ЕК предлага стандартно зарядно устройство за електронните устройства

USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери
14
ЕК предлага стандартно зарядно устройство за електронните устройства
Снимка: Pixabay

Европейската комисия предприема важна стъпка срещу генерирането на отпадъци от електрическо и електронно оборудване и за решаване на неудобствата, които причиняват на потребителите разнообразните и несъвместими зарядни устройства. Многогодишното доброволно сътрудничество с отрасъла сведе броя на видовете зарядни устройства за мобилни телефони от 30 на 3 през последното десетилетие, но това не доведе до цялостно решение. Сега вече Комисията предлага законодателен акт, с който да се въведе стандартно решение за зареждането на всички разглеждани устройства.

С днешното предложение за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане — USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход.

Преразглеждането на Директивата за радиосъоръженията е част от по-мащабните действия на Комисията в посока по-голяма екологична устойчивост на продуктите и по-специално на електрониката, която се продава на пазара на ЕС. Това ще бъде основното ударение в предстоящото предложение относно устойчивите продукти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: екзарядно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг "професорите" на вашите екрани
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо като АК-47 при зарядните.
9
3
 
4
 
! Отговори
У преди 2 години
Вместо тези директиви, да има директива да се учи повече и хората няма да ги хвърлят защото "не влиза буксата". Аз примерно съм слагал от стари Нокии, Самсунг за захранване на радио, блутут колонка, за разни диоди, като просто се сменя кабела с подходящ за целта. Горната директива няма да помогне и защото хората искат да е без жици и старото пак ще го метнат в казана. Когато не си хоби-любител или ел инженер, не ти трябва.
8
3
 
6
 
! Отговори
joro преди 2 години
Зарядно устройство или кабел USB към USB-C? Куплунга на устройсвото да е за USB-C кабел няма нищо общо със зарядното. Зарядното си е зарядно, изхода му е на USB куплунг, другия му край е куплунг към телефона. Зарядното може да е зарядно, може да е USB порт на компютър или външна батерия. А куплунга USB-C от към телефона няма нищо общо със зарядно.
7
5
 
8
 
! Отговори
до ес преди 2 години
А кво става с енергията? За глупости мислят, а за истинските проблеми.....
6
2
 
4
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Това го гласуват от поне 10 години, щяха да гласуват и телефоните да се продават без слушалки и зарядно , ама ....
5
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
още една камара малки устройства могат да се включат
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че и сега всичко се зарежда през USB.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой свят се разпада? Хората по света си живеят нормално. Само света на 2те най-умни след евреите се разпада
2
9
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Тези са пълни ***.....света се разпада те за зарядни си говорят то бива шизофрения
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След кривите краставици сега и тази глупост.