Нова криза в Европа, драстични цени, риск от спиране на тока

ЕС се нуждае от енергийни ресурси, внесени от трети страни
263
Нова криза в Европа, драстични цени, риск от спиране на тока
Снимка: Pixabay

Пандемията от Covid-19 се превърна в безпрецедентна здравна криза, засягаща всички страни по света. И сега европейските държави се подготвят за нова криза, която също няма аналог. Става дума за недостиг на енергийни ресурси, който според експерти се очаква от няколко години. Континентът има остър недостиг на газ и въглища, което създава риск за мащабни прекъсвания на електроенергията, ако вятърните и слънчевите енергийни източници се окажат недостатъчни, пише „Труд“ като циитра Daily Express.

Европа очаква със страх идването на сурова зима и увеличаването на цените на едро на енергоизточниците, които причиняват енергийна криза в континентален мащаб. Великобритания, Германия и няколко други държави съобщават за недостиг на енергия и се надяват да се запазят умерените температури, за да не претоварват и без това напрегнатите електроснабдителни дружества.

В Европа недостигат газ и въглища. И ако няма енергия от възобновяеми източници като вятъра, е възможен най-лошият сценарий, включително прекъсвания на електрозахранването и затваряне на промишлеността.
Енергийна криза назрява от няколко години, тъй като Европа все повече зависи от други източници на енергия, като вятър и слънце. Промените в политиките за опазване на околната среда принудиха някои държави да затворят своите въглищни и атомни електроцентрали. Това доведе до намаляване на резервните генериращи мощности, които биха могли да се използват през особено трудни периоди.

Голямото увеличение на цените на енергията вероятно ще тласне инфлацията в цяла Европа тази година, предупреждават икономистите. Министърът на бизнеса на Обединеното кралство Кваси Квартенг проведе спешна среща в понеделник с ръководители на газовата индустрия в опит да ограничи вредните последици от скока на пазарните цени.

Той каза, че ако доставчиците от среден клас имат проблеми тази зима, когато се опитват да защитят потребителите от покачващите се цени на жилищните и комуналните услуги, те ще бъдат възложени на външни изпълнители.

За вътрешно потребление ЕС се нуждае от енергийни ресурси, внесени от трети страни. През 2019 г. вносът се основаваше на петролни продукти, включително петрол. По това време петролът представляваше две трети от вноса на енергия в Европейския съюз. 27% се падаха на природния газ и 6% на твърдите изкопаеми горива.
Русия е основният доставчик на нефт, газ и твърдо гориво за страните от ЕС. През 2019 г. тя представлява почти три четвърти от вноса на газ за държавите от ЕС - приблизително 41% от общия ѝ износ. Статистиката показва, че ЕС е получил 34,3 тераджаула енергия от Русия през 2019 г., което е с 0,1 тераджаула по-малко в сравнение с предходната година.

На второ място са останалите износители. Те представляват 22,4 тераджаула. Следва Норвегия с 13,2 тераджаула (16%).

Останалите доставчици на газ са както следва: Катар - 8,3 тераджаула; Алжир - 7,7 тераджаула; Нигерия - 5,3 тераджаула; САЩ - 4,8 тераджаула; Великобритания - 2,1 тераджаула; Тринидад и Тобаго - 1,9 тераджаула

Зависимостта на ЕС от нетния внос през 2019 г. беше еквивалентна на 61%. Това означава, че повече от половината от енергийните нужди на ЕС са задоволени от нетния внос. Този индикатор варира в различните страни. В Малта, Луксмебург и Кипър тя е повече от 90%, а в Естония само 5%. Зависимостта на ЕС от вноса на енергия се е увеличила значително след 2000 г. Тогава той беше само 56%.

Нагнетяването на европейските газохранилища днес е най-ниско от повече от 10 години. Цените на газа в Европа само през 2021 г. са се утроили, тъй като Русия ограничи допълнителните доставките за континента, за да запълни собствените си газохранилища, изпразнени миналата студена зима. Самата Русия е изправена пред енергийна криза и затова цените в Европа ще останат високи дори зимата да е мека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: кризатокЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
0
 
! Отговори
ХаХаХа преди 2 години
Поглеждате ли се отвреме-навреме в огледалото ? На душите си ? Душите ли са изкривени или огледалото ? Парите не оправят изкривените души. Няма нито материални, нито енергийни кризи !!! Патентните бюра пращят от открития !!! Само един процент от тях ако бяха допуснати до приложение в света нямаше Земята да е заприличала на бунище и щяхме да си гостуваме на съседни галактики. Но няколко десетки хиляди паразита пречат... Така че, вместо да пишете простотии, дайте да пием по едно !
221
0
 
0
 
! Отговори
Дядо преди 2 години
Няма нужда българи да умират като кучета без история ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. Инж. Чавдар Каменаров създаде Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода. Проф. Димитър Митев от ВХТИ Асен Златаров Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато българите мизеруват !!! Ако българските политици не съдействат за внедряване на постиженията на бъл
220
0
 
0
 
! Отговори
сгс70 преди 2 години
Европа има 4 енергийни проблема Зима Пролет Лято Есен, ненормалната политическа установка от САЩ на екология води до небалансиран по източник на енергия мощности, слънце и вятър са рулетка днес има утре няма, АЕЦ строени от СССР се спират за да се създаде недостиг, въглищни централи поради изгорели газове, всичко това води до газ за да се компенсират тези загуби в производството, Газпром е готов да предостави газ но на средносрочни 3до10 и дългосрочни от 15г
219
0
 
