САЩ дава безплатно военни хеликоптери на Чехия

Прага планира закупуването на 24 изтребителя Ф-35
19 авг 2022 17:22, Йоана Цонева
46
САЩ дава безплатно военни хеликоптери на Чехия
Снимка: БГНЕС

САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell, съобщиха от посолството на САЩ в Прага.

Чешкият министър на отбраната заяви, че това е признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, съобщи "Ройтерс".

Чехите искат да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с използването на техника от съветската епоха, включително хеликоптери, и дариха на Украйна излишната си техника.

"Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на руското нахлуване в Украйна се отплаща", цитира вестник "Хосподаржске новини" министърката на отбраната Яна Чернохова.

"Благодарение на нашите усилия за оказване помощ на Украйна не само спечелихме уважението на нашите съюзници, но и получихме тяхната подкрепа за модернизиране на нашата армия."

Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени безплатно, като Чехия ще поеме само разходите за прехвърляне и модернизация, съобщи късно вчера посолството на САЩ в Tуитър.

"С удоволствие потвърждаваме прехвърлянето на 6 броя AH-1Z и 2 броя UH-1Y в рамките на програмата "Излишни отбранителни продукти", заяви посолството.

В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини AH-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери трябва да пристигнат през 2023 г.

Преди месец Прага също така съобщи, че планира закупуването на 24 изтребителя Ф-35.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Моше преди 1 година
USAF не са поръчвали F16 повече от 10г. ама ние си ги поръчваме ... че даже ги плащаме предварително. АМИ ТО НЯМА ПРОИЗВОДСТВО НА F16 , всички заводи произвеждащи самолети отдавна СА ПРЕУСТРОЕНИ ЗА МНОГО ПО-НОВИТЕ ВЕРСИИ НА САМОЛЕТА ...... как да ги получим след като сме ги платили. Някой се напълни като тиквва със семе от комисионните за тия самолети. ЗАТОВА бяха платени предварително . .... Пълни наивници сме . Затова сега купуваме още "самолети" ... ДОКАТО ДРУГИТЕ ПЛАЩАТ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ .....
34
0
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До БобиПак глупости говориш Бобо, ние дадохме т-55 на макетата. Тея т-72 са си ги взели от Украйна и сега им ги върнаха.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 Sata NATO поредните попаднали в финансовата технологична пирамида Ф-35. ---///---- Алоу, 825 бройки вече са произведени от тая технологична пирамида. Цяла Европа лети вече на Ф-35. Даже България я пазят с такива. . . . . . . Безкомпромисно т ъ п! Не си служил! Не се знае, дали знаеш правописа на думата казарма. Война желаеш на България, която в момента така е клекнала икономичеси и военно, че един гарнизон от Турция за половин ден ще превземе София, българската армия стига за един стадион
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам такова нещо да се случи у нас...русо00робите пищят със страшна сила!
31
9
 
10
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Сега безплатно хиликоптерче, след това танк... И накрая военна база с 20 000 пехотинци ..и правиш, кво ти каже Джо! Номера на китайката отново. Нали?
30
2
 
3
 
! Отговори
Вангелчо преди 1 година
Безплатно е само сиренцето в капана !!!
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България можеше да се отърве от стара техника с изтичащ ресурс която не може да се ремонтира в България и да я даде на Украйна и да договори натовски оръжия. Обаче понеже сме много умни и красиви си държим МиГ-овете които догодина може и да не летят повече. А както знаят, че генералите ни са масово русофилски предатели, напълно закономерно на нас даже не ни предлагат Ф-35, а за Ф-16 ще почакаме с надеждата за още няколко години поне малко русофили да се пенсионират.
28
7
 
10
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Айде на бас с тукашните " спецове" че Република Македония ще получи много повече и модерно оръжие от съюзническа Америка, отколкото Бг? Като ви гледам за 20 години една пушка не сте си купили и карате още на Калашката като " велики сили" като Московия, сирия, Алкайда, Гана, Бурунди, Мадагаскар
27
1
 
11
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 година
поредните попаднали в финансовата технологична пирамида Ф-35. ---///---- Алоу, 825 бройки вече са произведени от тая технологична пирамида. Цяла Европа лети вече на Ф-35. Даже България я пазят с такива.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на снимката Bell Boeing V-22 Osprey.
25
7
 
13
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Безплатно високотехнологично оръжие САЩ дават само на съюзници, това е нормално и разбираемо какво ревете? Нали сте Zподметки?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така правят истинските съюзници. А предатели като нас ни обявяват за неприятелски държави и ни пращат чертежи на самолети, нищо че са платени. Накрая нито с ра6истите, нито с нато.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 КЪДЕ ПИШЕ ЧЕ ЩЕ ГИ " МОДЕРНИЗИРА" БЕ КЬОРАВ? И още нещо да питам руските Миг, Су на по колко години концепции са? Дрогата не прощава братчед
22
8
 
12
 
! Отговори
Първата е безплатна преди 1 година
Безплатна първа доза за рибите
21
8
 
9
 
! Отговори
нищо безплатно няма преди 1 година
особено щом го дават краварите!
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най калпавото оръжие на света е руското, всички в Европа се отърваха от тоя руски гарбич и получават съвременно американско оръжие в замяна, а бгZ получава един дедов понеже са любящи и вечно благодарни! А и въпрос че бг " армията" с какво " оръжие" е въоръжена? хахахахаха
19
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а НАТОВСКА ЧЕХИЯ ПОЛУЧАВА МОДЕРНО ЩАТСКО ОРЪЖИЕ ------------------------------- Ти не четеш ли? Познай колко е модерно оръжието, щом Чехия ще ПЛАЩА за модернизация на дареното оръжие. С други думи - подарили са им стар скрап. Нещо като нашите Ф-16, дето са самолети на концепция отпреди 70 години, а докато ни ги доставят - ще трябва и да ги модернизираме.
18
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"САЩ дава безплатно " ----- аха , вицове някакви се разказват
17
1
 
1
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 година
Зулу Кобра е най-яката гад след АH-64...
16
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такаааа руските роби просто злодеят, а НАТОВСКА ЧЕХИЯ ПОЛУЧАВА МОДЕРНО ЩАТСКО ОРЪЖИЕ! Ай честито андрешковци руски...