Каква е визията на Шолц за геополитически ЕС?

Речта му в Прага коментира доц. Симеон Василев
30 сеп 2022 17:37, Петя Славова
25
Каква е визията на Шолц за геополитически ЕС?
Снимка: БГНЕС

С речта си в Прага в края на август германският канцлер Олаф Шолц представи своята визия за бъдещето на ЕС и изпрати няколко важни послания в конкретно време, от конкретно място и на конкретни адресати.

Коментар по повод речта му в Прага направи доц. Симеон Василев - доктор по "Международна комуникация – Журналистика". Специализира в университета "Мартин Лутер", Германия и в университета в Кардиф, Уелс. Дисертацията му е на тема "Лидерство в глобална медийна среда". Защитава доцентура във ФЖМК с дисертационен труд на тема "Медийно съдържание и външнополитически процес".

Още по темата

Времето и мястото винаги имат значение за геополитическата стойност на една визия за бъдещето и за необходимостта от дипломатическа активност в настоящето. Мястото Прага е европейски символ, а Карловият университет го допълва като най-старият в Централна Европа и като престижно средище за реформи. Ние българите имаме и наше основание да обърнем внимание на мястото, което Шолц избра за стратегическата си реч. Възпитаник на Карловия университет е Константин Иречек, автор на първия академичен труд по история на България и български министър на народното просвещение. Със сигурност много европейски народи могат да намерят своите пътища към и от Карловия университет, коментира той , цитиран от БГНЕС.

Определиха с основание речта на Олаф Шолц като знакова, но тя има преди всичко стратегически характер. Първо, тя е послание към страните-кандидати и би следвало политически да се осмисли от тях не само като потвърждение на стратегическия европейски проект – разширяването, но и като предпоставка за него – програмата за реформи. Това послание носи особена стойност поради много причини – от т.нар. „умора от разширяването“ през руската военна агресия срещу Украйна до надвисналите над Европа тежки финансови и икономически облаци. В този смисъл, програмната реч на Шолц е преди всичко знак за увереност. Някога един от строителите на Европа – французинът Жан Моне, със завидно спокойствие пророкува, че Европейската общност ще се създаде сред кризи и ще представлява сбор от решенията, които ще се намерят за нейните кризи. Такъв е случаят и с европейското съвремие, което изисква отказ от каквато и да е тактика на протакане. Речта на Шолц е в този контекст – сборът от решения на настоящите кризи ще осигури бъдещето. За да се случи това е необходима нова стратегия при много по-сложни предизвикателства. Едно от тях остава константна величина – разширяването винаги е зависело от способността на кандидатите за реформи. „Страните-кандидатки от Западните Балкани, Украйна, Молдова и в перспектива Грузия, заслужават последователна подкрепа по пътя си към това да отговорят на изискванията за присъединяване“, казва в прав текст Шолц. Някога ЕС се е изграждал върху руините от Втората световна война. Сега градежът трябва да продължи отново във военни времена, а ЕС да представи ясна стратегия за следвоенен ред, в който Украйна да има своето място.

Вторият много важен знак от речта на Олаф Шолц предизвиква политическите сетива на страните-членки за вътрешни реформи и най-вече по отношение на европейските структури за вземане на решения. Това е ключов проблем за германския канцлер. Въпросът за квалифицираното мнозинство при вземане на решения безсъмнено предизвиква емоции, особено в страни-членки, които имат вече натрупан опит в блокирането на съвместни решения. Също така безсъмнено е, че без отговор на този въпрос опасността от парализа в трудни времена е изключително голяма, а ЕС няма как да бъде геополитически, да има стратегическа позиция и европейски суверенитет, нито укрепнали структурите на европейската външна политика и политиката за сигурност и отбрана.

