България с най-ниска минимална заплата в ЕС

Къде в ЕС минималната заплата е под и къде над 1000 евро?
28 яну 2022 17:00, Елка Василева
88
България с най-ниска минимална заплата в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Страните членки на ЕС, в които има регламентирана минимална заплата, са общо 21, като те могат да бъдат разпределени в три основни групи въз основа на равнището им в евро, посочва Евростат.

През януари 2022 г. 13 страни членки, разположени в източната и южната част на ЕС, са имали минимална заплата под 1000 евро месечно.

Това са България (332 евро), Латвия (500 евро), Румъния (515 евро), Унгария (542 евро), Хърватия (624 евро), Словакия (646 евро), Чехия (652 евро), Естония (654 евро), Полша (655 евро), Литва (730 евро), Гърция (774 евро), Малта (792 евро) и Португалия (823 евро).

В Словения (1074 евро) и Испания (1126 евро) минималната заплата е била малко над 1000 евро месечно, а в останалите шест страни членки над 1500 евро месечно - Франция (1603 евро), Германия (1621 евро), Белгия (1658 евро), Нидерландия (1725), Ирландия (1775 евро) и Люксембург (2257 евро).

За сравнение минималната заплата в САЩ през януари 2022 г. е равна на 1110 евро.

Различията в минималната заплата обаче са по-малки, ако се вземе предвид равнището на цените. Когато се изразява в стандарт на покупателна способност, минималната заплата в страните членки с по-ниски цени става доста по-висока, отколкото при страните членки с по-високи равнища на цените.

Ако се анулират ценовите различия, минималната работна заплата ще варира от 604 евро в стандарт на покупателна способност в България до 1707 евро в стандарта на покупателна способност в Люксембург, което означава, че най-високата минимална заплата е почти три пъти по-висока от най-ниската.

Така се оформят две основни групи, първата с минимална работна заплата над 1000 евро в стандарт на покупателна способност и втората с минимална работна заплата под 1000 евро в стандарт на покупателна способност.

Към първата група спадат Люксембург, Германия, Нидерландия, Белгия, Франция, Ирландия, Словения, Испания, Полша и Литва. Минималните работни заплати варират от 1308 евро в стандарт на покупателна способност в Литва до 1707 евро в стандарт на покупателна способност в Люксембург.

Втората група включва Румъния, Португалия, Малта, Хърватия, Гърция, Унгария, Чехия, Естония, Словакия, Латвия и България. Минималните работни заплати там варират от 604 евро в стандарт на покупателна способност в България до 949 евро в стандарт на покупателна способност в Румъния.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Доктора до 73 преди 2 години
Браво , аз това го правя тук, занаядчия съм, добър съм , уикендите чета книги за развитие , ходя в най- добрите заведения , спа центрове и почивки в чужбина и заплатата си като новозавършил спокойно я правя за ден
73
1
 
9
 
! Отговори
гадове преди 2 години
Ние си знаем че сме последната дупка на кавала.
72
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Истински расизъм към Българите в ЕС. Кога съюза ще се намеси и ще ни изравни поне с предпоследните?
71
1
 
1
 
! Отговори
Любими цитати преди 2 години
Имигрантити... помнете, че до 2027(най-късно) ще можете да се завърнете. След това, ще Ви е невъзможно.
70
1
 
4
 
! Отговори
Zaplata преди 2 години
Ами това си го знаем . Сами си ги взимаме тези унизителни заплати . Протести има за всичко ,но не и за повишаване на стандарта на живот и заплащането на труда ,което предполага , че парите ни са достатъчни .
69
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
В България юдо-комунистите са свикнали само да вземат - а не да дават...
68
3
 
