Светът купува европейската пшеница, както никога досега

ЕС ще изпревари Русия като най-голям износител
28 окт 2021 12:05, Анисия Иванова
14
Светът купува европейската пшеница, както никога досега
Снимка: БГНЕС

Държавите по света купуват европейската пшеница с най-бързите темпове досега след лоши реколти в други големи износители.

Износът на Европейския съюз може да надхвърли 11 милиона тона до края на този месец, според Нейтън Кордие, анализатор в консултантската фирма Agritel. Това би било с 25% повече от година по-рано и е най-много за това време от сезона в данните на ЕС за последните две десетилетия. Силното търсене спомогна за изтласкването на парижките фючърси на хлебна пшеница към рекордно високо ниво.

Европейската пшеница запълва празнината, оставена от по-малките доставки на други места и забавените продажби от житния гигант Русия заради експортни такси. Румъния е един пример за това, изпреварвайки Русия, за да доминира в продажбите за Египет след по-висок от очаквания добив, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Засегнатите от суша реколти от пролетна пшеница в Северна Америка означават, че купувачите вместо това търсят високопротеинови доставки от Северна Европа. Алжир също се обръща към този източник, а Китай изкупува френското зърно.

Последните данни на Европейската комисия показват, че продажбите в ЕС са около 9 милиона тона до края на октомври, но липсват пълни данни от Франция, един от най-големите продавачи в блока. Правителството на САЩ очаква ЕС да изнесе 35,5 милиона тона за целия текущ сезон, изпреварвайки Русия като най-голям износител в света.

Все пак може да е трудно да се поддържа темпото. Аржентина скоро ще прибере реколтата си и може да се окаже конкурентоспособна за купувачите в Северна Африка, дори с високи транспортни разходи, каза Кордие.

Фючърсите за пшеница в Париж във вторник достигнаха 284 евро за тон, най-високата стойност за най-активен договор от 2008 г.

„Цените на пшеницата ще трябва да останат високи, за да се елиминира експортното търсене и да се поддържат достатъчни доставки за вътрешни нужди“, заяви базираният във Великобритания търговец на зърно Frontier Agriculture в бележка миналата седмица, позовавайки се на европейските продажби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето къде бpaтушките ще си изхарчат печалбата от газта
9
3
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
Фейк Нюз.Корабите стояха на пристанище Варна, пълни до горе с пшеница. Целеше се целенасочена криза и саботаж на икономиката. Новите ни западноевропейски партньори спретнаха на България чудовищен по мащаби и уродливост номер.
8
5
 
3
 
! Отговори
Светът преди 2 години
се готви за ВОЙНА...
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е чел Библията знае да фараона , дето сънувал охранени крави и след тях седем мършави.И Мойсей разтълкувал съня,че тази година е плодородна,но идват гладни години и трябва да се запасяваме .Според всички тази година в България има невиждана от 20г реколта.Да обаче хунтата на Радев(Прокопиев -черепа) я изнесе
6
1
 
12
 
! Отговори
Мафия в мафията преди 2 години
Новият американски стандарт един биткойн равен на един био хляб специално ....пирамиди , масони и балъци за трилиони ... куче влачи самолет диря няма....
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ти напомня- същото е от 1996г,защото същите и техните протежета дойдоха на власт и ни управляват .Римейк- бесен износ(кражба) на пшеница ,ток и горива,рязко обедняване на народа през 10г(последната се позабавиха )Накрадат се за 20г напред
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ЕС а от Полша ,и всичко друго ,от вчера еврогейовете нашата глоба по 1 милион евро на ден ,защото вече не се кланят като нас
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виденов бе изхвърлен с камъни от парламента след като изнесе пшеницата на България.
2
5
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Евроджендърите са в състояние да предизвикат и зърнена криза,както и високи цени на хляба.Изобщо тия са царе на изкуствените кризи от нищото....
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакват следващата точка от плана, глад! За това се презаписва. Дано нашите не я продават за да печелят пари, че после тия печалби и килограм брашно няма да успеят да купят. Не им си поддавайте хора. Позволим ли да ни ударят шамар, ще ни пребият с юмруци.