще позволи на обществеността да се доближи до трансформирания паметник.

След това опаковката ще остане до 3 октомври.

"Кристо винаги е казвал, че най -трудната част е получаването на разрешения", каза с усмивка Явяшев пред журналисти.

Не всички приветстваха проекта. Архитектът Карло Рати, приятел на Кристо, написа миналата седмица, че е погрешно да се похабява толкова много тъкан в момент, когато модната индустрия е обвинявана за високите нива на въглеродни емисии.

Явашев възрази, че цялата тъкан може да се рециклира, заедно с половината метал, използван за скелето.

Министърът на културата Роселин Бачело го нарече „посмъртно свидетелство за художествен гений“ и „прекрасен подарък за парижани, за французите и за всички любители на изкуството“.

За Кристо, който остави скици и фотомонтажи на плановете си, визията беше, че опакованата Триумфална арка ще се превърне в „жив обект, стимулиран от вятъра и отразяващ светлината“.

Паметникът е построен от Наполеон в памет на загиналите войници по време на военните му кампании.

Роден през 1935 г., Кристо напуска родната си България приз 1957 г., живеейки в няколко държави, преди да пристигне в Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга Жана-Клод.

Той почина от естествена смърт в дома си в Ню Йорк през май миналата година, припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
.... аз пък утре на село ще си опаковам нужника с изявите на бате Бойко. Всяка страница е отпечата в различен цвят. Все пак при нас на село ни очаква есенното събитие - сбора на селото! Ще поканим Н.Пр. Посланика на Франция, Италия, Щатите - кака Мустафа, Австрия ...
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабоебецо, можеш ли да ни разясниш каква е целта на тази про сто тия? Благодаря предварително.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жалко че тотев когато беше кмет вместо да опакова градската тоалетна той като някакъв *** я бутна и сега пикаем в храстите
75
1
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Имам страхотна идея: вместо опаковане на забележителности - разопаковане. Това ще бъде новият тренд в изкуството.
74
2
 
10
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 2 години
15 милиона евро за 25 000 кв.м. опаковка цената идва 600 евро за 1 квадратен НАЙЛОН !!! И тия ще ми налагат на мене въглеродни данъци! 600 евро на 1 квадратен метър струва ново жилище, в центъра на София, някой случайно ако не знае.
73
3
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Това не е изкуство, а фетишът на един безработен и нереализиран наследник, на собственик, на фабрика за плат. Изглежда грозно и неадекватно в центъра на Париж, прилича на чифт гигантски кюлоти. Да не говорим за въглеродния отпечатък от 25 ДЕКАРА опаковъчен материал, похабен за тази чутовна глyпост. А на хората от народа им внушават, че били безотговорни, защото използвали еднократни опаковки по 1 педя в ежедневието, където наистина са необходими.
72
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** се изказва за искуство и култура.И дори претендира, че разбира от това, повече от французите.Аз вярвам на ***. Той разбира повече от всички други.
71
1
 
11
 
! Отговори
Удожник преди 2 години
Тази идея много се изтърка вече. Сега и ви академията да им представиш проект да опаковаш някоя сграда, няма да те пуснат да си вземеш изпита. Ще ти кажат - измисли нещо по-оригинално.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да я опаковат с мазна, амбалажна хартия и да турят етикет с цена.
69
2
 
14
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Аз чакам да ми опаковат панелката
68
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва някакъв майтап, ли е ?
67
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голееемо изкуство бря,няма що...бегай мааани баце,едно време през соца всяка продавачка така опаковаше по цял ден...
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голееемо изкуство бря,няма що...бегай мааани баце,едно време през соца всяка продавачка така опаковаше по цял ден...
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То само това остана на запад-една тиха лудост ,избиваща отвреме на време в истерия.Джендърски тоталитаризъм, дами и господа.
64
1
 
9
 
! Отговори
марги преди 2 години
Нелепа снимка! Какво ме интересуват муцуните на политиците. Самата опакована арка не се вижда изцяло!
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е, добре ли е за природата. Може после с тоя плат да увият няколко десетки милиона маски и тестове за КОВИ и да ги метнат в морето.
62
4
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 2 години
BRAVO оказа се че тази арка поема огромно количество информация от целия свят.След опаковането на телевизионни репортажи се подаде че мръсни престъпници от САЩ провеждат терора с КОВИД .Даже се знае във всеки момент къде с е намират .Следящата система ги следи по движение на кръвта в телата им..
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а междувременно французите протестират пред арката за помощи заради "пандемията'. за тях пари няма, за тая про стотия има!
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е липса на творческа идея! всичките тия инсталации ползват някаккъв световен емблематиче архитектурен обект и на негов гръб правят пари! С чужда пита - помен! да измисли нещо свое този! И аз мога да опаковам Джокондата с целофан, това не ме прави художник!
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цялата мара втасала... глупости! то само революция дето не е почнала...