Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ

Щатите са изправени пред политическа поляризация и заплахи за гражданските свободи
30 ное 2022 20:09, Петя Славова
175
Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ
Снимка: БГНЕС

Половината от демократичните страни в света преживяват ерозия на демокрацията, която се засилва от войната в Украйна и икономическата криза, се казва в доклад на международен мозъчен тръст.

"В момента наблюдаваме извънредно силни насрещни ветрове за демокрацията, които се засилват от политическите последици от икономическата криза и икономическите последици от войната в Украйна", заяви пред АФП генералният секретар на International IDEA Кевин Касас-Замора.

"Може да се окаже, че доверието в изборите е поставено под въпрос. Може да се окаже, че върховенството на закона е подложено на атака. Възможно е гражданското пространство да е ограничено", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Броят на демокрациите с най-сериозна ерозия на демокрацията - група, наречена "отстъпващи" държави, в която от миналата година влизат и Съединените щати - се увеличи от шест на седем през 2022 г. с добавянето на Салвадор към списъка.

Останалите са Бразилия, Унгария, Индия, Мавриций и Полша.

Касас-Замора посочи САЩ като особено тревожна страна.

"Много съм обезпокоен от това, което наблюдаваме в Съединените щати", каза той.

Според доклада страната е изправена пред политическа поляризация, институционална дисфункция и заплахи за гражданските свободи.

"Вече е съвсем ясно, че треската не е преминала с избирането на нова администрация", каза той, посочвайки "бягащите от контрол нива на поляризация (и) опитите да се подкопае доверието в изборните резултати без никакви доказателства за измама".

Касас-Замора отбеляза, че САЩ също така са направили "видима крачка назад" в областта на сексуалните и репродуктивните права, "което е много уникално, почти всички други страни, вървят напред по отношение на разширяването на сексуалните и репродуктивните права".

"САЩ вървят назад", каза той.

Повече авторитаризъм

От 173-те държави, обхванати от доклада на International IDEA, 104 са демокрации, а 52 от тях са в упадък.

В същото време броят на страните, които се движат към авторитаризъм - 27, е повече от два пъти по-голям от броя на страните, които се движат към демокрация - 13.

Почти половината от всички авторитарни режими са станали още по-репресивни през 2022 г., като Афганистан, Беларус, Камбоджа, Коморските острови и Никарагуа са посочени като държави, които преживяват "широк упадък".

В Азия, където само 54% от хората живеят в демократични условия, авторитаризмът се затвърждава, се казва в доклада, докато Африка, въпреки множеството предизвикателства, остава "устойчива" пред лицето на нестабилността.

Десетилетие след Арабската пролет Близкият изток продължава да бъде "най-авторитарният регион в света". В него има само три демокрации - Ирак, Израел и Ливан.

В Европа почти половината от всички демокрации, или 17 държави, са претърпели демократична ерозия през последните пет години.

"Демокрациите се борят да осигурят ефективно равновесие в среда, белязана от нестабилност и безпокойство, а популистите продължават да печелят позиции по целия свят, докато демократичните иновации и растежът стагнират или намаляват", се казва в доклада.

В него се отбелязва, че има "обезпокоителни модели" дори в държави, които се представят на средно или високо ниво на демократичните стандарти.

В доклада се казва, че през последните пет години напредъкът е спрял във всички показатели, които IDEA изследва, като някои от тях са "същите като през 1990 г.".

"Демократичните системи наистина се разклатиха през последните няколко десетилетия и това съвсем ясно се превърна в наболял проблем в нашето съвремие", каза Касас-Замора.

Все пак имаше някои признаци на напредък.

IDEA отбеляза, че хората се обединяват, за да накарат правителствата си да отговорят на исканията на 21-ви век - от създаването на общностни грижи за децата в Азия до репродуктивните свободи в Латинска Америка и младежките протести за климата по целия свят.

"Но също така и на места като Иран, където хората излязоха, за да поискат свобода, равенство и достойнство", каза Касас-Замора.

