Замърсяването е една от причините за рак в Европа

Мръсният въздух е причина за 1% от случаите
28 юни 2022 23:10, Йоана Цонева
5
Замърсяването е една от причините за рак в Европа
Снимка: БГНЕС

Близо 10 процента от раковите заболявания в Европа са свързани с различни форми на замърсяване, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), която подчертава, че по-голямата част от случаите са предотвратими.

"Излагането на замърсяване на въздуха, пасивно тютюнопушене, ултравиолетова радиация, азбест, някои химикали и други замърсители са причина за повече от 10 процента от случаите на рак в Европа", се посочва в изявлението, направено от институцията, цитирано от БТА.

Тази цифра обаче може драстично да намалее, ако съществуващите политики се прилагат стриктно, особено в борбата със замърсяването, според организацията.

"Всички екологични и професионални рискове от рак могат да бъдат намалени", заяви Херардо Санчес, експерт от ЕАОС, преди публикуването на първия по рода си доклад на агенцията за връзката между рака и околната среда. - "Раковите заболявания, причинени от околната среда, радиация или химически канцерогени, могат да бъдат сведени до почти незначително ниво", каза още той.

Според данните на агенцията замърсяването на въздуха е причина за 1 процент от случаите и около 2 процента от смъртните случаи - дял, който нараства до 9 процента за рака на белия дроб.

Още по темата

Скорошни проучвания откриват "връзка между дългосрочното излагане на прахови частици, основен замърсител на въздуха, и левкемията при възрастни и деца", посочва европейската организация.

Радонът, естествен радиоактивен газ, който може да бъде вдишван, особено в жилища с лоша вентилация, се счита за отговорен за 2 процента от случаите на рак в Европа.

Според ЕАОС ултравиолетовата радиация, основно от слънцето, но и от изкуствени източници, е причина за близо 4 процента от всички случаи на рак, и по-специално на меланом - сериозна форма на рак на кожата, която рязко се е увеличила в Европа през последните десетилетия.

Някои химически вещества, използвани на работното място и изпускани в околната среда, също са канцерогенни.

Оловото, арсенът, хромът, пестицидите, бисфенол А и пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS) са сред най-опасните за здравето на европейците, наред с азбеста, забранен от 2005 г. в Европейския съюз, но все още присъстващ в някои сгради.

Всяка година в ЕС 2,7 милиона души са диагностицирани с рак, а 1,3 милиона умират от него. На континента, на който живее едва 10 процента от населението на света, се падат 23 процента от новите случаи и 20 процента от смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари