След два отказа, имаме ли шанс за Шенген?

Румен Радев вярва, че може да сме в Шенгенското пространство догодина
7 дек 2022 07:35, Петя Славова
38

  Втори официален отказ получи България за влизане в Шенген. Този път пречка за страната ни се оказа Австрия. Тя се обяви против  приемането ни в Шенген, а Нидерландия потвърди негативната си оценка. Според президента Румен Радев обаче България ще има шанс за влизане в Шенгенското пространство догодина.

До дни Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС ще се произнесе окончателно дали България ще се присъедини към Шенген.

Още по темата

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере, че Австрия няма да одобри членството в Шенген на България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 хиляди нерегистрирани нелегални мигранти – това означава, че те са влезли през външната граница на ЕС и са попаднали във вътрешна държава, каквато е Австрия", отбеляза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте потвърди, че България получава "не", но с опцията за промяна догодина.

"На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, а също и Механизма за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред", поясни той.

Българският президент призова темата да не се политизира, припомня Bulgaria ON AIR.

"Моят апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира. Този парламент трябва да приеме законите по ПВУ – които касаят съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген", констатира държавният глава.  

Въпреки отказа на Австрия и за Румъния, северните ни съседи продължават с преговорите. Предложението България и Румъния да не бъдат разглеждани като блок страни все още е на дневен ред.

"Това, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, не означава, че не може да се намери удобна и за двете страни формула за решение. Отделянето е въпрос, който беше обсъждан преди и се надявам, че ще имаме положително решение и че няма да има нужда да обсъждаме тези въпроси допълнително", обобщи президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Коментарите на европейските лидери дойдоха от албанската столица Тирана, където се проведе форумът Европейски съюз- Западни Балкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватска свърши за 5 г неща, които ние за 15 г не може да свършим. Ако ни бяха приели в ЕС след извършване на всички реформи нямаше да го има нито управлението на Тиквата, Каскета или ,Чорапа
26
1
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 19 Имаш право. Приеха ни в ЕС по бързата процедура не подготвени по политически причини , да не би да отидем в Евразия.Че как сме си болни от социализъм....
25
0
 
12
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Стига с тоя Шенген. И без него си можем. Без евро зоната също.И без Путин също си можем.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев лъже за Шенген! Той иска да направи България президентска република и оттам идеята за обвързване с Русия е само въпрос на време. Второ, вижда се, че самият Европейски съюз не иска България. Причината не е само в границата, това е само повод за тях да извадят аргументи срещу присъединяването ни към Шенген. Те знаят, че България е русофилска страна и че поне 50-60 % ОТ народа НЕ ОБИЧА запада и е против ЕС.
23
0
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
И сега не разбрах. Трябва ли да стреляме по мигранти, за да не минават границата или хуманно да ги поканим? Трябва да се уточнят в ЕС какво искат-непробиваема граница или хуманна граница. Защо една граница става непробиваема само, когато се стреля на месо!
22
7
 
8
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Абе къв шенген ви гони бе?В центъра на София се отслужва литургия за една държава дето избива православни християни вие за шенген говорите.В центъра на София български политик застава до посланника на същата тази сатрапска държава като някакво вярно кученце което чака да му подхвърлят кокалче/Румен Петков до Митрофанова/.В царската резиденция Врана български монарх приема същата тая Митрофанова и я гощава а вие за Шенген бълнавуте?!?!?!И в същото време "демократична" София стои и си трае!
21
5
 
12
 
! Отговори
Т преди 1 година
Манталитета на Българина....като на мен не ми е добре, ще нсправя на другите по-зле. Ама ди живеете с 1000 лв на месец и си траете, щото сте доволни. Ам за кво ви е Шенген, като нямате пари да пътувате...
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропаднали американски колонии,че и оценки дават. Тия преговори са позор за България
19
2
 
2
 
! Отговори
НИЩОТО ПРЕЧИ преди 1 година
ГОЛЯМОТО НИЩО И ОСТАНАЛИТЕ ОКОЛО НЕГО ПРЕЧАТ. НО И НЕ ГУБЯ МНОГО КАТО ГРАЖДАНИН ОТ ТОВА. ВИЖ ЗА ЕВРОТО- ТРЕСКА МЕ ТРЕСЕ- ЦЕНИТЕ !?!?!?!?
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще ви пусне в Шенген с военнатаФатмашка диктатура? Все едно да пуснат Путин в Шенген. Няма да стане. Вие май изобщо не разбирате от демокрация и политика и затова си живеете все в комунизъма.
17
1
 
17
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
Докато се навеждаме все ще ни он ождат. Да отваряме границите. Да товарим мигрантите в конските вагони и с наложен платеж в Шенген. Хем ще имат работници , хем ще има кой да им оправя булките.....
16
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната грешка беше ,че ЕС допусна България нереформирана .Ако бяхме направили реформите преди да влезнем в ЕС сега нямаше да го има Бойко и Радев.Нямаше да има Гешев.И вече щяхме да сме и в Шенген и Еврозоната .Вижте какво се случи с Хъратска.Във всичко са по-добре.А най-вече не крадат колкото нашите.Стандарата им на живот и всичко.Отидете ако имате възможност и ше намерите многото разлики,най-вече в хората.
15
7
 
14
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Имаме шанс да се разкачим по-бързо от съюза преди да са ни повлекли със себе си на дъното.
14
3
 
18
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Да, трябва да се подсили границата, но северната граница. Скоро нобеловите лауреати, доцентите, професорите и инженерите на Меркел ще побеснеят и "богоизбраните" и охранени богаташи от Европа ще се изтъркулят насам. Да си ходят в бившите колонии.
13
2
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
пускаме ги към сърбия без разправии те без това не искат да остават тука иприключваме с тази тема меркел ги покани да се оправят западняците стигасме губили време с този шенген
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то тогава ,защото да пазим границата на ЕС ? Пускатейте маймунитее да преминават към Рютетоо нежния:)) Щом не пазим... пускайтее от утре да видим, колко време ще им трябва да обърнат палачинката . Турчина така прави. Като някой му пее пуска ги и видяхме ,колко бързо клекнаха. Давайте.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да не се прави на много вярващ, а веднага да наложи вето върху тези откази, а МнВР да изпрати протестна нота. Докато сме в надупена и разкрачена позиция, никой няма да ни уважава!
10
4
 
27
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
След като те ни отказват , и ние трябва да им откажем. Никакъв Шенген и еврозона.Ще си минем и без тях. Да постъпим като Ердоган.Щом го нападат и той напада.
9
4
 
33
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
На никой не му дреме за Шенгенското ви пространство. След повече от тридесет години лъжи, лицемерие и подигравки, ние просто го местим и оставяме "висшите" европейци да си съжителстват щастливо с другите "висши" пришълци от близкия изток, Африка и Азия. Приятно стоителство на мултикултурното ви общество и честита ви нова раса от мeтиcи. След 3 поколения (42 години), новите европейци ще са слуги на балканските народи. Няма как, колелото трябва да се върти.
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България да спре износа на горива за Холандия от рафинерия и газа, ток ,както и да подложи всяка холандска и австрийска стока на лупа. Цялата администрация да работи в посока намирането на нарушения от Холандия и Австрия. Рано или късно, ще излезе нещо:)) Щом искат само да ни унижавят ние Румъния трябва да направим същото.