Спад в цените на суровините, достигна ли инфлацията своя пик?

Цените на борсово търгуваните стоки отчитат спадове в края на първото полугодие
5 юли 2022 20:02, Анисия Иванова
18
Спад в цените на суровините, достигна ли инфлацията своя пик?
Снимка: Bloomberg

Спадът в цените на множество суровини – царевица, брашно, мед и други, буди надежди, че значителен инфлационен източник може би отслабва, пише The Wall Street Journal.

Цените на природния газ се повишиха с над 60%, преди отново да се понижат и да приключат тримесечието със спад от 3,9%. Цената на лекия суров петрол се понижи от 120 до 106 долара за барел. Пшеницата, царевицата и соята поевтиняват спрямо цените им от края на март. Цената на памука се понижава с над една трета спрямо нивото ѝ в началото на май. Цените на медта и дървените материали, показатели за състоянието на икономиката, се понижават със съответно 22 и 31%. Кошницата с индустриални материали, търгувани на борсата в Лондон, изпрати най-тежкото си тримесечие от финансовата криза през 2008 г.

Цените на много суровини остават на исторически високи нива. Все пак част от инвеститорите гледат на обрата като на знак, че усилията на Федералния резерв за забавяне на икономиката започват да намаляват търсенето.

„По-умерените цени на борсово търгуваните стоки са ясно свидетелство, че инфлацията се охлажда“, посочва Луис Навелие, Navellier & Associates.

Борсово търгуваните стоки привлякоха допълнителен интерес на Wall Street, където инвеститорите следят волатилните стокови пазари като показател за инфлацията. Те започнаха да инвестират в тях, за да противодействат на ефекта от нарастващите цени върху останалата част от портфолиото им.

Акциите на компаниите, занимаващи се с борсово търгувани стоки, бяха сред малкото убежища на инвеститорите в рамките на най-слабото полугодие за фондовата борса от десетилетия. Въпреки че се понижиха спрямо върховете, които достигнаха по-рано през тримесечието, книжата на производителите на петрол Exxon и Occidental Petroleum приключиха първата половина на годината с ръст на цените от по съответно 40 и 103%. Акциите на производителя на торове Masaic поскъпват с 20%. Търговецът на зърно Archer Daniels Midland добави 15% към оценката си.

Инвеститорите тази седмица ще следят протоколите от заседанието на Фед от 14-15 юни, които трябва да бъдат публикувани в сряда, търсейки сигнали за увеличенията на лихвените проценти през останалата част от годината. Централната банка на САЩ се опитва да забави най-високата инфлация от 80-те години на миналия век чрез намаляване на търсенето, без да тласне икономиката към рецесия.

Трейдъри и анализатори посочват, че част от понижението в цените на борсово търгуваните стоки може да се проследи в отстъплението на инвеститорите, които се насочиха към стоковите борси в търсене на убежище от инфлацията. Трейси Алън, стратег на JP Morgan, отбелязва, че около 15 милиарда долара са били преместени от фючърсните пазари на суровини в седмицата, приключваща на 24 юни. Това е четвъртата поред седмица на изходящи потоци, като общата сума на изтеглените от пазарите средства през тази година възлиза на около 125 милиарда долара – сезонен рекорд, който надвишава дори излизането от позиции през 2020 г., когато икономиките затвориха.

„Не знам дали политиките на Фед забавят икономиката, но на това залагат управителите на средства“, коментира Крейг Търнър, StoneX Group.

Голяма част от повишението на цените се дължеше на удара върху предлагането след мерките за овладяване на коронавирусната пандемия, метеорологичните условия миналата година - които намалиха реколтите и засегнаха резервите от гориво, както и на войната в Европа. Тези предизвикателства отслабват, въпреки че шокове по отношение на предлагането все още влияят на цените.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
Спада на цените на суровините говори за наближаващата рецесия. Фед както канадската и австралийската централни банки целят именно това да предизвикат рецесия. Това е единственият лек срещу инфлацията и срещу спекулативни те балони
12
1
 
27
 
! Отговори
Цени преди 1 година
Кога са падали цените в БГ? Никога. Тук знаят посока само нагоре и пак нагоре. Няма сила да ги свали. Тук нормални паЗарни принципи не действат. Щом потребителя е свикнал вече на новата цена защо да му сваляме. Така е с храни, готова и всичко друго. Няма държава която да стъпче спекулантите. Винаги има оправдания за вдигане на цени но не и за сваляне. Петрола ако ще 50 долара да стане все тая. Жито ако ще в излишък да има все тая..
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да изчакаме! Какво беше инфлация ще видим на есен!
10
1
 
29
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Надутите цени са балон и спекула на бизнеса. Производители на хляб искат да правят хляба наесен от 3 лева нагоре. От сега започват да спекулират как зърното поскъпва и намалява заради войната и ковида и как хлябът едва ли не ще стане 10 лева бройката. Яко се спекулира, а има суровини и всичко се надценява.
9
6
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Глад иде бря ! Глаааад ! Библейски ! А още е лето !
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо наистина днес не ни показват новините за случващото се в Европейския Съюз? Някаква обществена тайна ли е, че от 28ми Юни цялата Холандия е на протест след като държавата принуждава фермерите да убият 30% от добитъка си? Холандия са втори в света по износ на животински продукти, продоволствената криза и инфлацията след 2 месеца на кого ще я лепнем на Русия или на WEF на Шваб в Давос, които измислиха това страница в поробването на средната класа в Европа?
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Холандия е скандално има клипове как обръщат полицейски бусове и как праскат по тях с огромни чукове докато куките са вътре. Не се учудвайте, ако ковид случаите скочат до 2 седмици и ги наблъскат обратно по домовете. Винаги като на Запад има протести последните 2 години пускат локдауна. Всичко е инсценирано на WEF - world economical forum, миналия месец, организиран от оня Карлитос Шваб. Май русофобите ще стигнат комунизма преди русофилите. Хахаха.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спад в цените на суровините, достигна ли инфлацията своя пик?--->>> Инфлацията не работи така. Тя е на вълни. Може би, евентуално, сме достигнали пика на една от вълните. Вълните по учебник са между 5 и 9, преди да настъпи успокоение... До тука можем да преброим 2 вълни, ако се напънем - 3. Значи минимум още 2 остават. Дерзайте, ще дойдат на есен и зимъска!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До23. Какво ни интересува Русия.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в кирчова и импексова България всичко поскъпва
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
$ се качва и това означава че ще има парична инфлация внесена от $. Няма да спаднат цените а напротив ще се качат както хиперинфлацията в бг в 1999 г. когато $ се качи.
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересна новина е, че в Холандия има над 1000 трактора са блокирали цялата държава на протест срещу правителството и ги принуждават да си затварят фермите защото забележете - азота (който е над 70% от атмосферата) замърсявал природата. Да не се учудите като след 2 месеца се заговори за липса на млечни продукти в Европа и обвинят Русия. Иначе протестите са нещо грандиозно блокирани са ВСИЧКИ пътни артерии дори входа за Амстердам.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наред със всичко това и стойността на биткойна се срина.