Берлин отчуждава жилищата на големите наемодатели?

Мярката може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента
28 сеп 2021 19:55, Анисия Иванова
53
Берлин отчуждава жилищата на големите наемодатели?
Снимка: БГНЕС

Гласоподавателите в Берлин подкрепиха референдума за отчуждаване на жилищата на големите имотни компании в германската столица на фона на обществен гняв заради увеличаването на наемите, предаде Bloomberg.

Повече от 56% от гласоподавателите подкрепиха предложението при отчетени 99,9% от районните протоколи, съобщи избирателният съвет на града на своя уебсайт в понеделник.

Въпреки че мярката не е правно обвързваща, това може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента в публични ръце, ако бъде приета - включително имоти на Deutsche Wohnen SE, която притежава над 100 хил. жилищни единици в Берлин.

Местният референдум се отнася за компании за недвижими имоти, които притежават над 3 хил. апартамента за отдаване под наем, и подчертава растящото разделение между хората, чувстващи се изтласкани от все по-скъпия пазар на наеми, и тези, които искат да запазят Берлин като център, привличащ компании, капитали и жилищни инвестиции.

"Това не е добър сигнал за Германия като място за инвестиции", казва Роман Хайдрих, директор по оценка на жилищата в агенцията за недвижими имоти JLL Германия. "Най-вероятно това може да доведе до незабавно спиране на повечето планове за инвестиции и модернизация."

Поддръжниците твърдят, че правителството има лостове да овладее ръста на жилищните разходи. Говорителят на организаторите на референдума Йоана Кусяк заяви, че гласуването оказва натиск върху политиците да изпълнят мярката.

"Ние, берлинчани, решихме, че на никого не трябва да се позволява да спекулира с нашите апартаменти", казва в изявление тя.

Недостиг на жилища

След падането на Берлинската стена преди повече от 30 години някога разделената германска столица се превърна от пограничен град в бившия комунистически Изток в процъфтяващ мегаполис, привличащ компании, които предлагат високоплатени работни места.

Наемите се повишиха с годините, усложнявайки живота на мнозина в град, където 84% от населението са наематели. По изчисления на местните власти Берлин се нуждае от 20 хил. нови жилища годишно, за да поеме нарастващото население.

Компанията за имоти Vonovia SE заяви в понеделник, че макар референдумът да е знак, че ситуацията на пазара на жилища в Берлин трябва да се промени, отчуждаването само ще влоши нещата.

"Няма да се създаде нито един нов апартамент и инвестициите в модернизация ще спрат", посочват от компанията наемодател. Vonovia и Deutsche Wohnen по-рано този месец се договориха да продадат 14 750 апартамента на Берлин като част от усилията си за обединяване.

В исторически план Берлин постига смесени резултати в опита си да ограничи наемите. Градските власти наложиха таван за наемите преди няколко години, но съдът отмени решението.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
След като опитаха да отчуждават имоти чрез фа-шиз-ъм, сега е време да опитат да ги отчуждават чрез демокрация, ако не се получи пробвайте чрез ком-ун-изъм, ще стане!
39
1
 
1
 
! Отговори
еБассси преди 2 години
Трябва да има безплатни апартаменти за афрогерманците и нещастните мигранти от Сирия и Афганистан .... А щом ще са държавни ... значи че германските данъкоплатци ще плащат за ремонтите им , тока , водата щото те мЕгрантите са бедни. Дават по 3-4 хил евро да пресичат границите ..ама са бедни . ДА ги ожалиш.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета как тук офисния планктон на заплата 1500 лева се е загрижил за милярдите евро печалби на имотните спекуланти и цъка с език какъв комунизъм било да одържавиш няколко блока, та да могат обикновените хора да не останат на улицата. То бива да си асоциален и неграмотен, ама пък чак толкова промит мозък, не знам просто! Ей, планктоне, осъзнай се класово!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да продължават и със заводите!
36
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 42"А явно демокрацията е според случая" - добрютро. Все пак си го разбрал.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
удобно преди да се срине икономиката, им изкупуват компторите и онея уж вият от болка имотната мафия. я дайте и малко предистория, как великите социалисти и левите преди 15на години продадоха на едно фондче 70 хиляди апартамента по 6 (ШЕСТ) хиляди еврака за бройка. за колко ли ще ги купят обратно сега? на всякъде едно и също. корупция и пошлост. добре че швабата е шаранин.
34
5
 
