Германия: Европа да внимава как харчи

Коментар на Кристиан Линднер
22 май 2022 18:17, Росен Стойчев
29
Германия: Европа да внимава как харчи
Снимка: БГНЕС

Решението на ЕС да отмени правилата си за дефицита и дълга за една допълнителна година не е извинение за държавите-членки да продължават с хлабавата политика и високите разходи, каза германският финансов министър Кристиан Линднер в призив за повече фискална дисциплина, съобщи Блумбърг.

„Фактът, че държавите-членки вече са в състояние да се отклонят от Пакта за стабилност и растеж, не означава, че всъщност трябва да го направят“, каза Линднер пред Financial Times.

Още по темата

Пактът, който има за цел да държи заемите на държавите-членки под контрол, постановява, че публичният дълг не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт, а бюджетните дефицити не трябва да надхвърлят 3%.

Някои държави-членки се застъпват за реформи, заявявайки, че някои видове стратегически държавни разходи - като инвестиции в отбрана или смекчаване на изменението на климата - трябва да получат преференциално третиране.

Но Линднер даде да се разбере, че се противопоставя на това и предупреди спирането да не се третира като възможност за преосмисляне на целия правилник на ЕС. „Решението за временна отмяна на клаузата за дефицитите не трябва да се разглежда като прецедент или прелюдия към реформа на фискалните правила“, каза той.

Той призна, че има поле за „повече гъвкавост“ в начина, по който те се прилагат, но настоя, че ЕС се нуждае от „дългосрочен надежден път към намаляване на държавния дълг . . . По отношение на нашата крайна цел трябва да станем по-твърди, а не по-меки”.

С нарастването на инфлацията в групата водещи икономики на Г-7, Линднер твърди, че са необходими бързи действия за връщане към макроикономическата стабилност и това, което той описа като „неутрална фискална позиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кристияне, не се бой. Бидето ще печата и ще ви праща долари в трюмовете на газоносачите.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа да внимава как харчи... Това от страната която изхарчи 400 млрд външен дълг за да раздава пари за "КОВИД помощи", после изхарчи 100 млрд за армия и тегли още 200 млрд за армия, след което дари 19 млрд на Украйна. БРАТ ТОЧНО ТИ ЛИ ЩЕ ПРИЗОВАВАШ ХОРАТА КЪМ РАЗУМ?
24
3
 
10
 
! Отговори
коко преди 1 година
Колко нагло са го написали ще кажеш че Германия не е в европа ! ама да де те нали си плащат за руската газ в рубли ко ги интересува..........! ВЕЛИКИЯ ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ НЕРАВНОПОСТАВЕН - " СЪЮЗ !!!!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците за тва бият шутовете на долари и евро щ.Скоро плащаш в Рупии Турски Лири Рубли Йоани Вонове Донги и тн.
22
0
 
10
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Как? И това говори не злобна Россия, а заветната Франция! Никакви комментари не се трябва повече. Украина е хвърлена, като девка с улица
21
0
 
11
 
! Отговори
Харчете вие по малко преди 1 година
Българите сме ясни. Има манджа, дърва, а на нас тва не стига. Мислете му вие че си сринахте икономиката, и вашата след нашата.
20
2
 
11
 
! Отговори
Душан Еблев преди 1 година
Пада Украйна и пада целия западен свят начело с Фащ и Петко заедно с всички българи го дух..е дружно.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинският европеец поръчва на дамата си от питието, което и той пие,за да не ги меша.Истинският европеец изчаква тактично в тоалетната, докато дамата плаща сметката.Истинският европеец,когато се връща от пазар,върви пет крачки пред съпругата си,която мъкне пълните чанти, за да й спести съчувствието на околните.Истинският европеец,когато е насаме с красива дама,не стои с ръце в джобовете.Истинският европеец е човек на честта и държи на изрядния си външен вид.Внимава ципа да не е наобратно.
18
0
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
РУСИЯ ВОДИ ВОЙНА ЕВРОПА ЗАТЯГА КОЛАНИТЕ.
17
0
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
По скоро вие от " Евро,Американският съюз,внимавайте какви ги вършите! " Мнението и тона" на няколко Западни " държавички" Което си е вашеe .да не ги изброявам поименно,престанете да го преписвате като " мнение" И на Източна Европа!И д диктувате Наложително над нас Източно Европейците!ЕС Никога Не е бил " единен" ,няма и да бъде! Това го имаше през Комунизма само! И ЕС ли стана КОМУНИСТИЧЕСКИ? Май че ДА!-:(((
16
0
 
8
 
! Отговори
Ако някой не го е преди 1 година
разбрал досега - еврото е идеалното средство за подпомагане на и без това силната немска икономика. То й помогна да се засили още повече (изнасяш, няма валутен риск, даваш заеми да купуват твоите стоки яко, не се плаща мито, акциз и ДДС, превземаш пазарите с 200). И почват да се трупат дисбаланси в годините. Това става. Германия почва да изкупува всичко. Простичко.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно е да си евробюрократ с 25 хиляди евро месечна заплата и незнайни бонуси и привилегии! Даваш съвети на бедняците мазно и напоително!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видеха, че идат украинците и почнаха да отговарят на "zdr ko pr"
13
0
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
НА ДЪНОТО СМЕ. ДА КОПАЕМ ЛИ ОЩЕ
12
3
 
22
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Европейските партньори са се хванали за гушите заради Украйна. Украйна ще остане в историята като държавата разрушила Европейския Съюз.
11
3
 
19
 
! Отговори
РУСИЯ ПАК ЩЕ НИ преди 1 година
ОСВОБОДИ. ИДВА КРАЯ НА ЕС
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бедняшка, мафиотизирана България всичко е ясно. Ще мрем от студ и глад.
9
0
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
кои разреши закупуването на ваксините от ес и накрая се развалиха или се подарихана африка кои разреши на ек да раздава нашите пари на украина кога и кои щеги връща това е такава наглост че нямам думи финансов одит на украина
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това какво ще рече? Да плащаме в рубли като немците?
7
3
 
20
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
Разцеплението е ЕС вече е явен факт!! Всеки дърпа към своята черга. Дните на Европейския съюз са преброени. Англичаните са умни хора и още преди време напуснаха потъващия кораб.