Англичаните били виновни за бензиновата си криза, презапасявали се

Джонсън може да използва армията за справяне с проблема
28 сеп 2021 20:06, Анисия Иванова
92
Англичаните били виновни за бензиновата си криза, презапасявали се
Снимка: БГНЕС

Британската армия се подготвя да помогне за облекчаване на проблемите с доставката на гориво след четвърти ден дълги опашки и затваряне на бензиностанции в страната.

До 150 шофьори на военни танкери ще се подготвят да доставят до бензиностанциите, които останаха без гориво поради паническото изкупуване на наличните количества. Нарастването на търсенето дойде на фона на страховете, че недостигът на шофьори ще засегне предлагането на гориво - което е в изоблие в рафинериите.

Смята се, че Великобритания изпитва недостиг на повече от 100 000 шофьори на камиони - което създава проблеми за редица индустрии, включително доставчици на храни и супермаркети през последните месеци.

Правителството обвини хората, които купуват ненужно гориво за появата на опашки в много бензиностанции, като на някои места горивото свърши.

Автомобилната група RAC заяви, че цената на литър безоловен бензин се е повишила с един пенс от петък до осемгодишен връх. Асоциацията добави, че е наясно, че малък брой търговци на дребно повишават цените на фона на нарастващото търсене.

Още по темата

Междувременно има все по-големи призиви ключовите работници - здравен и социален персонал, да получат приоритетен достъп до гориво, когато то е налично.

Бизнес секретарят Кваси Квартенг заяви, че ходът с поставянето на армията в режим на готовност - което означава, че тя е готова да отговори на всяко искане за подкрепа - е "разумна, предпазна стъпка".

„Ако е необходимо, разполагането на военен персонал ще осигури на веригата за доставки допълнителен капацитет като временна мярка, за да се облекчи натискът, причинен от скокове в локалното търсене на гориво“, каза той.

По информация на Би Би Си първоначално 75 военни шофьори ще бъдат в режим на готовност, с до 150 и същия брой помощен персонал, ако е необходимо. Те изискват специализирано обучение, което отнема до пет дни.

Много голяма част (по данни от вчера - между 50 и 90% в големите градове) от бензиностанциите в градовете останаха без гориво.

От миналата седмица Лондон трескаво търси решение - бяха обявени хиляди временни визи за чужди шофьори (но само до Коледа), преустановено бе и действието на антикартелното законодателство в сектора на горивата. Близо 1 млн. шофьори, квалифицирани да управляват камиони със стоки, биват насърчавани да се върнат в бранша, но ще трябва да им бъдат приложени достатъчно добри заплати, а и част от тях вече са пенсионирани.

Целият анализ четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
2
 
! Отговори
Джони Уокър преди 2 години
Айдеее, свърши се . Всяко чудо във Великобритания е за 3 дена . Вече има гориво във всяка бензиностанция . Магазините са пълни . Дори няма опашки. Току що си заредих колата и си напазарувах ..... ОК, решихме го проблема с UK. Сега какво да правим с България . Пенцийката я намаляват докато я "повишаваха" , газта скача високо ... тока ... водата ... където я има / Ко прайте ва некъпани Софиянци ? / ... хляба скача с 20% ... всички хранителни стоки ... Правителство няма ... Зима иде ...
72
1
 
4
 
! Отговори
Брадвата преди 2 години
От 90 коментара останали само 75..... Явно от сайта кастрят здраво .А аз си мислех че само през комунизма цензурата задушаваше гласът на различните.
71
0
 
6
 
! Отговори
Ами тъй де преди 2 години
Изгониха евтината работна ръка, а англичаните не им харесва мръсната работа. Та да се хваща там кралската гвардия и да карата камиони. Още си мислят, че са империя и някой ще им помага, ама от онова време само кралицата им е останала
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензинът се увеличил с един пенс !!! Ауу, да дойдат да видят в БГ как се увеличава, а нашите продажни политици цицат от общата каца.
69
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Шофьори се търсят в цяла Европа.Никой няма да си остави работата и да отиде за 3мес. в Англия.Тези 3 месечни визи са безмислени.
68
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия трябва да се изравни със земята и да стане нива за картофи.
67
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** злобее "излязаха англичаните от ЕС и сега нямат шофьори", ама истината е че англичаните имат пари - ще вдигнат заплатите и ще си намерят. Ние обаче сме за никъде, няма да се оправим след като разни престъпници ни ограбват вече 31 години след 10-ти.
66
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фъраж и Джонката сега лично да карат тировете и да берат ягодите...
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
га скачахте от радост, че се чупихте от европата не ривахте, сега ривете...
64
2
 
24
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Баси кефа...световните пирати гладни и жадни хо хо хо
63
5
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ако си бяха останали в ЕС, а не да слушат глупавия Фараж, който си беше човек платен на джуджето убиец, за да внася разкол в ЕС, сега тази криза нямаше да я има изобщо
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е като приемат само ваксинирани шофьори на работа а другите ги уволняват.
61
1
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Така е. Ти си расист, защото си ромей. А ние просто си пазим държавата от расисти като тебе.С думите си само потвърждаваш това, което казвам. Плюсовете са от такива като тебе. Това сте вие ромеите навсякъде крадци, убийци и измeт.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрипалите, Навалните, Путините вече ги забравиха бритишите. Дойдоха истинските и големите проблеми.....................Навални ще изгние в затвора. ............Превратите в Беларус се отлагат и се спират парите на Опозицията..................Британските измамници паднаха в собствения си казан и ще се варят...................
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борис Джонсън: "За бога, братя, не купувайте!"..........................Знаем ги.
58
2
 
9
 
! Отговори
Западен Британец преди 2 години
Кво се правите че не знаете. Путин и Русия са виновни ... Те са нема друг. Така е нищо че се правите на утрепани ... ________________________________________________________________________хахаххахахахаххахха
57
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте брекзит, ето ви брекзит. Искахте радев и служебното му правителство, ето ви радев и служебното му правителство. гласувайте пак за глуупавте протестъски партии и за радевата клиика.
56
1
 
28
 
! Отговори
Не ми е жал! преди 2 години
Тия островните пендита с господарския мантралитет - нека сами си берат ягодите и си мият кенефите! Нека пробват от лукса на онези чиито суровини са грабили със столетия!
55
3
 
4
 
! Отговори
Каквото сам си напра преди 2 години
Скрипалите и другите измислени истории дали също нямат вина ? А?
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AAТова е за да подпишеш един срочен договор в който трябва да работиш само за тях.