За европейците технологиите и науката влияят положително

Доверяват се на слънчевата енергия, ваксините, изкуствения интелект
23
За европейците технологиите и науката влияят положително
Снимка: Pixabay

Публикуваното днес ново проучване на Евробарометър „Познания и нагласи на европейските граждани към науката и технологиите“ показва, че 9 от всеки 10 граждани на ЕС (86 %) смятат, че като цяло влиянието на науката и технологиите е положително. Гражданите очакват редица технологии, които понастоящем са в процес на разработване, да окажат положително въздействие върху нашия начин на живот през следващите 20 години, като това са по-специално слънчевата енергия (92 %), ваксините и борбата с инфекциозните болести (86 %) и изкуственият интелект (61 %).

Освен това резултатите показват висок интерес към науката и технологиите (82 %) и желание сред гражданите да научат повече за тях на места като кметства, музеи и библиотеки (54 %). През последните години в много области нарасна интересът, очакванията и ангажираността на гражданите на ЕС с науката и технологиите. Когато бъдат попитани в кои области научните изследвания и иновациите могат да доведат до промяна, респондентите най-често споменават здравеопазването, медицинските грижи и борбата с изменението на климата. Тези резултати са в съответствие с нарастващия интерес към нови медицински открития, който се е увеличил от 82 % на 86 % от 2010 г. насам.

Проучването на Евробарометър разкрива също така предизвикателствата пред научните изследвания и иновациите. Много граждани на ЕС смятат, че науката и технологиите допринасят най-вече за подобряване на живота на хората, които вече живеят добре (57 %), и че не се обръща достатъчно внимание на разликите между потребностите на жените и мъжете (23 %). Повече от половината смятат, че научните работници в Китай (58 %), САЩ (57 %) и Япония (54 %) имат по-големи успехи от научните работници в ЕС по отношение на откритията. В нивото на научните познания също са налице големи различия между различните части на обществото.

Гражданите на ЕС имат положително отношение към учените и техните определящи характеристики, като например интелигентност (89 %), надеждност (68 %) и готовност за сътрудничество (66 %). Повече от две трети (68 %) считат, че учените следва да участват в политическите дебати, за да се гарантира, че при вземането на решения се вземат предвид научните доказателства.

Повечето граждани на ЕС получават информация за развитието на науката и технологиите от телевизията (63 %), следвана от социалните мрежи онлайн, блоговете (29 %) и онлайн вестниците или печатните вестници (24 %). По-голямата част (85 %) смятат, че интересът на младите хора към науката е от съществено значение за бъдещия просперитет. Освен това повечето респонденти мислят, че участието на лица, които не са част от научните среди, в научните изследвания и иновациите гарантира, че науката и технологиите отговарят на нуждите и ценностите на обществото (61 %).

Почти три четвърти (72 %) от респондентите са на мнение, че правителствата следва да гарантират, че новите технологии носят ползи за всички, а повече от три четвърти (79 %) мислят, че правителствата следва да накарат частните дружества да се борят с изменението на климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
istinata преди 2 години
mani gi tia nishto ne razbirat
13
2
 
3
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Ах каква нежна промивка на лековерните мозъци. Боцкайте се с експериментална химия и хапвайте пюре от ларви, положително ви влияе! Изкуственият интелект ще ви постави точки в социалния кредит!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами европейците през зимата да се отопляват и да добиват ел.енергия от слъчеви колектори защо реват газта е поскъпнала.
11
6
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"За европейците технологиите и науката влияят положително" === Правилно сте написали заглавието. За ЕВРОПЕЕЦА! За *** балканеца дето се тупа в гърдите и вика: "***, ***" обаче не важи. Според *** ваксините го убивали, имало чипове в тях, 5G мрежите му пържели вакуума в празната тиква, евреите го управлявали, илюминатите искали нов световен ред, пръскат го с кемтрейлс (от самолети от гражданската авиация), та за каква вяра в науката ми говорите по нашите диви земи :)))
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпреварваме Нигерия по научни постижения. ... България е била на 34-то място в света по научни резултати. От 1990 г. обаче се наблюдава устойчив спад. ... след държави като Нигерия, Алжир и Катар.
9
6
 
1
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
Ние сме част от най-хубавият съюз и трябва да сме горди.
8
8
 
2
 
! Отговори
HMLF преди 2 години
Което само показва, че ние сме си в Анадола!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капиталистическата чумаа ми влияе зле на мен!!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая наука затри светът. По добре да се забрани.
5
0
 
8
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Като спре тока всички ще станем равни. И тогава ще изравним на кой-кого. Тик-так, тик-так...
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление, в САЩ не го считат за правилно. Изкача човека, казва им "нови часовници, които предскзават инфаркт и диабет, на базата на 200 години наука и соттици изледвания", ама ония викат "Не, личните ми данни" или "Не, много хора ще живеят дълго и ще са здрави, това е против религията ми", а в същото време, тези загрижени и морални хора, си плюскат срамотиите в интернет ...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 - Не разбираш, но вината не е твоя, а е на хората, нарекли днешният изкустевен интелект, "изкуствен интелект", както и масовата обърквация от медиите. Говорим за едни доста напреднали алгоритми, котио ни почволята да идентифицираме и автоматичираме неща, дето само преди 15 години бяха невъчможни. Да, смеска е от математика, статиска, малко късмет, малко интуиция, но не "Терминатор" или Data от Star Trek.
2
1
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Интересно ми е как би изглеждала тая статистика, ако извадят България от нея...като outliner.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За *** овците науката не е толкова важна ама чалгата и кремълската пропаганда много добре им влияе.