Формулата на Шолц за преодоляване на старите конфликти са нови решения в ред области – ценностна и правова общност, обновяване на фискалните правила на ЕС, реалистична миграционна политика. Това последното е особено важно за България. Влизането й в Шенгенското пространство е колкото изстрадано от България, токова и важно за ЕС. То е както казва Шолц „една празнина, която трябва да бъде затворена“. Българските граници на Европейския съюз и европейските граници на България се вписват във визията на Олаф Шолц за геополитически Европейски съюз, който трябва да е наясно с „разделителната линия между свободна Европа и неоимпериалистическата автокрация“. Пълноправното членство в Шенген е още един мисловен български път към и от Карловия университет, и реалистичната визия на Олаф Шолц за бъдещето на Европейския съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Getting ready mafaka преди 1 година
Звъни Путин на канцлера на ФРГ Шолц и му казва :- Решили сме да признаем три републики 1. ЛНР 2 . ДНР И 3. ГДР.Шолц ужасено пита:- Как ГДР? Защо ГДР? Не може ли да я изключите от списъка?Путин:- Така си и знаех, че по първите две точки възражения няма.
19
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
По-скоро каква му е визията да остане жив, когато германците го подгонят с тояги след 3 месеца? Какво ще крещи: "Путин е виновен" или: "Байдън е виновен"?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолц е Б-играч, винаги е бил в сянка (на Меркел). Та той няма собствено мнение, та камоли визия за Европа. Със същия ефект може да питат Боко или Киро за визията за Европа. А ако и познанията му по география са като средния немец, знчи Европа е - Германия, Палма, Лаго ди Гарда и няколко австрийски ски курорта.
17
0
 
4
 
! Отговори
Визията на Бай Дън преди 1 година
Европа колония на САЩ. Без право на собствен глас.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква визия може да има тая и останалите европейски кукли на конци,аналогията е все едно да кажем курдисаният Киро Простото имал "визия"
15
0
 
0
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
На Шолц визията му стига до следващия вурст с бира. Германия след ВСВ е ампутирана откъм външна политика и армия. Икономически можеда е силна, външно политически прави това което каже чичо Сам.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видя се ясно, че сегашните политици в ЕС са инсталирани на местата си от Демократическата партия в САЩ. Те не могат да имат собствена воля, те са нещо като малолетните или поставените под запрещение. За действията им отговарят онези зад океана. И съответно никой не се интересува от визията им за каквото и да било. Путин пръв им го каза преди известно време.
13
0
 
3
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
От евроджендърския съюз не трябва да се очаква много, при положение че са подл.ги на америка. Една криза и цялата приказка отива в канала. Сега по хронометър ще се къпят ,няма енергия и може и да няма телекомуникации след време. Само празни приказки години наред, нищо не се свърши в посока да се обезпечат държавите заради подобни кризи. Даже никой не го беше предвиди, ако стане еди какво си ние къде сме.Само се сгъваха евроджендърски заплати и на никой не му пука. Да живей евроджендърския съюз!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След невероятното изпълнение на САЩ с тръбопроводите, мнението на Шолц е с тежест горе-долу колкото мнението на Просто Киро. Това е положението. Не е лесно да си просто тутка на Вашингтон, могат да те похарчат във всеки един момент.
11
0
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Слаб, безличен канцлер на една окупирана Германия.
10
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Моята визия е че е геЙОплитически ЕС!
9
0
 
6
 
! Отговори
quo vadis uncle Sam преди 1 година
Чееeхльо няма визия, той е на дистанционно !
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геополитически ЕС, това е нещо като социалистически интернационализъм. Иначе казано, всички заедно се борят с нещо. За да се определи нещото, се правят социологически проучвания под мотото "От какво ви е страх най-много?" или "Как ще ви се отрази, ако ...".
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Визия имат Байдън,Путин,Ердоган а тия евро лицемери са просто едни марионетки който трябва да бъдат разкарани час по скоро ако искаме ЕС да има бъдеще и да е фактор в света!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усетиха че им истиват хубавите места на, дър... тите педр... уги кедето вземат 30 бона, в Евро без нищо да, правят и се разтичаха да, спасяват Европейския съюз
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това мезе "геополитически ЕС"? С бира ли върви? С ракия ли?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето на, Европейския съюз ли хаха хахаха хаха умирам от смях че той има ли бъдеще
3
0
 
12
 
! Отговори
Американска кукла преди 1 година
на конци имала "визия" за гео политика... Ти да видиш! Шмолц е следващия глобалист изритан от народа си, след Драги, БоДжо, а скоро и ОМакрон!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Визията на Шолц?Каква визия може да има една марионетка която с лека ръка загроби Германия а защо не и целият ЕС!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гологлава и простовата..