Без суперяхти и златни визи - малката победа на ЕС срещу офшорните богатства

Италия призовава за международен регистър на активите на олигарсите
9 авг 2022 21:04, Анисия Иванова
28
Без суперяхти и златни визи - малката победа на ЕС срещу офшорните богатства
Снимка: Bloomberg

Във военно време туристите могат да се възползват от нов тип забавление на плажа – следенето на суперяхти, свързани с руски богаташи.

Тези символи на показността, които получиха огромен тласък в поръчките по време на пандемията, са част от новия геополитически ред, доминиращ популярни дестинации за пътувания като Френската Ривиера, пише Лионел Лор в коментар за Bloomberg.

Корабите, свързани с руски олигарси, които не са известни със своята дискретност, са „затъмнени“ и са отплавали към по-приятелски брегове като Дубай или Турция, желаещи да избегнат съдбата на над 30 милиарда долара санкционирани активи, иззети от правителства, които искат да притиснат вътрешния кръг на Владимир Путин. Испания, Италия и Франция са сред държавите, конфискували яхти; десетки съдове са блокирани и в холандски корабостроителници.

Освен това, което Джо Байдън нарича „неправомерно придобити печалби“, показните демонстрации на богатство също разпалват общественото мнение във време, когато енергийната бедност води до призиви за допълнителни данъци. 127-метровата суперяхта на Джеф Безос за 500 милиона долара едва избегна замеряне с яйца в Ротердам от гневни местни жители, след като планът за демонтиране на исторически мост, за да може да премине тя, беше отхвърлен.

Гневните реакции спрямо богатите, независимо откъде идват, може да изглежда като незначително неудобство. Производителите на яхти като италианския Sanlorenzo все още очакват двуцифрен ръст на приходите и печалбите тази година, отчасти защото спадът на еврото повиши покупателната способност на щатския долар - и защото търсенето на символи на висок статус е безкрайно като океана.

Но ако Европа е „за продан“, както казват американските туристи, пазаруващи на парижкото авеню Монтен, решимостта й да се превърне в „мека сила“ е по-спешна от всякога това лято.

Принудителното изземване на яхти е придружено от мерките на ЕС срещу лесните пътища за офшорното богатство към неговия единен пазар. Схемите за златни паспорт и визи, които предлагаха гражданство на ЕС или право на пребиваване срещу инвестиции между 60 000 и 1,25 милиона евро, се разглеждат внимателно и вероятно скоро ще бъдат отменени след поредица от скандали за пране на пари.

Предназначени да съживят инвестициите след финансовата криза, тези схеми са твърде явни и безочливи. Tвърди се, че Кипър е нарушил собствените си закони, след като е раздал множество паспорти на богати руснаци. Одобрението на португалските златни визи за ултрабогатите в Китай се изпари. ЕС частично спря премахването на визите за Вануату след собствения си паспортен скандал.

Анонимността на офшорното богатство също е обект на критики. Ако идентифицирането на собствениците на суперяхти е трудно, това се дължи на структурата тип "матрьошка" на фиктивните компании, които ги притежават. Обединеното кралство този месец стартира регистър на чуждестранни субекти, притежаващи собственост, въпреки че недостатъците на предложението го правят далеч от перфектно. Италианският премиер в оставка Марио Драги призова за международен регистър на активите на олигарсите.

Необходима е ловка ръка, за да се гарантира, че геополитическата репутация ще бъде приоритет пред икономическата целесъобразност. Гъвкавите дигитални визи за номади и работещи от разстояние изглежда са новото бойно поле за чуждестранни инвестиции след Covid, макар да сме далеч от дните, когато технологичен магнат като Евън Шпигел от Snap можеше да получи френски паспорт въз основа на френската готварска книга на баба му в Айдахо.

Все пак възстановяването на летния туризъм представлява възможност за показване на мускули. Кипър, любима дестинация за руснаците, е отчел спад с около 25% в сравнение с 2019 г.; Финландия призовава за ограничения на визите за руснаци. Регионалните и американските туристи донякъде помагат да се компенсира спада, но изследователската фирма Oxford Economics очаква пристигащите в Западна Европа тази година да бъдат с 21% под нивата от 2019 г., в сравнение с прогнозирания спад от 39% за Източна Европа, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Пътуването в стил Студена война може да изглежда като студен комфорт, когато Европа е изправена пред рецесия тази зима. Икономиката на туризма няма да донесе енергийна независимост или растеж на производството на регион, който силно се нуждае и от двете. Слабото евро, което е предпочитано от пътниците, не е повод за политическа гордост.

