Йенс Пльотнер - човекът на Путин в Берлин, оказал се на грешната работа, в грешно време

Има ли план съветникът на Олаф Шолц?
18 авг 2022 21:05, Нели Христова
38
Йенс Пльотнер - човекът на Путин в Берлин, оказал се на грешната работа, в грешно време
Снимка: БГНЕС

С разпуснатата си коса, ироничен начин на изказване и леко неуверен маниер, който е нещо средно между професор по философия и начетен футболен мениджър, Йенс Пльотнер не изглежда вероятен кандидат за човек на Москва в германското канцлерство. И все пак така е описан съветникът по националната сигурност на Олаф Шолц, докато се опитва да начертае нов курс за Берлин в един свят, в който старите му вярвания бяха разбити безпроблемно за няколко седмици.

Германия е страна в движение. Руската атака срещу Украйна дискредитира доктрините на едно поколение след Студената война. Сега спящият гигант на Европа се стреми да се превърне във Führungsmacht (водеща сила), оформяйки хода на световната история, вместо да се тревожи безпомощно или да се движи успокояващо напред-назад между истинските играчи на международната сцена, пишат от The Times.

Като Чарлз Пауъл до Тачър, светлината на прожекторите внезапно се озова върху Пльотнер. Безупречно свързан в мрежа и майстор на класическата школа за разделяне на различията в германското посредничество, сега той е изправен пред най-трудното си предизвикателство досега: да сложи месо на костите на така провъзгласяваното Zeitenwende на Шолц - зората на новата ера.

За критиците на правителството 54-годишният Пльотнер е грешният човек на грешната работа, в грешното време. След близо 30 години в германската външна служба той дойде да илюстрира старата гвардия от политици и дипломати, отговорни точно за грешките, които сега трябва да бъдат отстранени: късоглед меркантилизъм, умиротворяване на Русия и Китай, глухота към критиките от страна на съюзниците на Германия.

Неговите противници твърдят, че леопардът не може да промени петната си. Пльотнер често е изобразяван като фигура на Свенгали, която тихо насочва Берлин обратно към неговите вкоренени лоши навици. Някои източноевропейски правителства дори намекнаха, че той е замесен в таен план за създаване на мир с Москва през главите на украинците.

Истината е едновременно по-обикновена и по-тревожна: няма конспирация. Всъщност няколко вътрешни лица казват, че всъщност не могат да разберат дали въобще има някакъв план. Когато 64-годишният Шолц разговаря с президента Путин или обещава да "задълбочи нашето партньорство" с Китай в разговори с президента Си, той не преследва тайна стратегия. Той просто прави това, което правят германските канцлери.

В известен смисъл Zeitenwende на Шолц вече е реалност. Той се ангажира да похарчи 100 милиарда евро за закърпване на дупките в германските въоръжени сили, а правителството му трескаво се опитва да се освободи от десетилетията на зависимост от руския газ и петрол. И все пак голяма част от външната политика на Берлин остава заседнала в модела на задържане, работейки върху изтърканите си родови рефлекси в отсъствието на по-свежи идеи. В този смисъл борбата на Пльотнер да преодолее методите, които е усъвършенствал през половин живот, е неразривно свързана с кризата на националната идентичност на Германия.

Той се присъединява към външното министерство през 1994 г., след като натрупва впечатляваща купчина дипломи по право и политика от университета в Хамбург и елитни френски институции, включително Сорбоната в Париж. Проправя си път през cursus honorum на дипломатическата служба, поемайки работа в Израел, Шри Ланка и Тунис, както и множество високопоставени постове в Берлин. През 2017 г. това кулминира в труден посланически пост в Атина, където той направи много за възстановяване на отношенията между двете държави след яростните спорове по време на кризата в еврозоната. Две години по-късно се завръща в Германия като политически директор на външното министерство.

"Той винаги е бил възприеман като човек, който е много добре подготвен, който си проправя път дълбоко в досиетата", казва Йорг Лау, чуждестранен редактор на Die Zeit, който познава Пльотнер от много години. "Мисля, че може да се каже, че той е човек, който е много уверен – някои биха казали, че е арогантен – с известна студена, аналитична страна, която той много обича да показва пред външния свят."

