Молдова ще поиска 450 млн. евро помощ от ЕС

Страната се опасява, че Путин ще намали газовите потоци
9 ное 2022 22:41, Йоана Цонева
17
Молдова ще поиска 450 млн. евро помощ от ЕС
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Молдова Наталия Гаврилица планира да поиска от страните от ЕС 450 млн. евро на фона на "съвсем реалната възможност" руският "Газпром" да спре доставките на газ тази зима.

Призивът на Гаврилица за спешни парични средства в случай, че Русия детонира енергийното си оръжие, ще насочи вниманието към една от най-бедните страни в Европа, където руският президент Владимир Путин иска да подкопае правителството, което се опитва да насочи Кишинев към про-европейска траектория.

"Най-лошият сценарий е да се стигне до пълно изключване", каза Гаврилица в интервю за "Политико", като добави, че това ще създаде "компромис между изключването [на потребителите] и прекъсването на електрозахранването или дали  можем да си позволим да платим тази цена".

Молдова, страна с население от 2,5 милиона души, разположена между Украйна и Румъния, страда от тежка енергийна криза, в резултат на която сметките за комунални услуги нараснаха десетократно за една година - тенденция, която отчасти бе предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна.

Отношенията между Москва и Кишинев, който исторически е напълно зависим от Русия за своя газ, се влошиха след идването на власт на проевропейското правителство на Гаврилица през 2021 г. и достигнаха дъното тази година, когато Молдова се обяви категорично против нахлуването в Украйна.

Миналия месец руският монополист за износ на газ "Газпром" намали доставките за страната с 30 % и заплаши с пълно прекратяване "по всяко време", позовавайки се на спор за плащане, в ход, който критиците заклеймиха като изнудване. Тези обеми могат да спаднат до "50 %" от потреблението на газ през ноември, каза Гаврилица.

Още по темата
За да се влошат още повече нещата, през последния месец внезапно пресъхнаха до 90 % от традиционните доставки на електроенергия в страната. Киев спря да изнася електроенергия през октомври, отчасти поради руските атаки срещу критичната му инфраструктура, а Приднестровието - проруска отцепническа територия в Източна Молдова, която преди това осигуряваше над две трети от електроенергията в страната - прекрати износа миналата седмица.

"Не искам хората да подценяват колко много молдовският народ е съпътстваща жертва на украинската война", каза Гаврилица от неосветения си кабинет в построената по съветски образец сграда на правителството в Кишинев, където коридорите са тъмни, тъй като правителството се опитва да пести енергия, където може.

Енергийната криза е принудила Молдова да купува електроенергия на четири пъти по-висока цена от предишната на европейския спот пазар, каза Гаврилица и добави, че сега ще поиска от европейските партньори на Молдова 450 млн. евро помощ за тази зима на среща на високо равнище за солидарност, организирана от Франция на 21 ноември.

Това ще бъде допълнение към пакетите от помощи, предоставени тази година от ЕС, Международния валутен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 400 млн. евро.

"Наблюдаваме повишени рискове за сигурността и тревога, загуба на покупателна способност и намаляване на реалните заплати", каза Гаврилица. "Ние сме засегнати с порядък повече от същите проблеми, които имат европейските държави, но в същото време сме много по-слаби, за да се справим с тези проблеми."

"Разбира се, след това това може да бъде използвано от различни сили", добави тя, визирайки масив от разузнавателни документи, получени от украински официални лица и разгледани от Washington Post, разкриващи дълбоко преплетените отношения между руските тайни служби и опозиционните партии в Молдова, на които се твърди, че са превеждали милиони.

През юни Молдова получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС, а подобни сили "не желаят" европейската интеграция на страната, добави тя.

Що се отнася до връзките на Молдова с Русия, "ние продължаваме да поддържаме дипломатически отношения", каза Гаврилица, "но, разбира се, нещата стават все по-трудни", особено след като страната обяви дипломат на Кремъл за персона нон грата, а миналата седмица в молдовско село падна шрапнел от руска ракета.

"Бъдещите отношения зависят до голяма степен от развитието на войната", каза тя, като добави, че това на свой ред "зависи от това как ще се реши тази война и как ще се промени Русия".

В отговор на въпроса какво послание има към Путин, ако той се опита да се намеси във вътрешните работи на Молдова, Гаврилица заяви, че "в международното право има определени правила и всяка страна трябва да има своята независимост, суверенитет и териториална цялост".

"Особено малките държави зависят много от спазването на тези правила."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да поискат газ и електричество от ЕС да им напечати и прати, за какво са им тия обезценяващи се пари!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
другото украйна
8
3
 
12
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Това лято в Бургас настаних за 8дни семейство от Молдова.... Нямате си идея колко народни и сърдечни хора са.Ако съдя по тях Молдова обожава България.Тихи,скромни,чисти - оставиха апартамента като нов-абе перфектните квартиранти.Мъжа-Сергей(сърдечен хирург)ми сподели,че търси къща в България за семейството си,питам го "А ти?!?" Той вика "нашето правителство служи на запада и в скоро време ще ме мобилизират,но поне децата си да спася!!!".Страхотни хора-Бог да ги пази.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, и ще ги получиш на кукуво лято Майо. Не е достатъчно да си вярна слугиня. Никой няма изгода да ти ги дава точно на тебе. Господарите ти не са заинтересовани.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой спира? Нали ви казаха сто пъти че плащането ще бъде в рубли какво не разбрахте? Никой не спира газта! Вие от своя страна така сте го решили и сега търсите виновни..
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички увиснаха кат воденичен камък на врата на ЕС... К'ви са тия че да ги храним безплатно? То не бяха сирийци, то не бяха афгани, пък после иракчани, накрая укри, а сега и молдовци? Чш, алоу, спрете се бе!
4
5
 
15
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Няма проблем че ви ги напечатат хартишките, обаче ще трябва да си приватизиирате т.е. ликвидирате национални компании, които да ги прилапат евр..ейските поддлоги, защо ли ми е познато.
3
9
 
5
 
! Отговори
До адмирации преди 1 година
По-скоро са мокри сънища, а не адмирации, написаните предвиждания... Херсон май че беше освободен... За Одеса русняците и не посмяха да си помислят, камо ли да посегнат...
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки трябва да си изкарва парите каква тази просия за помощи.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия взеха да ни друсат и тръскат за пари уж, че било за лошото на Путин.