"Така че има няколко светли точки, но общата тенденция е много мрачна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
И преди 1 година
До Анонимени аз се питах какво е това международен мозъчен тръст - кои са тези
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A ние не сме демокрация и пак сме в упадък, как стават тея работи?
97
0
 
10
 
! Отговори
Утопия преди 1 година
Демокрацията в най-чистия и вид е абсолютна утопия, подобно на реалния комунизъм в който всички са равни. За да имаш една реално действаща и успещно фунционираща демокрация, населението трябва да е социално-политически образовано, ангажирано с изборния процес, като управляващата класа е некорумпирана и работи само и единствено в интерес на гражданите. Такова общество и такава държава в света няма, няма и да има.
96
1
 
11
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Яко пропаганда - "младежките протести за климата". Всеки знае, че тези "протести" са платени от сатанистите, "протестират" като лежат по улиците задължително с оператор, който е и "сценариста". Никакви "промени" няма в климата.Целта на тези "климатични промени" е създаване на закони за въглероден отпечатък, както се създадоха "закони за здравето" по време на измислената "пандемия". Цифровото евро ще контролира този въглероден отпечатък и здравето. Всичко е добре планирано.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашенецът си пада по диктатори, обича да го юркат и да е свит като ***.
94
1
 
8
 
! Отговори
Лост Анджелис преди 1 година
ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ да погледат АМЕРИКАНСКИ МЕСТНИ МЕДИИЙНИ КАНАЛИ В ЮТУБ, репортажи правени през последните 2-3 години за да видите в какво състояние е днес САЩ .... Не гледайте руска пропаганда или европейски слугински медии ... САЩ нямат нищо общо с това което са били преди 20-30г. ... Всеки един град има по 50-100 хил бездомници, живеещи на палатки... централната част на страната е ОБЕЗЛЮДЕНА ... Наркомани навсякъде... беззаконие ... САЩ стана черрно гето.... Икономиката е в колапс.....
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ законът за правото на собствено оръжие е ОТПРЕДИ формирането на полиция! Т.е. отпреди създаването на цялостни държавни институции. от това следва, че законът на джунглата, който е бил определящ за придошлите от други континенти, си остава по-силен от всички по-нататъшни промени.
92
0
 
7
 
! Отговори
Тъй шай тя преди 1 година
като допускат разни клоуни и *** да ги управляват
91
0
 
1
 
! Отговори
рижко преди 1 година
то ирак една демокрация ум да ти зайде ахахахаах, рф изпуснахте от класацията
90
1
 
1
 
! Отговори
без име преди 1 година
след беларус са изпуснали русия от списъка
89
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
то в унгария и индия една демокрация - чудо
88
1
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА АМЕРИКАНСКАТА ИЗМАМА
87
1
 
13
 
! Отговори
сина преди 1 година
Лично на мен одван ми е ясно, че този строй няма бъдеще. Не може стадото само да се управлява, само да си избира институциите, и те да се самоконтролират. От такава структура печелят определени кръгове и хора, които всъщност проповядват демокрацията и се опитват да я налагат в целия свят. Това са американците - те са гнилата ябълка и трябва да се изхвърли!
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъркат елитарния капитализъм с демокрация, а тук все още комунизма продължава и мога да ви дам пример веднага - хора които трошат по няколко коли годишно плащат същото каско като вас.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В доклада на този тук международен мозъчен тръст се казва, че през последните пет години напредъкът в демократизирането на/шараните е спрял във всички показатели, които IDEA изследва, като някои от тях са "същите като през 1990 г.".
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрациите се борят да осигурят ефективно "равновесие", но наблягат на разширяването на сексуалните и репродуктивните права, което среща нарастващ и все по-жесток отпор от всички нормални хора на планетата.
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и Косово са еднакво корумпирани държави, с недействащо правосъдие. Не е чудно, че си партнират.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В приподата няма демокрация. Има разпределение на функциите и взаимна връзка и подпомагане. Да, някои системи са водещи, но всички са значими. Не може сърцето ей-така да реши, че за известно време ще си почива. Не може да одереш кожата и да очакваш, че животното ще остане живо. Не може да се спре източникът на вода и организмът да се запази жизнен. И т.нар. мъртъв свят не е демократичен; всяко нещо има специфична за него структура. Човкът трябва да проумее, че НЕ Е изключение.
81
4
 
20
 
! Отговори
однако преди 1 година
Доста по-рано тази година някои западни аналитици констатираха: Държавният департамент се е заблуждавал относно икономическия потенциал на Русия. Рублата се превръща в най-надеждната валута в света. Кремъл побеждава в икономическото противопоставяне. Обратният ефект от санкциите срещу Русия предизвиква ръст на цените на горивата и храните в цял свят. Президентът Путин се оказа прав, когато заяви, че икономическият близкриг на колективния запад срещу Русия се провали.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Ирак, Израел и Ливан са единствените демокрации в Азия според писанието тук, по-добре да не е демокрация.Добре е да се приложат факти за икономическото състояние на Ливан, може и на политическото.същол да се припомни поне понятието "окупирани арабски територии"т.е зами, които по международен договор са на Палестина,но израелски заселници неотклонно десетилетия наред ги завземат под девиза: Късето е евреин, там е и Израел".За Ирак си струва да се добави,че силно увеличава връзките си с Русия