Бивши колеги са пълни с похвали за дипломатическите умения на Пльотнер. Той беше в стихията си в ерата на Меркел, когато Германия често действаше като успокояващ посредник между враждебни държави. По време на преговорите, които изковаха изоставеното през 2015 г. ядрено споразумение с Иран, Пльотнер изигра важна роля в лутането между луксозните виенски хотели, в които се помещаваха съперничещите американски и ирански делегации, изглаждайки различията им и посредничейки за компромис.

И все пак не е ясно колко добре работи този подход в далеч по-съперническата и непредвидима геополитика на 2020-те години. В седмиците преди Русия да нахлуе в Украйна се смята, че Пльотнер е пътувал до Москва и Париж с надеждата да съживи така наречения Нормандски формат, чрез който Германия и Франция са договорили кратко и раздразнително прекратяване на огъня седем години по-рано. Този път усилията му останаха без следа.

По-съществената критика, която някои коментатори отправят към Пльотнер, е, че не само техниките му са остарели, но и основният му светоглед. Бенджамин Талис, експерт по политиката за сигурност в Hertie School в Берлин, казва, че Пльотнер е символ на негласна "стратегическа култура", която безмилостно е преследвала икономическите интереси на Германия и сърдечните отношения с Русия и Китай, понякога за сметка на нейните западни партньори. "Това вървеше ръка за ръка с омаловажаването на военните средства, неспособността да се изслушват критиките от страна на съюзниците и нежеланието да се очертае положителна визия за света или приноса на Германия към него", обяснява Талис. "Тази стратегическа култура съществува от 25 години и много от германския елит все още се вкопчват в надеждата да я възстановят."

Години наред Пльотнер беше част от влиятелна мрежа около Франк-Валтер Щайнмайер - бившият външен министър, който някога поддържаше специални отношения с Русия и фантазираше да я въведе в пан-европейски ред за сигурност, простиращ се от Лисабон до Владивосток. Андрий Мелник, напускащият украинския посланик в Германия, веднъж стигна толкова далеч, че предположи, че Пльотнер и 66-годишният Щайнмайер, който сега е президент на Германия, са в сърцето на "паяжина" от упорити симпатизанти на Русия.

Това твърдение вероятно бе преувеличено - Пльотнер не е нито експерт по Русия, нито голям русофил - но може да има елемент на истина в основата."Мисля, че и Щайнмайер, и Пльотнер имат убеждение, наистина набор от принципи, в които се чувстват в капан", казва Лау. "Наистина, това е идея от така наречената "реалистична" теория за великите сили. Те смятат, че балансът е по-добър от конфронтацията. От германска гледна точка обосновката тук е: ние сме сила от среден ранг, която в крайна сметка няма средства да отслаби Русия сама... Доколкото разбирам Пльотнер, той сега казва, че тази идея не може да бъде приложена на момент, може би не за дълго време. Но не вярвам, че я е изоставил."

След избухването на войната тези подозрения се задържаха, подхранвани от собствените забележки на Пльотнер. Той критикува идеята, че Западът трябва да се стреми да отслаби Русия, предупреждавайки, че раняването на Путин само би го направило по-опасен, и твърдейки, че мечтата на Щайнмайер за обща архитектура на сигурността с Москва си е "струвала енергията".

През юни той направи рядка полупублична изява в мозъчния тръст на Германския съвет за международни отношения, която беше засенчена от полемика относно няколко небрежни коментара в подобен смисъл. В един момент Пльотнер разкритикува "трескавия" германски дебат относно изпращането на артилерия и бронирани превозни средства в Украйна, който според него е изтръгнал по-големи въпроси от голямата стратегия. "За да ви дам пример", каза той, "можете да запълните много вестникарски страници с 20 Marders [бойни машини на пехотата], но някак си има по-малко статии за това как ще изглеждат бъдещите ни отношения с Русия. Това е също толкова вълнуващ и интересен въпрос."

Дори Шолц не винаги се вижда очи в очи с Пльотнер. Длъжностни лица казват, че влиянието на съветника върху неговия шеф често е надценено. Подобно на своя предшественик, Шолц чете много и обича да формира свои собствени идеи от първите принципи, гордеейки се с интимното си запознанство с информационните бележки в старото кафяво кожено куфарче, което носи на всяка среща.