14
 
! Отговори
Киндзадза преди 2 години
За 30 г. антибългарска политика и управляван от ЕС и ФАЩ геноцид над българският народ ударихме дъното. От държава намираща се1983г. на 32 място в света по ИЧР, днес сме извън първите 50. Най-бедни сме, най-болни, най-слаба икономика, най-небоеспособна армия, най-зависими. Показатели по които бяхме първенци в света и Европа, днес сме абсолютен провал. Опитите да ни убедят, че това е демокрация и свобода...това е престъпление срещу всички нас. Катастрофа. Пушечно месо и територия за война...
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимчен преди 2 години
Преди 7 години емигрирах. От както това стана ходя 2 пъти в годината на почивка, фризера и хладилниците ми пращят, уикендите из държавата не ги броя, ресторанти, барове. От нищо не съм лишен. А вие се променяйте.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП сега се бият с Русия и слугуват на нато и сащ ,като се замислим все едно е пак герб 2 а за минималната естествено че няма парса ,милиардите се подгряват отново на милионерите )
65
3
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Нали знаеш, че попадаш под ударите на закона за лъжата ти. Да лъжеш при фиксиниран курс на лева към еврото не е особено умни.
64
9
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Бай Асене, нали знаеш ,че всичко това е блогодарение на мъдрото и чесно управление на ГЕРБ.Токато другите държави си оправяха икономиката ,ние пълнихме чекмеджетта и изнасяхме преведените авансово пари в куфари.
63
3
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Нали знаете израза ,че в Бг с работа гърбав се става ! Това е абсолютна истина ! Разбрах го още на 16-17 години ! И аз нямах нищо ! Два панталона,чифт зимни обувки две фланелки и стара износена канадка ! Единствения капитал който притежавах беше младост и голяма смелост ! Не ми пукаше от нищо ! Бил съм наемник и съм участвал в реални бойни действия ! След 26-27 год от тогава още сънувам кошмари !
62
10
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Да бегат в чужбина. Те там такива некадърници чакат дето искат голяма заплата :)))))))))))))))))))))))))))) Ама ще им отпорят гьона първия месец и обратно тук. Примери колкото щеш :)))))))))))))))))
61
3
 
16
 
! Отговори
SS преди 2 години
Още ли таите надежда ,че в ЕС ще живеете по добре ? Нали така ни обещаваха ? Аз в таласъми не вярвам ! Някой задавал ли си е въпроса защо цели поколения са работели ( без далавери) чесно и пичтенно и пак са бедни ? И единственото което са постигнали е един панелен апартамент 60-80 квадрата ? И цял живот Аванс-Заплата ! ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕМ РАБОТЕЩИ БЕДНИ !!!
60
12
 
6
 
! Отговори
Бай Асен преди 2 години
Гласувахте за ПП и те Ви *** турнаха ! Сага, защо се оплаквате, ходете пред МС и НС и протестираите не за сертификати, а за заплати !
59
2
 
4
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До Не ми пука ми стой си там и не се връщай какво коментираш, ходи мети улиците, мий чиниите и бърши задниците на дъртофелниците и си трай. Такива като теб само чакат да се оправят нещата и първи ще дотърчите, ама трябва все някой да ви свърши работата.
58
7
 
2
 
! Отговори
Не ми пука преди 2 години
за вас одавна със семейството сме избягали от абсурдната ви действителност
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS то съсипаха техникумите, вече няма практика, какво очаквате, те и бащите на повечето са с 2 леви ръце. А за нашенките те повечето се изявяват във фейса и искат да живеят като чалга звезди. Всичко това е целенасочено, да станем една маса лесно контролируема и манипулирана.
56
4
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Значи имам производствен цех ! През годините съм се нагледал на какво ли не ! Идва и ми носи CV и диплома с отличен ! И никакви умения ! Ръчичките заврени някъде ама уста голяма ! Друг идва и доносничи -явно да се натегне ! Друг като вземе заплата не идва два дни на работа ! Какви ли не оправдания съм слушал ? Но най съм отвратен от нашенките ! Ако е по хубава непременно пробва да прави кариера с оная си работа !
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществува право- пропорционална зависимост между тази заплата и смъртността.