Защо ни отрязаха от Шенген и какво ни струва отказът?

Темата коментират Иван-Асен Иванов и Васил Тодоров
9 дек 2022 13:45, Анисия Иванова
44

Въпреки усилията - България получи "Не" за присъединяване към Шенген. Заслужавахме ли този отказ?

"За съжаление, България за пореден път получи негативен отговор за желанието ѝ да се присъедини към Шенген и не можем да кажем, че това е неочаквано. Процесите в Брюксел текат изключително предвидимо и няма как да очакваме, когато сме получили доста сигнали в продължение на години, че страната ни не се развива достатъчно добре що се касае до основни параметри за борба с организираната престъпност, борба с корупцията. Това са проблеми, които продължават да съществуват за страната ни", каза сътрудникът към Комисията по околна среда към ЕП Иван-Асен Иванов за "България сутрин".

По думите му срещаме изключително голяма подкрепа що се касае до това европейските институции да подсигурят път за приемането на България в Шенген.

Още по темата

"Видяхте, че и Европейската комисия е на наша страна, но това решение не стои върху европейските институции, а върху отделните държавите членки. Те все още са дълбоко убедени, че страната ни прави достатъчно. Изчакването до другата година е оптимистичен вариант. В България се наложи разбирането, че на практика само трябва да мине един времеви период и че ще бъдем приети на магия. Напротив, изискват се изключителни конкретни мерки. И Нидерландия изисква да представи доклад по механизма за сътрудничество и проверка, който механизъм съществува от 2007 година и се прилага спрямо България. Но през 2019 г. ЕК реши, че вече не е необходимо да дава подобни доклади на страната ни", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че политическата нестабилност също оказва влияние.

"Шенген има различни измерения, но със сигурност участието в него струва пари и ползи за бизнеса. От една страна, това е транспортът на стоки. Също така туризмът. Има и изследвания, които откриват минуси за тези държави, които все още не са в Шенген, това са процентите при имитиране на държавен дълг. Рейтинговат се по-ниско. Според някои проучвания тази свободна зона на хора и на стоки е допринесло за увеличаване на брутния европейски вътрешен продукт с 2%", коментира главният секретар на ПТПП Васил Тодоров.

Той подчерта, че трябва да направим така, че Нидерландия и Австрия да преодолеят резервите, които имат към нас по отношение на Шенген.

"По отношение на Нидерландия може да отправим критика, тъй като основният аргумент е върховенството на правото в България, но има един принцип на правната сигурност. Той е за това, че когато си изпълнил едни предварителни зададени условия, то законът и правото ти гарантират получаването на един резултат. В този случай смесването на условия, извън тези, които са за участието в Шенгенското пространство, нарушават този принцип на правната сигурно. Това казаха и ЕК, и ЕС", добави Тодоров.

Главният секретар на ПТПП смята, че това нещо трябва да се преодолее с преговори и дипломация, защото проблемите не са имагинерни.

"Винаги сме изразявали позиция, че единната ставка на ДДС е най-добрата мярка, която и подпомага бизнес средата, и гарантира събираемост в държавния фиск. По-ниските ставки са съвременни мерки за тези периоди, които трябва да се преодолеят кризите. Това е необходимост, която съществува към момента", сподели Васил Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
емигрант в гърция преди 1 година
какви условия и глупости на търкалета...Гърция е в ЕС.еврозоната и шенген.Днес на централен булевард Патисион(няма и километър от парламента им) можеш да видиш чернокожи с лъжици да си затоплят наркотика а полицаи на 10 метра от тях си цъкат на телефона...Това ли искаме и в България.Атина стана гето за 5 години а беше красив и чист град(тук съм от 1997).За тези 5 години ми свалиха синджир от врата в 3 на обед на уживен булевард и ми тепиха портфейла точно пред жилището ми
35
0
 
3
 
! Отговори
Разграден двор преди 1 година
Всеки ден хващат 50+ нелегални, да не говорим, че от години се събират в центъра на Сф. Ул. Цар Симеон и др. царе си е малкия Багдад. Милиционерите ест. не виждат нищо, няма далавера и си обръщат главата на др. страна. А за т.н. "правосъдие" едва ли има смисъл да говорим, съда, прокуратурата и МВР няма да се реформират и след 100г. Еднопосочен билет е най-добрия избор за младите и така ще си остане и занапред.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Отрязаха ни от Шенген заради 12 години тиквиеници и зелници ! ------ отрязаха ни заради чалгари, мутрошапкари и малоyмниците от пп+дб.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и ние трябва да направим с Македония
32
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Kakvo revete be.Veto si e veto,Shengen prez kriv makaron , nali taka kazvahte i na makedoncite . I sega ne bivalo politika da se namesva. Ajde beee
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отрязаха ни от Шенген заради 12 години тиквиеници и зелници ! Благодарим ти боко !
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северноевропейците мразят южноевропейците, и обратно. Войната между Севера и Юга върви. Северните диваци и племена са против южните народи заради страданията им от Римската империя.
29
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Защото нищо не е наред у нас,където бръкнеш мутри,кражби,корупция и тн.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неандерландия ни мрази и нарушава човешките ни права.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега ние да слагаме вето на всички дигитални закони пак заради правата на човека и корупцията в ЕС.Ами те като контролират технологиите кой тях ще ги контролира и защо човека да няма право да се откаже от технологии, които не са практични нито за старци, нито за инвалиди. Ама за ЕС Истамбулскта конвенция е по-важна от живота на низшите.
26
2
 
6
 
! Отговори
Шенге?! преди 1 година
Пак шъ ви го река: За кво си мечтаят индианците, на Шерифа му е през оная работа! Мечтайте си...
25
8
 
4
 
! Отговори
явно доста преди 1 година
хора не разбраха че корупцията и чекмеджетата и че дишаме праха на румънците по минимална заплата и пенсия е причината за отказ. Доката 650 000 мирянии пак си гласуват за божеството си, трудно ще стане и каналаджиите се отърват и че всеки може да мине турската граница
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ти ли Бруте-Рюте?
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Холандия реално цака своя конкурент Германия с разходи от денгуби и прочие в България поради неприемането ни в шенген. Щото реално инвеститора у нас са немците, а холандците са перачите на схемите с БВ компаниите и краденето и прикриването на обороти, данъци и дори ДДС. Немските фирми у нас са на 90% доволни и не виждат корупция и още биха инвестирали- имаше анкета на немската камара!
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То като погледнеш цирка наречен парламент, който е с КПД -50% пълен с шарлатани, които са всичко друго, но не и народни представители, защото не се видя нещо полезно да са направили за този народ до сега - за какво сме им в Шенген? На тях такава трагедия като България не им трябва. Цяло чудо беше, че сме приети в съюза изобщо.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9: ти май си пропуснал част от Българската история и преврата на комунистическата партия в края на втората световна война.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20: И? Ти за какво ревеш? Нали са неандерталци и фашисти? Ще идем със светлата и свята Русия.
19
3
 
1
 
! Отговори
може би Защото... преди 1 година
не показахме достатъчно русофобия ?
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неандерталците и фашистрийците ни отрязаха за Шенген.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мене нищо не ми струва.И досега цените у нас са по-високи от тези в Англия,например.Това,което там можеш да си купиш за 85 лева,тука го купуваш за 120./Журналистическо разследване/.Направете си сметка какво значи това,при тая разлика в заплатите.Ако бяхме в Шенген,пак щеше да е същото.Тогава за какво ни е?