Малко преди инвазията, преди последния неистов кръг на дипломация в Киев и Москва, се казва, че Шолц и Пльотнер са прекарали много часове във военни сценарии, базирани на теорията на Пльотнер, че 69-годишният Путин е агресивен, но фундаментално рационален противник. Седейки в самолета за Киев обаче, Шолц беше видимо разтревожен, след като бе прочел известния памфлет на Путин, изопачаващ историята, за това как Украйна принадлежи на Русия. "Два или три пъти той го повдигна и каза: "Това есе: когато го прочетете, това е толкова луда гледка към света!", казма Лау, който придружаваше Шолц и Пльотнер по време на пътуването.

"Можеше да се види, че наистина му направи впечатление, защото беше нещо чуждо за света, какъвто го познаваше: дипломация между финансовите министри, дребни сделки тук и там и накрая всеки получава нещо
от него. Но този човек, Путин, функционира по съвсем друга логика. Така че подозирам, въпреки че не мога да го докажа, че Шолц, какъвто е, винаги е имал собствено мнение, собствени инстинкти за подобни неща. Не мисля, че той е ръководен от Пльотнер."

Може би е простимо, че Германия отделя време за реформи. През последните шест месеца тя беше в режим на криза, опитвайки се да догони новите икономически и военни реалности. Властта над външната политика, която беше силно централизирана в канцлерството при предшествениците на Шолц, сега е много по-разпиляна при новото трипартийно коалиционно правителство. Берлин също не е склонен да излезе от линията на своите съюзници и е особено притеснен от перспективата друг първи демагог в Америка да завземе властта през 2024 г. и да намали военното присъствие на САЩ в Европа.

Първата доза яснота ще дойде със стратегията за национална сигурност през есента. Аналена Бербок, министърът на външните работи, обиколи страната с автобус, за да събере мнения от членове на обществеността. Отделна китайска стратегия се очаква да последва в началото на следващата година, въпреки че запознати казват, че все още има дълбоки различия между Пльотнер, който предупреди да не се говори за съществуване на антагонизъм, и по-яростната Баербок.

В основата на визията на германското правителство за себе си като сериозен играч на световната сцена е целта да ухажва необвързания Глобален Юг и особено страни като Индия, Индонезия, Бразилия и Южна Африка. Предложенията обаче засега остават неясни. Докато Шолц започна да ухажва тези страни с покани за западни срещи на върха и обещания за по-тесни търговски връзки, все още не е ясно как Германия планира да се конкурира с огромните ресурси на китайската програма "Един пояс, един път" или да преодолее дълбокото им нежелание да бъдат изнасяни лекции за климата промяна и геополитика от богати държави, които са изгорили милиони тонове изкопаеми горива и рутинно пренебрегват интересите си в продължение на десетилетия.

Все пак може да не остане много време за спокойни дискусии. Германия е изправена пред мрачна зима на енергиен недостиг и възможна рецесия, като и двете могат да подкопаят обществената подкрепа за Украйна, санкциите и външнополитическите приключения като цяло. В същото време превъзходните въоръжени сили на Украйна непрекъснато губят позиции на изток.

Неотложността на ситуацията нахлу в залата към края на дискусията на мозъчния тръст на Пльотнер, когато тихо говореща жена с барета се изправи в задната част на публиката, като призрака на Банко на празника. Татяна Ланге, 73-годишна, професор по инженерна теория в техническия колеж в Мерзебург, е израснала в Киев и искаше да знае какво може да направи германското правителство за нейната стара родина тук и сега. "Думата Zeitenwende е твърде малка за мен", каза тя. "Трябва да ускорим нещата. Не съм дипломат, както виждате. . . съжалявам, че съм толкова разстроена. Но в този час, в който говорим, средно десет души ще бъдат застреляни в Украйна."

