Норвежката армия ще охранява петролни и газови рафинерии

Причината са течовете по "Северен поток", за които има подозрение за саботаж
4 окт 2022 00:30, Йоана Цонева
13
Норвежката армия ще охранява петролни и газови рафинерии
Снимка: БГНЕС

Норвегия изпраща военни в помощ за охраната на големи наземни рафинерии за преработка на нефт и газ, съобщава "Ройтерс".

Мярката е част от по-широките усилия на страната за повишаване на сигурността предвид подозренията, че саботаж е причинил течовете по газопроводите "Северен поток" миналата седмица.

На 26 септември бяха установени пробойни по тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, които причиниха разлив на газ в Балтийско море край бреговете на Дания и Швеция. Сеизмолозите са регистрирали експлозии в района, а полицията в няколко страни започна разследване.

Норвегия - най-големият доставчик на газ в Европа и основен износител на петрол, миналата седмица разпореди на своя флот и военновъздушни сили да патрулират крайбрежните петролни полета и обяви, че ще получи помощ от Великобритания, Германия и Франция за целта.

Още по темата
По искане на полицията в страната, днес норвежката кралска гвардия започна да разполага войски в рафинерии, извършващи преработка и износ на петрол и газ.

Въпреки че правителството отрече да е запознато с конкретни заплахи за нефтената и газовата инфраструктура, то все пак сметна за разумно да засили сигурността в опит да успокои опасенията сред работниците.

Сред съоръженията на сушата, които получиха полицейска и военна защита, са терминалите за износ на газ "Колснес" и "Нихамна", заводът за газ и кондензат Kaarstoe и петролната рафинерия "Монгстад".

Говорител на въоръжените сили отказа да разкрие броя на ангажираните войници от съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
БАЙДЪНЧО НАПРАВИ ЛИ НОВА ЗАПЛАХА , КАКТО ПРЕЗ ЯНУАРИ ??? АМЕРИКАНСКИ ТЕЛЕВИЗИИ ПОКАЗВАТ КЛИПА С ИЗКУФЯЛНИКА И ВЪПРОСА НА ЖУРНАЛИСТКА - ЗАЩО ЩЕ РАЗРУШИТЕ СЕВЕРЕН ПОТОК , ТОЙ Е НА ГЕРМАНИЯ ???
7
4
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 2 (Адмирации) И как си представяш че ще стане това бе, тyлy.п???!!! Във Швеция има социализъм ако не знаеш - шведите толкова се уплашиха от СССР, че сами си построиха социализма! Така че не е нужно да ги нападат.А пък няма и да се получи: Швеция е НАТО!
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските гадове ще правят мизерии постоянно.
5
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че е саботаж, и то доста са се постарали - тръбите са толкова здрави, че за всяка дупка са били нужни поне 100 кг тротил. От саботажа най-много печелят американците така, че почти 100% сигурно е че те са го направили.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"течовете по "Северен поток", за които има подозрение за саботаж" ----- леле леле леле.. имало подозрение... абе тия еврожеендари нещо т..пи ли са или на т..пи се правят??? И не е нужно човек да е джо-дименцията за да се сети, че вече всички тръби в района са минирани и копчето ще бъде натиснато при нужда. Та вместо да си играят на стражари и апаши, да пращат водолазите и роботите и да оглеждат всеки един метър тръба за ранни коледни подаръци от кравааарите!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"че ще получи помощ от Великобритания, Германия и Франция за целта."_____Явно наистина не искат взривове на тръбите си щом не са поканили САЩ.
2
13
 
11
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Грешките на Русия, след втората световна е, че не взеха скандинавските държави, а те в момента са много проблемни! Тези малки по население, но големи териториално държави, трябваше да са руски, но никога не е късно, общото им население е колкото Москва
1
2
 
14
 
! Отговори
Пен преди 1 година
НАТО ще ги пази, спрете спокойно:))