Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна

Войната руши утвърдения международен ред
10 май 2022 15:20, Елка Василева
231
Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

Радев каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг, каза Радев.

Президентът допълни, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици, отбеляза българският държавен глава, цитиран от БТА.

И България и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи, допълни Радев. Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики, каза още Радев.

Чешкият президент Милош Земан посочи, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

"Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати", уточни Земан.

По думите му е парадокс, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

"Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България", добави чешкият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Винаги ще има български предатели които си дават г***за за руския интерес.Затова ще ни мачкат винаги.
156
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък съм за инвазията на Русия в Украйна просто защото знам поне малко от истината !
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се къде ще му е следващата екскурзия на чорапа. Деси ще реши
154
2
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Тия хора обсъждат , но не разбират ситуацията , а тя е като вица за Нане и Вуте на самотния остров!Докато Нане разправя как се влюбва все по-вече във Вуте и иска неистово да го опъне и един ден се оплаква че Вуте го е изпреварил!Та САЩ подготвяха Украйна да очисти от руснаци изсточна Украйна , накрая като струпаха 100000 армия Путин ги удари яко!
153
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как така бе,Руменчо?Кога си искрен-когато казваш,че Крим е руски или когато халюцинираш,че Русия ще ни нападне,ако дадем оръжия на Украйна,или сега твърдейки,че всъщност Русия е агресорът.Ти някак си се определи,нима как да е вярно и едното и другото.Нали знаеш,че когато с един г*ъ*з искаш да седнеш на два стола,почти винаги падаш.
152
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Княз Светослав I, монархът на Киевска Рус, е съюзник на Византия срещу България и спомага за ликвидирането на Първото българско царство. Сега украинците ни се изплащат за стореното, като спомагат за дерусификацията на родината ни. Когато московия бъде натикана в блатото, откъдето е изпълзяла, освен че ще е за много години, ще е и много нищожна и копейките ще секнат за нашите ***, които винаги пречупват българския национален интерес през руския. Чо_рапът ще осиротее завалийката.
151
0
 
0
 
! Отговори
така така преди 1 година
До hasmokarточно в десетката.
150
0
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не им върви със здравето на чешките президенти. Преди време Вацлав Хавел който се мазнеше на американците го спукаха от операции на дебелото черво докато накрая не издъхна. Сега и Земан не е добре. А нашите политици са си много добре дори мачлета ритат и правят коремни на лоста. Но пък народа ни е зле, а чешкия народ в пъти по добре. Болнави политици, здрав народ. Здрави политици, болнав и мизерстващ народ.
149
1
 
4
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
два инвалида , опитващи да седят на два стола, налапват политствола.
148
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' 7% готови да бранят България при нападение '' ............................. това не ме учудва ... комунизма доведе до тотален РАЗПАД на обществото ... българска нация няма! Има не свързани по никакъв начин ... турбо-чалга селяни, които симпатизират на всичко гнусно и мерзко, включая Путин разбира се ... ако има някакви нормални българи, те не са в България.
147
3
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Нашиьо Президентин се усети най-накрая, че е заложил на сакат кон в елитно състезание. Съветниците му също треперят. Те знаят много добре какво може да ги догони и най-важното КОЙ кара влака в момента. За руски тройки и четворки вече е късно да упоменаваме. Скоро финансовото фиаско на Рассия ще гръмне като водеща новина във всички световни издания, *** ще го застрелят и Рассия ще се опита да се съвземе, но е късно либе за китка. Прошка срещу Русия НЯМА да има до дупка.
146
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осъжда агресията той народа на следващите избори ще ти види сметката и на теб
145
3
 
7
 
! Отговори
Заратустра преди 1 година
До Анонимен - Ако става дума за *** нацисти в България, то те сами ще изчезнат до края на годината по почина на изчезването на майката кърмилница.
144
0
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Клипа 1:29:30 --- Съжалявам, че Стефан Продев, един невероятно добър журналист, макар и социалист, не е между нас. Той имаше точно мнение за подобни новоизлюпени БеСеПе журналисти, като заралията.
143
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Рашистката пета колона бавно минава в режим на хибернация, вчера Путин обяви край на операцията. Иска да се измъкне точно преди задействането на ленд-лийза. На българските агенти е наредено да надянат отново натовският камуфлаж и да провалят Задунайската губерния до следващата офанзива.
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистите вън от България
141
6
 
11
 
! Отговори
Ty vole преди 1 година
Почти никой в Чехия не подкрепя агресора ruSSia. На много обществени сгради, по трамваите, по улиците се явят или са изрисувани Украински знамена. Чехия помага с оръжие. И знаете ли защо? Защото мразят руснаците и никога няма да забравят Пражката пролет. И да, Чехия не е във война с пРосия, въпреки че оказва военна помощ на нападната суверенна държава Украйна.За протокола Земан е доста про-руски настроен, но не говори глупости за неутралитет като Радев.
140
4
 
8
 
! Отговори
hahahahaha преди 1 година
сети се, като видя, че джуджето потъва
139
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фигурантът има информация за преврата в Кремъл,затова обърна палачинката.
138
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябваше да минат почти 3 месеца за да се преобърне езика на Радев и да нарече агресора Русия агресор? Изглежда че най-накрая и русофила Радев е стоплил, че Русия ще загуби войната и му дойде кураж да каже нещо срещу Русия.