Тя беше незабавно прекъсната от модератора и разговорът продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 1 година
До Анонимен Затъпен е уреда с който погрешка си направен, от *** с рикошет.
24
0
 
0
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 1 година
До Анонимен Руска територия са белите петна в тъпия ти мозък ***. Ти си илитерат-Украйна е с над 3 века по стара от Московското княжество. Думата рус е на основателите - шведските викинги варяги.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете бе другаре, кое не е истина: "Факт е, че СССР ДВА пъти е предлагал на Германия да се обедини свободна и независима като Австрия. Факт е, че САЩ и двата пъти не са и позволили. Факт е, че безродният че'р'вей Конрад Аденауер, наречен от окупаторите и неграмотното ста'д'о "баща на републиката" отказва и двата пъти. Толкоз за немците. Когато и да изчезне Германия, все ще е късно."
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че откриха един човек на Путин. Вече взех да се притеснявам, че всички козируват само на Байдън, а той гОркия не знае на коя планета се намира.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръгнах да чета и след някой и друг абзац ми стана ясно, че текстът е копи-пействан от някой, който хабер си няма какво всъщност пише и защо изобщо го пише. Гледам - Нелито Хр. Човекът, оказал се на грешната работа, в грешно време.
20
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои източноевропейски правителства били намекнали, че Йенс Пльотнер бил замесен в таен план за създаване на мир с Москва. Способствал за старите мирни навици на Берлин. Този лош човек искал Мир и поради това е сочен като човек на Путин.
19
30
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен наглост и войнствена риторика,нищо друго не може да се очаква от"Украинските" представители на властите в Украйнината(територия на Русия) Както и каквото и да отричат,се вижда ясно,че това дефекто е гражданска война,и всяка намеса от вън ще доведе тежки последици за цяла Европа.Дървените философи в ЕС,не могат да схванат опасността от ядрен конфликт-инцидент в самата Европа,защото гражданската война на територията на Украйна фактически е война в Европа,за чужди интереси.Какво печелиЕвропа
18
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задоволено, разглезено, тъпо, консуматорско общество са европейските граждани. Вижте само финландската мин. председателка - 36 год. девойка, която купонясва на партита и обичала да фирка. И Путин или Ердоган ще седнат да си говорят с нея. Забрави. Тия от ЕС не стават за нищо. Набучиха се с 5 бустера, без да знаят какво е, но нали фон дер Ла.н.н изсипа на краварите едни милиарди, че да има и за мъжа й. Зле..
17
9
 
5
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 година
Кво става ваксъри? Да почваме ли да ви трепем вече - внимавайте как се държите и какво говорите че всеки ваксър е чипиран и може да бъде ликвидиран на секундата от разстояние просто с въвеждане на номера му и натискане на бутона
16
3
 
18
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Директен превод на статията от The Times. Да се бяхте постарали малко.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13. Ами че то "авторът" не пише, а преписва каквото е превел чичко Гугъл. Пък кой ти гледа има ли смисъл? Нали Днес публикува матрялчето и плаща хонорара?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8. Защото ти е трудно да четеш?
13
30
 
27
 
! Отговори
Извозвам боклу преди 1 година
Бизнес ис бизнес! Без руските суровинни, енергийни и парични постъпления Европа ще залезе като икономика и стандарт на живот. И започват пак едни революции на безработните, гладните и премръзналите! Току виж изведнъж се сетят, че единсрютвената причина добрият им живот да стане лош е Украйна. На кой му пука за укряинците които половината са руснаци!? То и на Зеления израелец не му пука, че *** по 1000 на ден! Колкото повече, толкова поверче аплодисменти отвъд големия гьол! Са, Са, САШ!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя Гугъл транслейт,бе .....
11
9
 
25
 
! Отговори
Да, ама Не преди 1 година
След обединението си Германия няма идентитет, който да е антируски - Германия получи своето и просперираше 30 год. на базата на липса на военни предизвикателства и разходи и евтини и сигурни източни суровини и енергийни ресурси! Цяло поколение израстна с идеята, че Русия не е заплаха, а партньор и това едва ли ще се промени само заради Украйна! По-скоро с икономическите и енергийните неволи ще расте негативизмът срещу Украйна, която ще настоява за вечна желязна стена между Европа и Русия.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Безупречно свързан в мрежа и майстор на класическата школа за разделяне на различията в германското посредничество"Явно автора е писал толкова бързо, че мисълта не е успяла да настигне написаните думи и я няма в тях.
9
1
 
12
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Глупости..
8
2
 
17
 
! Отговори
Времето е наше! преди 1 година
*** имате много общо с Пльотнер - и двамата сте на грешната работа! ;)
7
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните политици сами се вкараха в този филм, след като грубо погазиха човешките права и решиха,че има само една истина-тяхната. Либерализъм,ама не точно.
6
7
 
22
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
На трето изречение и спрях да чета ...зало трябва да чета тези глупости!?