Авиацията пред трудности - отменени полети, хаос на летищата

Повечето авиокомпании изплащат обезщетения
7 юли 2022 19:32, Анисия Иванова
12

Кризата с отменените полети по европейските летища се разраства. От най-голямата британска авиокомпания - "British Airways", заявиха, че анулират още 1500 полета през летния сезон. Българи също чакат с часове на аерогарите.

С повече от 4 часа закъснение излита полетът на Станка Тодорова от летище "Гетуик" в Лондон към София. Получава няколко съобщения, че полетът ѝ се отлага няколко пъти. На летището я очаква хаос.

"Когато пристигнах, се опитах да сканирам QR кода, имаше голяма опашка. В момента, в който стигнах до залата, се оказа, че гейтът е пълен с хора, всички лежаха по земята. Закъсняваха много полети", сподели тя.

Това става на 24 юни. Хиляди са потърпевшите като Станка от недостига на персонал по летищата и компаниите. В разгара на лятото пътуванията се увеличават. А с това се растат и делата срещу авиокомпаниите.

"Последните месеци авиокомпаниите имат доста проблеми с отмяна или закъснения на полетите. Срокът за обработката на претенциите е до два месеца. Ако се забавят, може да бъде заведено и съдебно дело", каза адвокатът Елена Владимирова.

В сегашната ситуация повечето авиокомпании изплащат обезщетения, но има и такива случаи, в които правят отказ и твърдят, че не се дължи обезщетение. Заради проблемите по летищата, все по-чести са и случаите на забавен или загубен багаж, но там обезщетение се дължи, ако той е забавен над 21 дни.

Целият авиационен сектор продължава да е изправен пред най-трудния период в своята история, посочиха от "British Airways" като обяснение защо отменят над 1500 полета за юли. Това значи, че от двете най-големи лондонски летища "Хийтроу" и "Гетуик" ще разпределят полетите за често посещавани летни дестинации в Испания, Португалия и Гърция.

Очакванията са това да засегне до 105 000 пътници. Много работни места в авиоиндустрията бяха закрити по време на пандемията от коронавирус, а наемането на достатъчно персонал навреме се оказа трудна задача.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
До АнонименBuilders,couriers,cleaners,care workers,hotel staff
7
0
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Авиокомпаниите и летищата получават справедливо наказание затова,че си изхвърлиха служителите като парцали.
6
1
 
1
 
! Отговори
007 преди 1 година
Няма гориво.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд до дупка...... га правеха мултимилиони в печалби и плащаха мизерни заплати на служителите не бяха в криза, кога изгониха сума ти народ точно когато хората най-имат нужда от сигурен доход не мислиха, но прибираха държавните помощи, га продаваха билетите не мислиха как ще обслужват полетите..... трябва им съд до дупка от всеки потърпевш на всички, авиокомпании и летища
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4Българите в Англия често работят нискоквалифицирани професии, понеже не искат да работят в някоя бг фирма с английски.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво се занимават българите в Англия, в каква професия са най-често заети?
2
5
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
На самолет не са качвам само на голф :)))
1
1
 
9
 
! Отговори
12 маймуни преди 1 година
Авиацията заминава в историята като почне мънкипокса.