0
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Малиииий ,язе иам два апартамента кадя даам под наем. Адин в Софето и адин в Филибето.Сагъ мислам да купа още адин дъ си вложа парътъ.Ко и тук по пример кът в Германия стане таквоз нящу жа *** порежат могу яко.Па после са чудете от цувам дръжавата .Дано тук няаа .
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32Днес един бивш зам министър обясни в сутрешния блок на БТВ какво значи дуржавата да се намесва в ценообразуването на пазара с популистки мотиви. У нас цената на тока от години се дотира от държавата с цел да има социален мир. Загубите се поемат от държавната НЕК, който е на огромна загуба от много години."Глупости. Германците плащат най-скъпото електричество 0,37 $, което означава 2 пъти по-скъпо от нас при 20 пъти по-големи заплати, И никой никого не дотира. Този е мошеник.
32
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Ние, берлинчани, решихме, че на никого не трябва да се позволява да спекулира с нашите апартаменти","Само че това не се "вашите" апартаменти.
31
1
 
5
 
! Отговори
typ milicioner преди 2 години
До Анонимен 30: И там много от политиците са хора с интелект под нормата и кресливост над нормата !
30
6
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 37 - Тва са пълни глупости. Познавам много родени в София живеещи в Берлин и много родени в Берлин живеещи в София и всички са много готини. Тесен ти е мирогледа.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета и не мога да проумея, да се оставят две фирми да имат толкова имоти. Vonovia и Deutsche Wohnen по-рано този месец се договориха да продадат 14 750 апартамента на Берлин като част от усилията си за обединяване.Смятайте още колко имат, кво е тва чудо. Капитализъм. Май е време за нещо друго.
28
2
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ами те си го гласуваха, да се оправят. Важното е, че ние никога няма да "гласуваме" на референдум Спринцовка Графен със ЗА и няма да съберем дори и 15% набодени.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес един бивш зам министър обясни в сутрешния блок на БТВ какво значи дуржавата да се намесва в ценообразуването на пазара с популистки мотиви. У нас цената на тока от години се дотира от държавата с цел да има социален мир. Загубите се поемат от държавната НЕК, който е на огромна загуба от много години. В вдин момент държавата т.е всички ние пак ще си платим сметката дали под формата на заем или директно плащане от бюджета на тези загуби. Та и с жилищата на Беелин пак така ще стане.
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно в невероятно, как политици в иконична държава с пазарна икономика могат да мислят за национализажия на жилища и за държавно регулиране на цени на каквото и да е в икономиката. Тази мотика са я настъпвали толкова много държави в историята, че е направо невероятно как все още има хора, които я мислят за някакво решение на какъвто и да е проблем в икономиката. Високите цени и високото търсене се преборяат само и единствено с високо предлагане. Всяко друго решение ше струва скъпо на Германия
25
1
 
5
 
! Отговори
ГГГ преди 2 години
После да не кажете,че не сте разбрали и сте изненадани от пукането на балона?
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализацията никога не е водела до нещо добро. Вместо да разреши строителството на нови жилища, държавата ще изкупува насилствено с пари на данъкоплатците жилища на частни собственици т.е налага данък жилище на всеки германец. И какво се очаква да стане след това?! Изкупените жилища да се умножат по 5 и да задоволят търсенето!? Като намалят изкуствено наемите на закупените жилища, пак няма да редуцират беойката на търсещите жилища. Явно не само нашите политици са малоумнии популисти.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея построиха комунизма, аферим европо! Новият съюза на евросоциалистическитерепубики ще ставаме май.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е точно одържавяване. Жилищата са панелни блокове държавна собственост на бившата Източна Германия (ГДР). След падането на стената са мутренски приватизирани на безценица на западната "Дойче Банк" и обявени за нейна частна собственост. След това общината продължава да си продава жилищния фонд и така се появяват сегашните концерни монополисти. Сега става дума не за отнемане, а за откупване на блоковете обратно, само че няма да стане, защото общината така или иначе няма пари.
21
1
 
16
 
! Отговори
Гледай ти преди 2 години
Лошите комунисти национализирали и отчуждавали, а? Ти да видиш.