1
 
! Отговори
Стратегията преди 2 години
Евтиният тон от АЕЦ се изнася, защото на международните пазари цената трябва да е конкурентна. Обратното - на вътршения пазар колкото "по-неконкурентна" е цената, толкова по-добре! Така функционира системата!
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте руснаците как си траят и потъркват ръце щото всичките ТЕЦ ще станат на газ. Руснаците ще напълнят джобовете, а немците ще изнасят яко за тях стоки и технологии. Докато американците се занимават изцяло с китайците тук руснаци и немци се прегърнаха! Климатът е измама като джендерията.
217
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 232 АнонименТока от АЕЦа се изниса в чужбина. У нас остава скъпия и неефективен ток от соларите на " другарите"
216
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в германия спечелиха спд и зелените талибани и това е посоката на европа за следващите 4 години. ще рестартират индустрии уж, ще ни спасяват от климата (?!?), ще ни докарат муркави братя от азия и африка (без *** сестри) и ще ни ваксят до откат. ще ни върнат в каменнната ера фашюгите. в германия сметките за ток са по 200 300 евро за тристаен. в швейцария плащам по 50 франка на месец и се води пак биоенергия значи има и доста по евтина. познайте къде им плащат на техниците повече....
215
2
 
0
 
! Отговори
баба ми преди 2 години
Това показва колко са станали зависими хората от електричеството.Баба ви Цонка само на климатик и локално се е отоплявала.
214
0
 
1
 
! Отговори
Тома преди 2 години
Ние тези оправдания сме ги слушали и при Жан Виденов. Ама при Жан телевизията имаше по два хубави филма на ден да си стоим в къщи.
213
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на газа в Европа само през 2021 г. са се утроили, тъй като Русия ограничи допълнителните доставките за континента...____________________________________________________________________________Пълен фейк ... лъжа ама така ви изнася. Русия не е длъжна да ви върви по гайдата. Нали вие "западняците" искахте да няма дългосрочни договори а всичко да е по цените на деня (спотовите цени). Русия се сългаси, а сега като цените отидоха в небето искате Русия да ви спасява... Щот тъй бе господа ???
212
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 2 години
ДА ИСКАТ ОТ САЩ НАЛИ СА ИМ ПОДЧИНЕНИ А ТЕ ТРЯБВА ДА МИСЛЯТ ЗА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ.
211
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
СПОРЕД ГЕРБ САМО ПРЕЗИДЕНТА Е ВИНОВЕН ЗА КРИЗАТА КАКТО У НАС ТАКА И В ЕВРОПА.
210
5
 
6
 
! Отговори
стария еколог преди 2 години
Геотермална енергия (гореши извори производство на ток с парен генератор) и термални помпи( при липса на извори метод лесен и приложим на всякаде с дълбок слой пръст и глина.Под основите на новостроящата се кооперацията се слагат в пръста обменни термални тръби така зимата ще е топло ,а лятото прохладно в сградата.
209
1
 
3
 
! Отговори
Роко2 преди 2 години
Русия в енергийна криза ? Корупция (външни подривни мероприятия) в нивата или липса на инжинери (и технология )? Най-голямата и богата на залежи страна няма друг вариянт.
208
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. ECCCP си е вкарал стратегически автогол и сега ще го отнесат най-вече по-бедните държавици?
207
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На референдума за АЕЦ народът го домърза да си домъкне зaдНикa до урните. После след злорадството на любимата им партия Герп относно казуса, пак си ги преизбраха и пак и пак и пак.... Сякаш (мало)умният нинарод не е преживявал и преди една хубава криза, та не му дойде акъла да я предотврати втори път. Така е драги ми герберски избиратели, и сега пак поставяте ГЕРп на пиедестал и пак ще си ги преизберете. Стойте си в мизерията драги български избиратели!
206
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България тока няма да спрат. Или ако го спрат, ще е от некадърност/алчност, но не по технически причини. АЕЦ работи. Въглища си имаме. Вецове и вятърни централи също. На производството на ток в България му е все тая колко струват газтта и петрола.
205
3
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Пускайте безжичната мрежа на Тесла с нулеви загуби така няма да има проблем с тока ,а батериите да се водят регистрирани към лицето и при бракуване да се сменя собственоста и да се следи целия процес до пълно рециклиране.Като по този начи батерията ще се води на името на частното и юридическо лице.Да се забрани износа и вноса на токсични отпадъци ако страната получател няма технологичен капацитет и проследяемост на отпадъка.
204
1
 
4
 
! Отговори
Стое Керев преди 2 години
До Леко с това екоБатериите и отпадаците със смесен състав са скъпи за рециклиране затова наще мутри ги заравят в стари кариери и изкопи и отравят земята за няколко хиляди години. Най-голямото предателство към родината,Земята и живота непростим грях -прокълнати ще са във всички времена и пространства.
203
1
 
7
 
! Отговори
Леко с това еко преди 2 години
Вместо електрически колите да ги правят на водород Хонда имат технологията,или на метан-възобновяем газ така и стари коли ще се ползват(с инсталация).Ел. колите не са еко докато тока се добива от въглища или газ.Ел колите не са еко докато не знаем какво правим с милионите стари токсични батерии.