Но при конфискуването на яхтите трябва поне да донесе признание за един ЕС, който е по-фокусиран върху политическото единство и борбата с паричните потоци, които влошават неравенството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА "ОФШОРНОТО БОГАТСТВО" ВЪВ ВИД НА ЯХТИ Е ДОСТАТЪЧНО ДА СЕ ПРИЕМАТ ОТ ВСИЧКИ МОРСКИ ДЪРЖАВИ ТАКСИ "ПРИСТАНИЩЕ" ЛУКС КАТО ЕДИН ВИД АКЦИЗ ЗА ТАКИВА ЯХТИ, НАПРИМЕР 10 МЛН НА ДЕН ПЛАТИМИ ПРЕДВАРИТЕЛНО,ПЪК ДА СИ КАРАТ ЯХТИТЕ!!!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужен е електронен регистър за всички с активи над 50М $. Тогава ще има ред.
19
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
...закони,те ги заобикалят. А това не е подсъдимо, нали?
18
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Извинявайте, ама ако съм милиардер с яхта, мястото ми не е Франция, Испания, Португалия, още по-малко Холандия. Това, че и там се подвизава някой с яхта не означава, че това е правило. Както и не е правило всички да са дрогирани по пътищата. Все пак ги има и човек остава с чувството, че всеки втори е дрогиран ако слушаме масовките.Та и с тия яхти. Не си ти, който ще кажеш и съдиш някой, как е придобил пари. Има ди законодателства, ако са нарушени, ОК. Само че милионери и милиардери не нарушават
17
6
 
4
 
! Отговори
руските фашаги преди 1 година
да се препичат на Сочи....Европа и света не е за тях
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писна ми от дълги и безмислени статии като горната които ни казват НИЩО но пък пълнят страниците на сайтове и вестници.Това не е информираност а СЛОВОБЛУДСТВО и загуба на време.Един глупав драскач губи времето на хиляди читатели с обещанието че има да и каже нещо стойностно.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито една западна държава няма да остави гражданите си да мръзнат.Пропускате факта ,че това са богати държави и не си мислете,че нямат алтернативи,да не говорим ,че за хора в нужда ако не им достига нещо се изчислява и се помага според държавните механизми ,обаче ние да му мислим с тия политици..
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука им на олигарсите,да видиме зимата как Европата мръзне на студено ,това ше е оше една малка победа.Глупостта ходи по хората и е безкрайна ,като вселената.
13
4
 
20
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Кефят се, че са запорирали няколко милиона на милиардери. Сами я наричат малка победа. А, че милиони жители на ЕС тази зима ще студуват, няма значение за либерастките лидери на ЕС. Луд умора няма!
12
2
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
До само да вметна___ Политиките на ЕС са описани само в едно изречение от публикацията:,,Необходима е ловка ръка,за да се гарантира,че геополитическата репутация ще бъде приоритет пред икономическата целесъобразност."
11
9
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Комунистите най много ги интересуват чуждите пари и вечно кроят планове как да ги откраднат в името на общото благо.
10
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Да ама Не..
9
2
 
13
 
! Отговори
интерес от цял свят преди 1 година
Оф шортите ми,без тях ще ми се видят карантиите!
8
5
 
19
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 година
Тези Глупости на " ЕС" вече започнаха да Ни Вбесяват Европейците! В продължение на последните 2 години,ЕС забрави каква всъщност е реалната му дейност! И според действията Му,задмина СССР!! Уж беше " Миролюбив и икономически съюз,за " просперитета на Европа?! А стана ВОЕНЕН СЪЮЗ както Америка! Че Го и задмина даже! То бомби,то оръжие за Украйна! Па " санкции" към държава преди това,нямаща Нищо общо с ЕС!-:((( Там в Брюксел нещо става!-:) Води политика,която Европейските членки НЕ ПОДКРЕПЯТ!!
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Корабите, свързани с руски олигарси, които не са известни със своята дискретност"---------Тоест, ако трупаш милиони в офшорки, но си дискретен, всичко е ток и жица. Ти си честен бизнесмен в очите на ЕС. Е как да не отпразнуваш такава победа.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам,тази късна есен.Америкснските туристически компании,да открият нова стъпка в туризма! А именно до пролетта ще имат много работа в Европа ! А именно,как " мръзне" Европееца без газ тази зима! И Гаранция,че бизнеса им ще е печеливш!-:)))
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Без суперяхти и златни визи - малката победа на ЕС срещу офшорните богатства"_________Мхм, а съюзът и членките му се управляват от хора без офшорни сметки. Рибата се вмирисваше откъм къде?
4
5
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
финансов одит на украина къде са парите и оръжията от заоада в кои офворкиса скрити
3
8
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Дано има поне един разумен човек,който да оредложи тези яхти да бъдат дарени на Децата,там,където са били постигнати чрез грабителство и мафиотство! Защо бедните Деца да не могат да изкарат едно прекрасно екскурзионно летуване,по време на което на бъдат възпитавани в задружност и любов към Майка Природа.Защо ЕС не изпрати една от тези яхти и на Българските Деца,чиито родители нямат дори възможност за личен доктор? А ако това стане,то нека една такава яхта бъде оборудвана с медицинска апаратура.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че ми пука, но за кои олигарси иде реч или ще ги избират според гражданството им.