Прави ли Китай пари от драмата на Европа?

Пекин препродава на Европа втечнения газ от САЩ с огромна печалба
5 окт 2022 21:48, Анисия Иванова
32
Прави ли Китай пари от драмата на Европа?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическото забавяне в Китай, търговската сделка от ерата на Тръмп и отчаяното търсене в Европа на природен газ създават неочаквани печалби за някои китайски енергийни компании. Необичайната ситуация от своя страна помага на Европа да се запаси за зимата, пише в свой материал The Wall Street Journal.

Поради спада в търсенето на вътрешния пазар китайските компании, които подписаха дългосрочни договори за закупуване на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, продават излишъка и печелят стотици милиони долари на товар. Сред купувачите са Европа, Япония и Южна Корея. Само 19 LNG кораба от САЩ са акостирали в Китай през първите осем месеца на годината, в сравнение със 133 за същия период на миналата година.

Китай получава близо 30% повече газ от Русия тази година в сравнение с миналата, показват данни на китайските митници. Увеличението се дължи на планирано увеличение на доставките от тръбопровода "Силата на Сибир" и от закупуване на руски LNG, обикновено със сериозна отстъпка, показват данните за доставките.

Китайските продажби за Европа са твърде малки, за да помогнат на континента да избегне потенциален недостиг тази зима. Но те предоставят поглед към повишената зависимост на Москва от Пекин. Русия се обърна към Китай за икономическа и политическа подкрепа след нахлуването в Украйна, но китайските компании подкопават усилията й да посее разделение в Европа след спирането на доставките на газ.

САЩ и Китай договориха редица дългосрочни сделки за втечнен природен газ на фона на натиска върху Пекин от търговската сделка на администрацията на Тръмп за увеличаване на вноса от САЩ. За разлика от договорите за втечнен природен газ от други страни, дългосрочните договори за втечнен природен газ в САЩ обикновено предлагат гъвкавост на дестинацията и цените им са индексиран към американския бенчмарк Henry Hub, който в момента е на много по-ниски нива от спот пазарните цени за LNG в Европа и Азия.

„Това беше печеливша връзка за Китай и САЩ“, каза Уей Сюн, базиран в Пекин старши анализатор в консултантската фирма Rystad Energy. Договорите, които са със срок до 25 години, дадоха увереност на американските доставчици да изградят повече терминали за втечнен природен газ на стойност много милиарди долари по крайбрежието на Мексиканския залив, повишавайки капацитета на страната да изнася повече газ.

Китайската ENN Natural Gas Co. се очаква да спечели от тази търговия, когато изпрати LNG танкера Diamond Gas Victoria да вземе товар от газ от завода за LNG 1,85% на Cheniere Energy Inc. в Sabine Pass, Луизиана, на 18 октомври, според три източника от индустрията.

Вместо да изпрати танкера до източното крайбрежие на Китай, корабът е планиран да достави LNG в Европа, казаха те. Очаква се ENN да реализира печалба между $110 милиона и $130 милиона от тази една товарна пратка, казаха анализатори, базирайки изчисленията си на данни за пазарните цени.

Сделките, които Cheniere подписа с ENN и Sinochem International Corp. за 0,9 милиона метрични тона LNG годишно, влязоха в сила през юли. Тази година целият наличен товар е препродаден, твърди запознат със сделките. Един товар LNG обикновено варира между 60 000 и 80 000 метрични тона.

"Препродаваме товари от САЩ. Разрешено е и цените са благоприятни“, каза У Циунан, главен икономист в PetroChina International, търговското подразделение на държавната China National Petroleum Corp.

През 2018 г. Cheniere и CNPC подписаха сделка за LNG, която постепенно ще се увеличи до 1,2 милиона метрични тона годишно в рамките на пет години.

Nippon Yusen Kaisha, която притежава Diamond Gas Victoria, ENN и Sinochem не отговориха на искания за коментар. Cheniere каза, че е „доволен, че можем да бъдем надежден доставчик на гъвкав LNG за клиентите в такъв ключов момент“.

От 2021 г. доставчици от САЩ и китайски купувачи са обявили 17 сделки за общо около 19 милиона метрични тона LNG годишно, които постепенно влизат в сила през следващите пет години.

През август Китай получи три товара от "Сахалин-2", петролен и газов проект, който включва производство на LNG в Далечния изток на Русия, според данни за корабоплаването от S&P Global. Хората на пазара казват, че са били купени със сериозна отстъпка от цената на спот пазара от китайски държавни енергийни компании.

Китайският внос на втечнен природен газ от САЩ падна с 84% от началото на войната в Украйна, тъй като китайското търсене спадна поради блокирането заради Covid-19, докато европейското търсене изпрати спот пазарните цени нагоре.

