Разследват президентството на Чехия заради престъпление срещу републиката

Причината - здравословното състояние на президента
19 окт 2021 15:15,
13
Разследват президентството на Чехия заради престъпление срещу републиката
Снимка: БГНЕС

Разследват президентската администрация в Чехия заради евентуални нарушения при информирането на обществото за здравословното състояние на президента Милош Земан, съобщи БГНЕС, позовавайки се на местната полиция.

"Вземайки предвид новата информация, която беше обявена на пресконференция на ръководителя на Сената на републиката, полицията ще започне разследване относно възможни незаконни действия, които могат да се разглеждат като признаци на криминални престъпления срещу републиката", се казва в изявление на полицията.

Това се случва, след като по-рано 77-годишният Земан беше приет в Централната военна болница в Прага, където беше настанен в интензивно отделение. Миналата седмица болницата обяви, че здравословното състояние на 77-годишния чешки президент Милош Земан е стабилно.

Малко след като президентът бе приет в болница, премиерът Андрей Бабиш съобщи, че „Земан е в състояние да изпълнява президентските си задължения“ още преди излизане на официално изявление от болницата.

Още по темата
По-късно чешката медия Deník N съобщи, позовавайки се на свой неназован източник в болницата, че Милош Земан страда от чернодробна енцефалопатия и един от симптомите може да е дезориентация и несвързано говорене.
Земан беше хоспитализиран на 10 октомври сутринта, веднага след среща с премиера Андрей Бабиш. Медиите твърдят, че Земан е бил в безсъзнание при пристигането си в болницата, но ръководителят на президентския кабинет Вратислав Минард обясни, че той просто бил заспал.

Директорът на болницата и лекуващият лекар на президента проф. Мирослав Заборал съобщиха, че Земан е хоспитализиран по тяхна препоръка и настанен в интензивното отделение. И директорът, и лекарят отказаха да коментират диагнозата без изричното съгласие на президента.

Сенатът (горната палата) на чешкия парламент трябва да инициира процедура за отнемане на президентските правомощия от Милош Земан, заяви вчера председателят му Милош Встрчил. Според него, вероятността Земан да се върне на работа в близките седмици е малка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
хп преди 2 години
Тц,тц,тц...., пък аз си мислех, че чехите са единствените що-годе нормални славяни! Уви, и те се оказаха "консерви с изтекъл срок"!
8
10
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
То и в Румъния Кьовеши вкара в затвора един бивш президент социалист, че и брат му, както виждаме това се случва и в Чехия, а нашият Мадуро който вдигна юмрук след като Прокуратурата влезе в преЦедентството му, кога ще го разследваме. За организиране на метеж и узурпиране на Властта в една парламентарна република, законът трябва да е особен строг, защото това е престъпление с/у Демокрацията ... !!!
7
5
 
9
 
! Отговори
Румен Злорадев преди 2 години
Юмруци горе, на протест !
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Перзидентът може д аси изпълнява задълженията и от леглото, само с един пръст. Айде стига вече ... Това да не ви е хамалин в склад
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чернодробна енцефалопатия, несвързано говорене, дезориентация. Това означава ли, че си попийва.
4
5
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Е поне може да прави лицеви опорки :)
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
' страда от чернодробна енцефалопатия и един от симптомите може да е дезориентация и несвързано говорене. ' Нашият пък е уж здрав и прав, ама говори несвързано.
2
8
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Много бързат брюкселските диктатори и пионките им да подменят тези които имат собствено мнение.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този беше вечно пиян, завалията...