Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните

Разликата в цените е 40% според местни медии
27 май 2022 14:28, Елка Василева
42
Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните
Снимка: архив, БГНЕС

Шофьорите от чужбина от днес трябва да плащат значително по-високи цени в Унгария за автомобилно гориво от унгарските граждани, предаде ДПА.

Още по темата
Указът за въвеждането на тази мярка бе публикуван в държавния вестник на страната малко преди полунощ вчера.

Съгласно новите разпоредби колите с чуждестранни регистрационни номера повече не могат да зареждат по фиксираната от властите цена от 480 форинта (1,32 евро) за бензин 95 и дизел.

Вместо това чужденците плащат пазарни цени, които според местни медии са с около 40 процента по-високи от официалните.

Правителството на крайнодесния националист Виктор Орбан въведе официалните фиксирани цени за бензин и дизел през ноември миналата година.

Разпоредбата, която засега е в сила до 1 юли, има за цел да предотврати натиска от световното поскъпване на горивата върху домакинствата. До днес чуждестранни шофьори също можеха да зареждат в Унгария при официалните цени, но вчера правителството изненадващо обяви, че за тях вече ще се прилагат пазарни цени.  
   
Според съобщения в медии снощи е имало дълги опашки по бензиностанции край границите на Унгария с Австрия и Словакия, тъй като много чужденци са зареждали за последно по-евтино.

Различното третиране на унгарските граждани и тези от други членки на ЕС повдига въпроса дали Будапеща не нарушава европейската забрана за дискриминация.
 
Ръководителят на кабинета на Орган призна снощи в телевизионна програма, че новите разпоредби могат да доведат до дискусии с Брюксел.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
El Camionerro преди 1 година
Аз вече си напълних резервоара в Унгария на 480 HUF.Но газта там беше много по-скъпа от другите страни в ЕС.Но 40% увеличение прави всякакво зареждане оттук нататък безсмислено.Няма значение от вида гориво.Газта за последно беше 392 HUF.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България е доста по-скъпо от Унгария при 1,80 $ за бензин. Всички ще почнат да зареждат от Унгария.
37
1
 
0
 
! Отговори
white star преди 1 година
И сега погледнах коментарите. Познах!
36
2
 
2
 
! Отговори
white star преди 1 година
Орбан е добре познат путинист. Русия редовно подкрепя разни субекти самоопределящи се като "националисти" или "патриоти" или пък крайно леви или крайно десни популисти. И в добрите традиции на руската пропаганда тук ще се изсипят десетки коментари за това орбан колко е велик, добър политик, който се грижи за народа си и го защитава от гейропа и евроджендърите.
35
1
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Това просто ще отвори вратите за спекуланти. Две различни цени са като ембаргото, единственият губещ е държавата, а престъпници ще печелят милиони на ден от фиктивни автомобили с унгарска регистрация.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя кат гледам скоро ще ги праи 16 република...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 и във Венецуела горивото е без пари ама бензина не се яде и пие
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"крайнодесния националист Виктор Орбан"?! ааабе днес.дг, знаем че сте долнопробна американска партенка, ама чак толкова да лижете до изтриване на кожата на таза просто не бива
31
0
 
0
 
! Отговори
ови преди 1 година
До БългаринЧетене с разбиране- в Унгария го субсидира държавата, при нас пазарни цени
30
0
 
0
 
! Отговори
Ф 35 преди 1 година
До Ф16Право в 10 ката 90% от случаите заразени са хомосексуалисти върнали се от Африканска романтична екскурзия.
29
2
 
3
 
! Отговори
Айляк преди 1 година
Пригответе вазелина идва супер страшна зима...
28
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Радев, Нинова, Янев и Копейкин да отговорят защо в Унгария литър А 95 струва 2.58 а в България 3.15! Нефтохим трябва незабавно да премине под българско управление за да не може руснаците да надуват цените! Все пак това е свързано с националната сигурност!
27
18
 
5
 
! Отговори
Ф16 преди 1 година
Американските цени са такива. Кът не щете руски. Уж демокрация пък трябва да потребяваме малко и само най необходимото като при комунизъма, даже сега сами ще си спираме тока на 2 часа. Путин продава газ и петрол на стари цени, а борсовата мафия урожай.
26
1
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Аз не знам защо още не е спрян газът за Сърбия и Унгария? Някой знае ли защо договорът за транзит още не е актуализиран в съответствие с настъпилата Форс мажор ?
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Лукойл по колко краде от вас
24
1
 
2
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Ашколсун,машалла! Бетер турска работа!
23
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия литър гориво струва 48 рубли. Средните им заплати са по 60 хиляди рубли. Тоест могат да си купят почти 3 пъти повече със заплатата си от българите, но Кирчо се хвали постоянно колко зле били , а ние колко сме добре.
22
0
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
The average salary in Budapest, Hungary is currently around 300,000 HUF (or ?817 euros) after taxes in 2022. Salaries in Budapest are considerably higher than in the rest of Hungary. Моля проверявай си информацията.
21
4
 
6
 
! Отговори
Орбан преди 1 година
Абе нали уж бяхме с най ниските цени на горивото. Как така в Унгария където заплатите са поне 30 до 60% по високи от нашите плащат 2.60 за гориво а при нас над 3 лв. Няма как да не го мразят Орбан либерастите.... краде им от свръх печалбите.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега погледнах, че средните заплати в Унгария били 1500 евро, а в България са по 600 евро, но въпреки това там зареждат субсидиран бензин , доста по евтин от тук.