Има данни, които предлагат поглед върху обхвата. За 2022 г. Китай има 72 милиона тона дългосрочно договорен втечнен природен газ, но се очаква да се нуждае само от 66 милиона тона, според фирмата за данни ICIS.

Това оставя Китай с няколко милиона тона, които може да препродаде на световния спот пазар. Митническите данни показват, че за първите осем месеца на годината Китай е изнесъл около четвърт милион метрични тона LNG на стойност 449 милиона долара за Европа и Азия, спрямо 7,3 милиона долара миналата година.

Целият анализ на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
По-скоро въпросът трябва да бъде какво и колко печели сащ от войната в украйна и от санкциите срещу русия които на практика се обръщат винаги срещу европа единствен най-голям печелив е сащ но европейските джендри не го виждат или са им залепени очите с долари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"драмата в Европа", която евроженнндарите сами сътвориха под контрола на краваарите! Но така ще е докато еврожеендарските политици поставят чуждите интереси над тези на народите им!
23
6
 
5
 
! Отговори
patrick преди 1 година
Големите винаги правят пари .Дори през време на Втората световна война големите корпорации както на Хитлеристка Германия така и на САЩ имаха големи печалби от съвместния бизнес.Всичко е толкова оплетено че е трудно да се отговори еднозначно.По интересно е че вчера излезе статия на Ричард Ран.Този който направи икономическата програма на България.Китай се готви за дълга война с ...Русия.Да отвоюва териториите принадлежали на Китай а именно .Всичко до Урал да се върне към Китай.Та Китай се готви.
22
2
 
11
 
! Отговори
До риторично преди 1 година
Разлика е че САЩ са създали тази война, т.е. инвестирали са и сега си обират дивиденти си.Докато Китай не са инвестирали, а обират дивиденти от обстоятелствата.
21
0
 
9
 
! Отговори
Риторично преди 1 година
"Прави ли пари САЩ от драмата на Европа?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откровено се опитвате да ни излъжете, че поради спада в търсенето на вътрешния пазар, само 19 LNG кораба от САЩ са акостирали в Китай през първите осем месеца на годината, в сравнение със 133 за същия период на миналата година. Истината е, че никакъв спад в търсенето на вътрешния китайски пазар няма, а КНР многократно увеличи вноса на евтин руски природен газ. Търговският оборот между Русия и Китай се приближава към $200 млрд.
19
2
 
5
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Азиатецът ти се кланя до земята и те се хили до ушите, но между ушите си мисли "Само да ми паднеш, бели дяволе, на суши ще те направя и със саке ще те преглътна". Не им се хващайте на поклоните и усмивките на тези!
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не бе, ще си печелят и още как. Там не е капитализъм и всеки да дърпа в различна посока. Там се гледа за доброто на страната, а не на отделни лица.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До У бре Губеща е Европа защото тя е огромен нетен внисител на суровини, а теса доста скъпи понеже се търгуват в долари, а той поскъпна бая срещу еврото тази година, а рублата е на плюс срещу долара сметни клко е на плюс сещу еврото.
16
8
 
4
 
! Отговори
У бре преди 1 година
Щом в момента Русия продава метала на 50% загуба в Азия,КОЙ мислите е Печелившия! И това е за метал! Ами газ,петрол, дървесина???
15
0
 
7
 
! Отговори
Китайско Торпедо преди 1 година
Китайски кр в гз на Европа а главата и се удря в Кремълската Стена!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без войната "зелените" политики щяха да доведат до разпад на европейската индустрия и благосъстояние.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай си препродава в Европа и руския газ!
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
правят от всичко пари,,купуват ефтино газта от "силата на Сибир" и го продават скъпо в Европа, а нашите в.атенки им се радват. Спрат ли да имат интерес от русия веднага ги зарязват по братски.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитирате редовно статии на Блумберг, обаче тактично пропуснахте интервюто с Джефри Сакс, президент на Мрежата за устойчиво развитие в ООН, който заяви, че САЩ стоят зад терористичната атака срещу северните потоци. Хитреци сте вие.
10
0
 
21
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
В Цялата Разправия в Украйна , има един Губещ - ЕС .
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека правят пари! Хомосексуалните бракове не могат да ни вземат!!!
8
1
 
16
 
! Отговори
Председателят Си преди 1 година
Китай в момента прави деца на Европа и САЩ! Другарят Путин ще им е кръстник, като се родят!
7
0
 
22
 
! Отговори
Българка преди 1 година
То всички, освен ЕС, правят пари. ЕС прави мъжка любов, пържоли от соя, хляб от бадеми и зелена енергия.
6
1
 
5
 
! Отговори
Koyme Sraff Gashtete преди 1 година
Не, за какво са им пари на китайците. Важното е да са живи и здрави.