Фон дер Лайен: Диалогът между ЕС и Полша се влошава

Премиерът Матеуш Моравецки опроверга спекулациите, че Полша ще напусне ЕС
19 окт 2021 13:54, Ния Христова
67
Фон дер Лайен: Диалогът между ЕС и Полша се влошава
Снимка: БГНЕС
Полският премиер Матеуш Моравецки предложи да бъде създадена специална Камара в Съда на ЕС, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни-членки. Министър-председателят каза това по време на реч пред Европейския парламент, която бе посветена на върховенството на закона в страната му, предаде БНР.
 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава. Негативно влияние е оказало и скорошното решение на полския конституционен съд, което постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната:
 
"Това решение поставя под въпрос основите на ЕС. То е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред. Само общ правен ред дава равни права, сигурност, взаимно доверие между страните-членки и следователно общи политики.  За първи път съд на една страна-членка намира, че договорите на ЕС са несъвместими с национална конституция".
 
Европейското право има върховенство над националното там, където страните-членки са делегирали правата си, подчерта полският премиер Матеуш Моравецки. 
 
"Това, което наблюдаваме сега, е пълзяща революция на европейското право чрез серия от присъди на Съда на ЕС", подчерта той и допълни, че отхвърля езика на заплахите и на свършения факт.
 
Моравецки определи тези действия като "изнудване на Полша" и опроверга твърденията, че се готви Полекзит. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/52"... и не и дадоха да седне на стола в Турция и стоя на дивана като отритната" - стоя където и е мястото по протокола!
49
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/55"Абе, къде са "гражданите", които искали още по-голяма интеграция с ЕС?" - абе винаги е имало една шепа полуграмотни некадърници, които също като бащите си винаги са търсели някой да ги кле'ца.
48
0
 
4
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Европейския съюз е същата ро-бс-ка структура като Съвецкия съюз. Новите господари не предлагат нищо ново, преди поне храната тока и водата бяха истински и изключително достъпни и евтини. Малко по малко там ще си останат само Германия, Франция и още няколко страни, които се изживяват като г-оспо-дари на света. При условие, че чал-мари-те не ги обезличат!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щях да кажа: "детска градина', но за съжаление на снимката Фон Дер... си прилича с Евроейския съюз.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде са "гражданите", които искали още по-голяма интеграция с ЕС? Да ги питам, защо Унгария, Полша и Чехия не са приели ЕВРОТО, а и не се стремят към него? Изобщо, коя е силата, която ги кара, след като се накичат с ЕВРО-пейски атрибути, да си мислят, че са нещо по-различно от това, което са - несвободни, неспособни и зависими?
45
0
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Напълно подкрепям Полша.Държавите от Източна Европа трябва да покажат,че са равноправни членове на ЕС.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съд не е независим, а не полският. Той е станал бухалка на ЕК, да шантажира държавите-членки. Това е нова най-ниска точка за ЕС. Точно тази чиновничка, която се издъни с ваксините като не прочете договора, въведе границата с Ирландия и не и дадоха да седне на стола в Турция и стоя на дивана като отритната, намерила на кого да се ежи. Абсолютна карикатура.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах дебата днес. На разумните аргументи на премиера на Полша разни депутати и Урсула говориха общо взето безмислици. Това не е първия конституционен съд, който отсъжда по този начин, няма да е и последния, но щом е Полша дай им да се нахвърлят. Беше направо жалко. Полша е различна държава и много от налудничевите идеи на ЕС няма да се приложат там. Добре е ЕС да схване това най-накрая, преди да изгуби още една основна държава-членка. Живот има и след ЕС както се оказа във Великобритания.
42
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
Няма да престанат да ги ръфат, докато поляците не се съгласят с вякакви идеи на едни чиновници, които нямат представа от нищо, което става извън техните кабинети. Вече не може да има суверенитет и възможност за самостоятелно решаване на каквото и да било. Няма полско, унгарско и др. правителства, ес решава. По чиста случайност ритат тези, които не пригласяха на меркел и я оставиха сама да се оправя с едни индивиди.
41
0
 
17
 
! Отговори
тя преди 2 години
Поляци и унгарци бяха "непослушните деца", по време на соца и такива си останаха ,така че европейските диктатори няма да ги пречупят !
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Еврояга примамва непослушните деца със сладки и бонбонки. После ги заключва и ги приготвя за печене в еврофурната.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спрат еврофондовете на Полша, докато клекне за *** на Урсула Фон Дер Лайен.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша не ви "цепи басма "!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евросъветският съюз стяга примката около наивните държавици от Източна Европа...........Полша първа се хвърли като проституттка в леглото на Западна Европа.......Източна Европа трябваше заедно да постави условия на Западна Европа, за да запази индустрията си от затваряне заради Западна Европа....Просттитутката Полша сега разбира, че няма да и платят и искат нестандартни услуги от нея........Късно е.
36
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягайте, поляци......Пак ще навлезем да ви освободим със самолети. НАТО ще влезе да освободи Полша от проруските опозиционери на Евросъветския съюз и НАТО. Бягайте, докато можете.
35
2
 
19
 
! Отговори
пача неземна преди 2 години
в немските сайтове я цитират директно, спиране фондовете! следваща стъпка да дойдат танковете и Катинската гора.... Поляците май вече се сещат с умиление за СИВ, там никой не ти спира парите за нищо, искше се да спазвш просто нормата за производатво през петилетката... пък да ти налагат джендария и гейове.... направо шоляците сами щяха да запалят пещите...
34
4
 
17
 
! Отговори
Марчо Давчев преди 2 години
Не на ЕС.Вън от ЕС.
33
2
 
17
 
! Отговори
На Паси мамата преди 2 години
Вън от ЕС.Над 10 г евромизерия.Айде стига с еврокенефа
32
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Повтарям за неграмотниците:Агентите на ДС и под'логите им в сДС като Желю Желев, Александър Йорданов и Соломон Паси НЕ ИСКАХА България да бъде като другите централноевропейски държави и направиха всичко възможно да скъсат с тях и България остане в ръцете на БКП мафията.ПП. В добавка: БЗНС, Зелените, Радикалите също подкрепиха БКП СРЕЩУ България.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС трябва да има 2 единствени цели - свободно движение на хора, стоки и капитали, и обща отбрана/армия, като всяка държава отделно си има и собствена. Никакви щастливи кокошки, никакви европейски ценности (педа_ли и др.). Той трябва да е най-вече икономически съюз и такъв, който пази военно всяка една от държавите. Тогава няма да се разпадне. Иначе историята ще се повтори и или ще стане като с Римската империя (западна и източна), или като със СССР - тотален разпад.