Полша се снабди с южнокорейски тежки оръжия

Още доставки на оръжия от Южна Корея са планирани до 2025 г.
6 дек 2022 21:23, Йоана Цонева
29
Полша се снабди с южнокорейски тежки оръжия
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда и министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак приеха във вторник първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея, приветствайки бързото прилагане на сделката, подписана през лятото на фона на войната в съседна Украйна, предава "Асошиейтед прес".

Дуда и Блашчак отидоха до пристанището на полския флот Гдиня, на брега на Балтийско море, за да посрещнат пристигането по море на първите 10 танка Black Panther K2, заедно с 24 гаубици Thunder K9, от сделката за 5,8 милиарда долара със Сеул.

Още по темата
Те подчертаха, че Южна Корея реагира бързо на нуждите на Полша бързо да увеличи своя възпиращ и отбранителен потенциал на фона на войната в Украйна, която граничи с Полша.

Още доставки на южнокорейски оръжия са планирани до 2025 г. Полша закупи стотици танкове K2 Black Panther, произведени от Hyundai Rotem, и гаубици K9 Thunder, произведени от Hanhwa Defense. Сделката включва обучение, логистика и боеприпаси.

Консервативното правителство във Варшава също закупи корейски изтребители FA-50, лек учебно-боен самолет, произведен съвместно от Korea Aerospace и Lockheed Martin, за около 3 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия в по-модерно време са закупени Бронеджипове от Израел но те се ползват основно от военна полиция и при разминирване 100+бр Бронирани Хъмвита и БТР М-117 е следващата броне машина закупена за ООН контингентите ни в цели 9 броя... Основата на БГ бронетехника е БМП1 и БМП23 както и МТЛБ като универсална машина всички са верижни :-)
19
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия БТР-60ПБ са закупени от СССР незнам кога си 60те години на миналия век, Преди това са закупувани БТР-152 целта е била бързо да се насити армията с бронетранспортери защото СССР армия ВСВ практчески не е ползвала БТР като клас бронетехника. Освен това БТР-60 е първия колесен броневик който може да преодолява окопи, издържа на химическо и ядрено заразяване и да плува без подготовка - Купен е в 600+ бройки. Става ясно че в палнините е нефелен и БТР-70,80,80а,82 не са купувани
18
0
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - не знам човек! На моменти ме изумяваш. Как бе любимите ти руске БТР 1 каквито ние имаме в изобилие "вършеха" работа, а сега - планината?! А, да. Бяха руски, затова. Та, кой ще води бойни действия в планините, като основните ни градове и възли са в равнината - за където и БТР-те. Айде стига пробутва руски кифли вече. Не сме Грузия за да се вържем на тея. Не, че и те нямат колесни машини. Така че, задръж си руските плувки за теб и подобните ти!
17
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия Добра бойна машина(Реално е Шведската Патриа) но това за България е проблемна бойна машина. Разберете 1/3 от територията на страната е Планински масиви. Колесните Бойни машини в панините са меко казано скопци. Дори най-обикновено МТЛБ дето има допотопна скоростна кутия може практическки на място да се завърти на 180 градуса Колесните машини това не могат да го направят особенно ако са на някой коларски път горе в планината!
16
0
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - виж пич, на теб оставям фантастичните руски "youtube" технологични чудеса! Аз съм земен човек и ме е грижа за българското. За мен поляците са новия боен щит на ЕС. Те създават най голямата армия в ЕС и си заслужава да почерпим опит. Затова и по аналогия на полския БТР - ROSOMAC - много се надявам да произведем и собствен. А фантастиките за бъдещия "руски свят", моля задръж за себе си. Аз там нямам място, надявам се - България - също! Това си е твоя мечта.
15
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия не е ЩЕ и бъдеще. И заводите физически се строят(близо до енергостанции и там където няма земетресения) и цял инститиут поне в РФ е пренасочен за създаване на Литографията. Лазерите ползващи Ултравиолетова светлина и Газ Неоон вече са произведени в прототипна фаза. Следва литогравската машина Прототип и след това Производствена Литография. Новото било че щели да ползват "Огледало на еди кой си Учен" с което ще повишат парметрите.
14
0
