По-пестелив турист ли сте? Не сте добре дошли във Венеция

Градът планира да начислява входна такса за еднодневните туристи
3 юли 2022 19:35, Анисия Иванова
29
По-пестелив турист ли сте? Не сте добре дошли във Венеция
Снимка: Bloomberg

В един скорошен следобед във Венеция, гостуващо семейство разстели покривка върху исторически кладенец, за да обядва с домашно приготвена храна сред атмосферата от епохата на Ренесанса. Това беше пестелива алтернатива на харченето на пари в местните заведения за хранене, но не и нещо, което се хареса на властите, разказва Bloomberg.

"Те бяха глобени сурово", каза Симоне Вентурини, градски съветник на Венеция, който ръководи инициатива за пренасочване на туристическата индустрия в града към качеството вместо количеството.

Глобяването на заблудилите се пикник ентусиасти беше част от по-широко усилие да се отсеят туристите, които задръстват улиците и натоварват инфраструктурата на града, но предлагат малко на икономиката - а именно, еднодневните екскурзианти.

Градът е определил, че когато повече от 30 000 до 40 000 души се появят за един ден, за да си направят селфита на моста Риалто, да се промъкнат през площад Сан Марко и да минат покрай Двореца на дожите, те причиняват повече вреда, отколкото полза.

За да отсее пестеливите туристи, градът планира да таксува гостуващите за един ден в града между 3 и 10 евро от януари. Докато служителите все още определят окончателните подробности, включително как да начисляват и налагат таксите, целта обхваща горещи точки покрай Канале Гранде, както и периферни острови като Лидо, Мурано и Торчело.

Има и местна опозиция, която трябва да се преодолее. Някои търговци се страхуват, че ограниченията за вход изпращат грешен сигнал и нямат връзка с корените на Венеция като търговска нация.

"Целта на мерките не е да осребрят, а да защитят Венеция", каза Вентурини. Според него градът не бил подходящ за бърз туризъм.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
до Алеко Константино преди 1 година
..не беше точно така провалени човече... не беше уиз ер, а пътувахме с кола от Англия до България (с две нощувки в Германия, четири нощувки в Италия и две в Хърватия). оставихме колата на паркинг в континенталната част, тъй като имахме само 5 часа за разглеждане на Венеция. така че си приготвихме сандвичи. Венеция не е място за безнадеждни хора, като теб и останалите, които сънуват за вонящи канали и че "нямало какво да се види". съжалявам за вас наистина!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой друг освен някви китайци ще ходи в тоя жабарски шитнярник ве?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 не е длъжен да ходи по ресторанти , всеки си решава какво да яде , няма нищо лошо . Най-хубавата храна е когато сам си я правиш . За 20 евро трудно се намират билети , скъпо е .
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално, града планира да събира по 300 - 400 хил. EUR на ден в сезона. Това е. Ако искаха да намалят вредите, щяха да сложат максимален брой посетители на ден. Има много забележителности с такова ограничение.
19
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
По *** канали не ходя.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво да гледам селската бара хахаха ,*** гьола !
17
1
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
абе някой ви е умрял за жабарската гро.зоти.я...
16
13
 
1
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 1 година
Е как Г.aньо си е взел 7-8 сандвича + тигана и тенджерата в куфара 20 евро билети от уиз еър и някъв хостел за 20 евро на ден даже може и наулицата да спи тва че го гледат като извънземен по целия свят него не го бърка
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 4 дена бяхме във Венеция с дъщеря ми. Бяхме си взели сандвичи. Изядохме си ги. Аз изядох два! :) Никакъв проблем! Явно градската управа но е пожалила!
14
0
 
2
 
! Отговори
пепи преди 1 година
Супер . Направо 10 евро да направят входа.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венеция е изградена върху блато и малки островчета, щото ги е било страх от Атила, сещате се хуните :))) Невероятно постижение да направиш град в мочурище, наистина се възхищавам :) Това никаде другаде не може да се види, че имат и империя в миналото Венеция :)
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде могат да ядат хората във Венеция , на улицата забранено ли е ?
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е просто глупава ПР статия на тязи откровена дупка. Наистина след 30-тата минута няма какво повече да се види там. Ако ще и 100 евро вход да направят, все ми е едно. Не смятам да се връщам там. След година две ще има рев, че никой не ходи.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почистете си изп ра жненията от каналите бе жабари. Излъгах се заради гажето да отида в тоя смърдилник и повече няма да повторя. Как живеят в тая влага и смрад неам идея аз едва издържах два дни.
9
2
 
25
 
! Отговори
венецианския търгове преди 1 година
Тия са нещо сбъркани. Първо пищяха от броя туристи и започнаха да ги малтретират. После ги хвана някаква суша или наводнения, забравил съм, и съответно туристи, този път пищяха че ги няма. След това ковида, пак опищяха орталъка. Сега пък отново им пречат. Шантави са много.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Рим да сложат такса, че е ег-ати ко4-ината... тия италианци нещо не могат да се справят с чистотата.
7
3
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Просяк е равно на бедняк. В никакъв случай, не означава, че е ***. Виж...самозабравил се новобогаташ с рода от село е сто процента гаранция за ***. Те за това нашите богаташи с деди от село, толкоз дадат на САЩ. Там всички са такива. Бивши най-прости прослойки от цяла Европа.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венеция, всъщност се посещава масово от обикновени хора. И в това лошо няма. Там са единици богаташите. Факт за това са същите сергии, които има тук, а и същите закусвални. Т. е. туризма във Венеция е ориентиран към масовия потребител. Местните търговци, надали ше реагират положително на това, ако се оставят само някакви определени луксозни ресторанти и хотели. Самият град ше загуби, ако няма тези десетки хиляди посетители. От единици като Джордж Клуни, който прави сватба там, няда спечели много
5
11
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Това е идеята. Да се запази часът на градовете, като се изгонят просяците. На френската и италианската Ривиера защо е рай?! Защото просяци дори и не могат да помислят да идат. Просяците съсипаха сума дестинации. Просяк = бедняк = пpocaк в 95% от случаите.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Градове като Венеция и Париж са от най-баналните туристически дестинации. Нямам желание да ги посещавам. Усетих какво е да си част от голямата туристическа тълпа когато ходих в Рим и Прага и донякъде във Виена. Във Виена беше по-човешко може би защото беше в непопулярен за туризъм сезон. По-готино е да отидеш на малко известни, но пък интересни места. Кефи ме например плажа на който има море и от двете страни в края на Ситония...