EК призова България да бъде приета в Шенген

Какви са приоритетите на Шенгенското пространство
Обновена: 24 май 2022 17:58 | 24 май 2022 17:32, Нели Христова
117
EК призова България да бъде приета в Шенген
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи доклад за състоянието на Шенген през 2022 г. В него се припомня значението на доизграждането на Шенгенското пространство и се призовава Съветът да приеме решенията, които да позволят на България, Румъния и Хърватия станат официално част от него, предвид факта, че са изпълнени всички критерии.

Същото ще се отнася и за Кипър, след като успешно приключи процеса на оценка на Шенгенското пространство, се посочва още в приетия днес документ.

Това е първият път, в който Комисията представя такъв доклад след миналогодишната Шенгенска стратегия. Той е част от инициативата на ЕК за укрепване на управлението на Шенгенското пространство чрез годишни доклади, в които се представя състоянието на Шенген, набелязват се приоритетите за следващата година и се наблюдава напредъкът, постигнат в края на съответната година. Докладът за състоянието на Шенген ще послужи като основа за обсъжданията на членовете на Европейския парламент и министрите на вътрешните работи на Шенгенския форум на 2 юни и на предстоящото заседание на Съвета по Шенген на 10 юни.

"Шенгенското пространство обедини нашия континент и е символ на европейския начин на живот. През изминалата година предприехме решителни стъпки за по-нататъшно укрепване на управлението на Шенген и за възстановяване на доверието в този ключов двигател на нашите икономики. Днешните доклади отразяват този непоколебим ангажимент да се гарантира, че Шенген ще излезе по-силен от разнообразните предизвикателства, пред които е изправен", заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта: "Свободата да се движиш, живееш и работиш в различни държави-членки е скъпа за европейците. Неотдавнашните кризи и предизвикателства показаха, че не можем да приемаме тази свобода за даденост. Ще продължим да работим заедно, за да изпълним приоритетите, изложени в доклада за състоянието на Шенген, и да насочим Европейската гранична и брегова охрана към по-ефективна и интегрирана работа. Шенген е споделена отговорност, която изисква ангажираността и ангажимента на всички нас."

Актуално състояние на Шенгенското пространство и нови приоритети

Докладът за състоянието на Шенгенското пространство през 2022 г. е отправна точка за новия годишен цикъл на Шенгенското пространство. Цикълът предвижда редовна "проверка на състоянието" на Шенген, което позволява да се идентифицират проблемите на ранен етап, за да се гарантира общата отговорност и да се насърчи приемането на подходящи мерки. Междуинституционалната дискусия ще се проведе на Шенгенския форум на 2 юни, а политическите обсъждания ще последват на юнското заседание на Съвета по Шенген. Този процес е част от новото управление на Шенген, което засилва участието на всички участници в наблюдението на функционирането на Шенгенското пространство и предприемането на необходимите мерки. Новият механизъм за оценка и наблюдение на Шенген, който ЕК предложи през юни 2021 г. и който наскоро беше приет от Съвета, ще играе ключова роля в този нов модел на управление на Шенген.

В доклада се съдържа списък с приоритетни действия за периода 2022-2023 г., които трябва да бъдат предприети както на национално, така и на европейско равнище. Сред тях са:

- прилагане на новата ИТ архитектура и оперативна съвместимост за управление на границите;

- пълноценно използване на инструментите за трансгранично сътрудничество;

- осигуряване на системни проверки по външните граници на всички пътници;

- гарантиране, че Фронтекс използва пълния потенциал на своя мандат;

- премахване на всички дълготрайни проверки по вътрешните граници;

- приемане на преработения Кодекс на шенгенските граници.

