Европравила за изкуствен интелект няма да има скоро

ЕС се стреми да поеме водещата роля в технология, доминирана от Китай и САЩ
17 фев 2022 17:45, Анисия Иванова
13
Европравила за изкуствен интелект няма да има скоро
Снимка: Bloomberg

Усилията на Европа да установи стандарт за изкуствен интелект вероятно ще отнеме повече от година, като дебатът се фокусира върху това дали разпознаването на лица трябва да бъде забранено и кой трябва да налага правилата, казаха двама ключови евродепутати в сряда.

Европейската комисия миналата година предложи проект на правила за изкуствен интелект, като се стреми да поеме водещата роля в ключовата технология, доминирана от Китай и Съединените щати.

Този ход дойде, след като пандемията от COVID-19 показа важността на алгоритмите и свързаните с интернет устройства в ежедневието. Изпълнителната власт на ЕС трябва да договори предложението си с Европейския парламент и страните от ЕС, преди то да стане закон.

Парламентът може да се споразумее за обща позиция през ноември, като започне преговори със страните от ЕС, които могат да отнеме година и половина, каза в интервю за "Ройтерс" Драгош Тудораче, един от двамата депутати, които са водещи по темата.

Той каза, че разпознаването на лица е ключова тема. Комисията иска да позволи използването му от правоприлагащите органи при терористични атаки и тежки престъпления. Но активисти за граждански права се опасяват, че това може да улесни дискриминацията и наблюдението от страна на правителства и компании.

"Разпознаването на лица ще бъде най-голямата идеологическа дискусия между дясното и лявото“, каза Тудораш. "Не вярвам в пълна забрана. За мен решението е да се въведат правилните правила", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Депутатът Аксел Вос, който проучва правната рамка, се съгласи, че разпознаването на лица трябва да бъде разрешено с въведени предпазни мерки.

Въпреки че комисията иска националните органи да прилагат правилата, Тудораш каза, че някои аспекти трябва да бъдат разглеждани от комисията.

„Трябва да има по-централизиран подход, хибриден подход, при който основното прилагане е на национално ниво от националните регулатори и определени приложения и определено въздействие, оставено на комисията, малко като режима на конкуренция на ЕС“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 2 години
ЕС няма как да има водеща роля в ИИ докато се управлява от лунатици които смятат, че нещо зависи от тях и, че някой въобще ги слуша.
11
0
 
4
 
! Отговори
ЕС травестити преди 2 години
А конспираторите били в грешка, а? Цялата измама цъфна.
10
3
 
2
 
! Отговори
Ларавел преди 2 години
Смешно е как хора, които хабер си нямат какво е AI, смятат че им "бърка в мозъците" хахахаххахахах, колко неграмотни общаци има в тази страна, не е истина.
9
2
 
1
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Само престъпниците може да ги е страх от лицево разпознаване. Утре някой като извърши престъпление няма да го търсят в Африка.
8
2
 
3
 
! Отговори
Нацизъм преди 2 години
Те бъркат директно в мозъка с Изкуствен интелект - манипулация на съзнанието! Явно ще има нов Нюрнбергски процес!
7
0
 
4
 
! Отговори
dddd преди 2 години
Гатака и Аз, Роботът....ама накрая техниката се скапа и пак остана нормалния човек....
6
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Е врогейски смартфон нема аз съм на Самсунг жалакси :)))
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги знаем колко са "пъргави" тези от еврокомисията и в европарламата ще са им нужни десетки години да създадат подобен закон, имаме пример с отмяната на смяната на часът.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Русия на краварите изкуственият интелект се прави в Холивуд
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама за "полово-гъвкав" веднага ще измислят.
2
0
 
8
 
! Отговори
да ви кажа под секре преди 2 години
А "Белият дом назначи първия "полово гъвкав" съветник в правителството си"... какъв интелект, какви 5 лв в тия западни ценности?
1
0
 
5
 
! Отговори
то... преди 2 години
естествения не стига и...