Кючуков за протестите в Скопие: Обществото е разделено

Френското предложение съдържа два документа, към които РСМ няма отношение, посочи той
6 юли 2022 21:26, Петя Славова
26

Над 40 полицаи в Скопие са ранени на протестите във връзка с френското предложение за евроинтеграция на страната.

"Има много сериозни протести в Скопие. Обществото е разделено и засега не е ясно как ще се развият събитията за евентуалното одобряване от РСМ на споразуменията от ЕС. Френското предложение съдържа два документа, към които РСМ няма отношение", посочи директорът на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че в третия документ във френското предложение са протоколите, които трябва да бъдат подписани от Северна Македония и България, а това всъщност е причина за протестите.

Кючуков изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че има политически сили, които силно експлоатират ситуацията. И добави, че присъединяването към ЕС е стратегическа цел на държавата.

Още по темата

"До голяма степен тези антибългарски настроения се засилиха много след блокирането от страна на България на целия преговорен процес. Това, което македонизмът не успя да постигне за над 70 г.  - да накара гражданите на РСМ да повярват, че нямат общо с България, ние го постигнахме за две години и половина. Сега голяма част от тях не искат да имат общо с България", смята гостът в студиото.

Според него ясно си личи, че има силни националистически чувства и у двете страни, които не приема споразумението по принцип.

"Обществените настроения в България са по-умерени. България получи това, което искаше - гаранции, чуваемост на своите искания и притеснения. Те вече се превърнаха в европейски искания", каза той.

По думите му това, което РСМ получава, е отпушване на един процес, който е от стратегическо значение за страната.

Запитан дали Русия е отговорна за случващото се в Скопие, Кючуков коментира, че е странно да се смята, че Москва може да бъде двигателят на евроинтеграцията.

"Евроинтеграцията е идея, свързана с обединението на континента. Ако се стигне до ситуация, при която РСМ блокира началото на собствените си преговори с ЕС, двете страни ще бъдат разделени и преговорите с Албания ще започнат. Това обаче е дестабилизиращо за региона", завърши гостът в студиото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Една шапка народ са и крадът историята на Българите, преписват я за своя и си измислиха дълържава а сега и условия поставят.
22
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Балканите от десетилетия не са..."погреба" който руснаците подпалваха когато им бе угодно...младите хора еволюират...за разлика от отказващите заради манипулациите по гьобелс деца на русия!от месеци тъпчете границите на неворъжена Украйна...и си вярвате,че имате шанс срещу професионални и модерно въоръжени армии на Свободният Свят?...а ядрени...а ако не излетят?и нашите доидат преди вашите...руска рулетка...да играем...и ще загубите и го знаете,блъфирахте и не ви прави чест,спрете убийствата!
21
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименмали...раша,мечтае за съюзник обявил война на Свободният Свят...сърбите щели да избият българите и нато...пази боже,на чужда територия нямаме възможност да ви окажем психиатрична помощ...съжаляваме...ви
20
5
 
3
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Не искат да са роби на евроамбрияжите като нас !
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма вина защото не е измислила македонизма.
18
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Като Македонец: Какво означава че е обединено? По разделено никога бе е било. Допълнително, в Македония има и 20-25% Албанци. Те нямат никакъв интерес за нещата свързани с нас. Питаш ли се какво ще стане ако наистина се отклоним от предложението?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вмро дпмне иска нови избори и власт използва враг българия , та нима вмро на каракачанов за да трупа точки не използва темата същите ***
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе тия не искат в никакъв ес да влизат
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оставете ги , обичат да се репчат и пуцат по въздуха , викат на правителството че били върховисти /демек ВМРО София/ , до петък ще се стихнат
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българия няма приятели от съседите , само черно море и ние нищо не сме направили даже много закъсняхме , всеки от съседите се страхува да не си поискаме териториите, да лъжат да чупат с чукове паметници , и в украйна дори ....*** какви приятели , а сърбомакетата да си отворят архивите на удба
13
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обществото в Македония не е било по-обединено от сега.Ако им избори ВМРО ще спечели изборите и ще има абсолютно мнозинство.България направи така ,че всички на Балканите да ни мрязят.Няма един народ от съседите,който да ни харесва.Всички са ни вдигнали мерника.И не само те.
12
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С вашата шовинистична политика ще докарате трета балканска война.Македонците са на края на търпението.Писна им да им се подиграват.Ще стане първо с Албанците и след това ще се намеси Сърбия,а България е неизбежно да не бъде намесена,след като подпалят всички Български Културни Центрове и Консулстова.Не смятам,че няма да ни включат в този конфликт.Та нашите политици са в основата му.За съжаление на там отиват нещата.Надявам се да не съм прав.
11
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има война и ние ще бъдем жертвата.Ще стане сееиозен конфликт.Всичко благодарение на ВМРО и Бойко и след това на всички гнусни популисти.Ще видите до дни започва всичко.Ако не отхвърлят предложението,започва третата балканска война,а можеби третата световна.Сърбия няма да остави Македонците сами.
10
5
 
5
 
! Отговори
До Мнение преди 1 година
Така е, манипулират не като марионетки. Проблема е че народа ни е такъв, ***, без образование, наивен. И от двете страни на границата..
9
1
 
13
 
! Отговори
макета преди 1 година
Макетата в момента се ерчат и хвърлят къчове, но нищо добро не ги очаква! Очевидно ЕС ще положи всички усилия да ги вкара в преговори, но ще им скъсат з...ците от претенции после. Защото в РСМ унижават и разиграват коскоджа ми ти баш европейци. Или пък на ЕС ще им писне, ще им тръшнат вратите и ще намерят друг заобиколен начин... Нали помните Гърция - яка икономическа блокада! И макетата клекнаха!
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо триете бе, со росоиди? И от Белград ли вече вземате грантове?
7
4
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Същите циркаджии, като тук при нас. Дойде някой подмени им историята за няма 50 години, и вече вековно братство с майка Сърбия или Русия, а тия от другата страна на граница са татари/ макета, седят отстрани и ни се надсмиват на проститията и на тях, и на нас.
6
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До отговор Баш България и до ден днешен е фиктивен член на ЕС. Не отговаря на никакви критерии, сега най-ясно се вижда с галопирашата инфлация тип Венецуела.
5
1
 
19
 
! Отговори
отговор преди 1 година
Господин Кючуков, според вас е трябвало с наведена глава да приемем кражбите на история е цялата антибългарска истерия само и само за да не ни намразят... Нищо подобно! За първи път застана в защита своя национален интерес. Не ме интересува, че са в истерично състояние в момента. Една държава става членка, когато е готова!
4
17
 
4
 
! Отговори
скопеният БГ лъв преди 1 година
Добре че са макетата, та да ни отсрамят.