В доклада са представени и приоритетите, произтичащи от оценките на Шенген. Понастоящем оценките по Шенген обхващат управлението на външните граници, полицейското сътрудничество, връщането, Шенгенската информационна система, визовата политика и защитата на данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 година
КАКЪВ ШЕНГГЕН . РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ФАШИСТКИ СЪЮЗ . БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ Е СИМВОЛ НА БЪЛГАРИЯ . НЯМА НУЖДА ДА ПЛАЩАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА ШЕНГЕНИТЕ . ЗАБЪРЗАХА СЕ ЗА ДА НЕ НАПРАВИМ БУЛЗИТ , КОЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО .
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на къде без бг лев за никаде аз си искам моят лев да работи евро неми трябва
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ако влезе в еврозоната, ни чака инфлация поради обективната причина, че по повод ковида напечатаха стотици трилиони евро... Ето затова е инфлацията а ефекта от войната е минимален. Инфлацията е далеч преди войната. В същото време левовете в обращение нараснаха незначително, днес лева е далеч по-скъп срещу еврото, и ако се котираше един лев щеше да е две евро вече. Влизане в еврозоната само ако се смени валутния курс до справедливи стойности.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на нашето настоящо правителство. Свърши нещо за броени месеци, което ГРОБ не можа за 12 години. Сега не е зле да върнат жеста на макетата, със запазената дата за поклонение пред светите братя във Ватикана, нещо, което досега нито България нито Макетата са правили... Те продължават с провокациите си под диктовката на Белградската пета колона в Скопилье.
83
3
 
5
 
! Отговори
от SS до анонимен101 преди 1 година
Някъде да си видял да пиша за Русия и за Путин промит мозък такъв. Искам България да е самостоятелна държава и сама да си взема решенията и управлението и не не повтаряй като папагал че не можело.. Така че не мисли който не иска ЕС и НАТО е с Русия и не ме пращай в сибир щото да не те пратя на май на та ти...
82
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS -считай се свободен да хващаш пътя за Сибир. Попътно се отбии на поклонение до Масква - да цунеш миризливия ботуш на Путин. Ние нормалните хора живеем и продължаваме да искаме да сме в ЕС. Аутсайдерите и пенсионерите реваншисти - прав ви път.
81
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
не искаме никъде да ни приемате, искаме да ни освободите от ЕС и от НАТО
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни приемат на кукуво лято, а и за чий ни е? Кво се натискаме.
79
4
 
10
 
! Отговори
. преди 1 година
"...и се призовава Съветът да приеме решенията, които да позволят на България, Румъния и Хърватия станат официално част от него, предвид факта, че са изпълнени всички критерии." - да станат официално част от него за да попълнят дефицитите! Не, че и сега не ги попълваме активно техните дефицити...
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чив точно ще го дървим там, след като кой когато си иска, спира действието му? Как ще стигаме до там? С безнзин за 10лв и нафта за 15? Това май е предназначено да се вдигнат акциите на ПростКиро, че вече са под нулата!
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успяха ли да боядисат будката на границата, която оставаше само за да ни приемат
76
7
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
До 1234Англичаните вече виждат истината... С европа зле ама без европа хептен зле...Празни рафтове, няма кой да кара камиони, няма евтина работна ръка от източна европа... Дебелия вече е влязъл, напира им към сливиците а вазелин няма...
75
3
 
5
 
! Отговори
Смяяях преди 1 година
До ГОГО Ех Гого така не се бях смял отдавна. С това изказване си уцелил точно в 10-ката. Подобри настроението ми за вечерта. Благодаря
74
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
До АнонименЗащо лъжеш, все още няма нищо окончателно.
73
2
 
11
 
! Отговори
ГОГО преди 1 година
Османската империя се срути,Германия загуби две воини,Руската империя се разпадна, НАТО започна да се клатушка, евросъюза и той замириса на тамян. Сега е ред на Шенген! Който се е хванал с нас лошо му се пише...!
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ЕК може да призовава на думи, ама юропейците ни ибаат на дела!
71
11
 
7
 
! Отговори
Ферхойген преди 1 година
Време е България да влезе в шенген и еврозоната
70
2
 
7
 
! Отговори
Таратутлек преди 1 година
Шенген - Шегата се шегува с нас и с шегата на парата иска нас Българите да завладей. Но ние Българите сме Горди и с Лъвски Чела вардиме Боговете! Лъвът в джоба на всеки ръмжи с таз Шега, и Арабите като прочетоха обратно името на нашия Български Просветител Орфей Родопееца Канос - Йефро, Йевро, Европа си присвоиха и Съкровището на Боговете - Българската Банка - Златните Пендари на шията и гърдите на нашите съпруги са нашите Банки и никой няма право да ги докосне!... Бум, Бум Бум!
69
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
България и Македония ще влязат Заедно в шенген!
68
2
 
4
 
! Отговори
ЕВРОПЕЙСКА ИМПЕРИЯ.. преди 1 година
срещу РУСКАТА ИМПЕРИЯ......... ЗА ДА СМЕ РАВНОПОСТАВЕНИ........ .ИМА ИЗБОР- КОЙ ОТКЪДЕ Е....