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - поантата в случая е, че всичко е "ще" и "в бъдеще". Днес обаче, Запада е номер 1. Освен това, не забравяй, че междувременно Тайван /мисля, че затова Китай толкова иска да го прилапа/ и Холандия отиват ва 3,5НМ. Не е толкова лесно да настигнеш влакчето. Но, не затова говорехме. Въпроса е да се кооперираме. И да купуваме от страни с добри оръжия. Ние също можем. Примерно IAG - ако /надявам се успее/ да започне тук. Защо не наше - примерно виж RILA 8x8. Аз бих покрепил с две ръце.
13
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия Понеже целокупния запад не се интересува какво става нито в Китай нито в РФ... Китай е казал 2023 75% от всички чипове необходими за китайското производство. Вече 10 години Китй влага в производството на чипове безумни портфейли с пари над 100 милиарда годишно и все още не могат да достигнат 10НМ процес. От друга страна РФ започва от НУЛАТА 2024 трябва да има прототип Литография Алтернативен на Холандската технология на 5НМ като 2027 трябва да има производство.
12
0
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - имах предвид, че Холандия е третия по напредък производител на semiconductor след Щатите и Тайван. Важно е да се държи технологичния и научен превес. Затова и китайците се зъбят но не атакуват пряко Америка. Още са много далеч от истината, нищо от възхитителния им технологичен и финансов прогрес. Така че, технологични страни като Южна Корея могат да ни дадат много, ако имаме поне малко интелект. В което обаче, аз вече доста се съмнявам.
11
0
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - факт е обаче, че само южнокорейски автомобили се купуват без най малко 6-8 месеца изчакване. Имат напълно независима собствена верига на производство. Не е много уместна аналогията ти. Япония също зависи от доставка на суровини, с малка площ е и постоянно се бори с природата. И има демографска криза /характерно за високоразвити страни със застаряващо население/. Но не и пречи да е измежду топ страните като наука, поизводство и стандарт. Важи и Холандия и полупроводниците.
10
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия Сериозно ли си на това мнение? Южна Корея само граждани не внася. Всичко друго внася и ако го няма собственото производство на високотехнологични нещица ще погинат от Глад защото не могат толкова хора на толкова малка площ да се самоизхранват най-малкото. Корея в момента е в състояние на ПЕРМАНЕНТЕН ВАЛС със Икономическата Катастрофа. Демогравска криза невиждана дори в Европа. Съседи които също се развиват изключително бурно и завземат пазари. Постоянната ядрена заплаха от КИМ
9
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - не те харесвам, но тук в това изказване съм напълно съгласен с теб. Жалко и тъжно, че ние сме толкова късогледи. Отдавна трябваше да си стиснем ръцете с корейците и да се превъоръжим. Те нямат никакво забавяне в доставките, защото сами произвеждат полупроводници и чипове, и тяхната индустрия не зависи от външни доставки. А оръжията им са страхотни. В това число и Т-50 който пък е идеалното "стъпало" към Ф-16. Но, ние просто нямаме нито политици, нито военни с достойнство.
8
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Тези танкове са едни от най-скъпите в света. Вярно е че са и прекрасни машини с всички екстри - автомат за зареждане, 3 члена екипаж, Активно хидравлично окаване, 1500кс немски дизел, автоматична скоростна кутия, Комплекс за активна защита(КАЗ), Съвременна комбинирана броня. И не няма да ги пратят в Ъкрайна. Една година може и повече ще се обучават масово на току що доставената първа партида.
7
0
 
2
 
! Отговори
РУСИЯ-ГОРКАТА преди 1 година
ТЕЗИ ТАНКОВЕ ПОЗНАЙТЕ КЪДЕ ОТИВАТ - В УКРАЙНА
6
16
 
8
 
! Отговори
СССР преди 1 година
две крилати ракети и всичко ще стане на купчина ламарина
5
8
 
4
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Еюдве крилати ракети и всичко ще стане на купчина ламарина
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 - Желаем вам удача !
3
2
 
13
 
! Отговори
ЗА 18 ГОДИНИ В НАТО преди 1 година
БГ НЕ Е ПРИДОБИЛА НИТО ЕДНО МОДЕРНО ВЪОРЪЖЕНИЕ
2
10
 
10
 
! Отговори
СС преди 1 година
Ковид , "зелена сделка ", война и Европа потъва икономически !!!
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох колко русофилска мъка има по този свят :(