Спад на продажбите на дребно в ЕС през август, в България има ръст

В еврозоната са намалели с 2% на годишна база
14
Спад на продажбите на дребно в ЕС през август, в България има ръст
Снимка: БГНЕС

През август продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижават за трети пореден месец в резултат на свиване на потреблението на хранителни стоки при повишаване на разходите за горива заради растящите цени, показват данни на Евростат. Според официалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България нарастват за втори пореден месец.

През август 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 0,3% спрямо юли, когато се свиха с 0,4%, а в рамките на целия ЕС се понижиха за втори пореден месец с 0,2 на сто.

Спадът на продажбите на дребно през август се дължи до голяма степен на намаляване на потребителските покупки на хранителни стоки (с 0,8% в еврозоната и с 0,6% в целия ЕС), докато продажбите на автомобилни горива се увеличиха рязко (с 3,2% в еврозоната и с 2,9% в ЕС като цяло) както заради летния почивен сезон за пътувания, така и заради растящите цени. Продажбите на нехранителните стоки пък се повишиха през август с 0,2% в еврозоната и с 0,1% в Европейския съюз като цяло.

Спрямо август 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,0% след спад с 1,2% през юли, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 1,3% след понижение с 0,7% месец по-рано.

Днешните слаби данни сочат за продължаващо отслабване на потреблението и са нов сигнал за предстояща рецесия, съобщи БНР.

За разлика от осреднената негативна тенденция в ЕС, продажбите на дребно в България се повишиха през август с 1,0% спрямо юли, когато нараснаха с едва 0,1%, като това представлява увеличение за втори пореден месец, след спада, отчетен през трите поредни месеца от април до юни, според данните на европейската официална статистика.

По-голямо повишение при продажбите на дребно през август в рамките на ЕС беше отчетен в други пет страни членки.

В Българи продажбите на дребно през август 2022 г. пък се увеличиха на годишна база с 2,1% след понижение с 0,7% през юли, като в 6 други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно през осмия месеца на настоящата година.

CRE посочи също така, че Франция ще работи върху допълнителен внос на газ от Норвегия и други европейски съседи, за да отговори на търсенето и да допълни останалите необходими количества.

Въпреки това Комисията призова за съвместни усилия за намаляване на потреблението на енергия поради високите цени, които наложиха допълнителен натиск върху държавния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: еврозонаеспродажби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те си ходеха на почивки, свикнали са зимнината да е в магазина им! А българина съчета добре почивка със зимнина, умен е! Сега им е скъпо, ами имат управляващи, те са ги избрали, да се обърнат към тях!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при положение че сме хукнали да се презапасяваме, не е чудно
11
1
 
3
 
! Отговори
Ами преди 1 година
не е чудно,ако е вярно де, че тук имаме ръст! Ммного хора не могат да видят и не им се вярва, а и сигурно не могат да смелят истинското положение и ситуация . Ама понякога си научаваме уроците по трудният начин!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ние сме по-добре от европейците?Стига бе!Това майтап ли е?
9
0
 
2
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Инфлацията е като настинка, оставяш я да отшуми. Правиш ли резки движения с мощни лекове, можеш да си влошиш положението.
8
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е те имат на къде да се свиват европейците. Да не забравяме че Август всичко живо по чужбина се прибира тук да си харчи парите (заради ваканциите). Сегащ ще си счупят крачетата да купуват за черния петък бг вариант. Сигурно ще пробутват по-скъпи неща, но с червени етикети.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както всяка година търговията на дребно процъфтява през летните месеци, след това Октомври и Ноември има лек спад. Декември втората половина пак ръст до към края на Януари. След това Февруари, Март и Април малко по-слабички, като от средата или края на Март започва лек ръст, който продължава през Април и Май. И така всяка година вече 10 години, откакто се занимавам с това.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дпс и герб - това заслужавате
5
3
 
2
 
! Отговори
del piero преди 1 година
НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ПО-ГЛУПАВВВ ЕТНОС ОТ БГ ТУРЦИТЕ, НАИСТИНА, РОМИТЕ СА ПО-УМНИ ОТ ТЯХ, АМА ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО МЕДИ СИ ГИ ЛЪЖЕ, ТЕ МИЗЕРНИ, МИРИЗЛИВИ, ОБИКАЛЯМ ТУРСКИТЕ СЕЛА И НАПРАВО СЕ ХВАЩАМ ЗА ГЛАВАТА. НО СА ПРОСТИ И ЗАТОВА СА МАСОВО БЕДНИ - ВИЖТЕ АРМЕНЦИТЕ, КАРАКАЧАНИТЕ И ГЪРЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ В БГ, ВСИЧКИ ИМАТ ПАРИ И ЖИВЕЯТ ПРИЛИЧНО, ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ДАЖЕ СА БОГАТИ И ВИЖТЕ ТУРЦИТЕ - МИЗЕРНИ КЪЩИ, НЕКЪПАНИ С ДНИ, МИРИЗЛИВИ, БЕЗ ВЪТРЕШНА ТОАЛЕТНА ПО СЕЛАТА.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то тука идва със закъснение...
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛАСУВАХТЕ ЗА ТИКВАТА И ТУРЦИТЕ, ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА РОБИ. МЕДИ ДОГАН ОТПРАЗНУВА ПОБЕДАТА С *** ЕЛИТНИ, А БЕЗЗЪБИТЕ ТУРЦИ В БГ, С 2 ЛВ В ДЖОБА И С КЪЩИ КОПТОРЛЪЦИ ГЛАСУВАТЕ ЗА НЕГО, ОЛИГОФРЕНННННИ СТЕ. АЗ СЪМ МИЛИОНЕР НЕ МЕ БЪРКА, АМА ВИЕ СТЕ ПРОСТИ КАТ ***, ТУРСКИ ЦЪРВУЛЛЛИ
2
2
 
4
 
! Отговори
СМЪРТ преди 1 година
В България се извършват ТЕРОРИСТИЧНИ Актове срещу Българи , а МВР, ДАНС и Прокуратурата потулват за да се покажат пред ЕС че сме демокрация, всъщност сме в условия на тежък Репресивен режим и масова смърт!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво друго да очакваш от балканските тъмни елементи?