ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин

ЕП също гласува в подкрепа на подобно решение
27 яну 2023 10:51, Нели Христова
101
ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин
Снимка: БГНЕС

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за създаването на специален международен съд, който да съди политическото и военното ръководство на Русия и Беларус за военни престъпления в Украйна, съобщи RES-MPE.

Този международен съд, чието седалище ще бъде в Хага, трябва да съди лидерите на Русия и Беларус, които "планираха, подготвиха, започнаха и проведоха" войната, се казва в текста на резолюцията на ПАСЕ. "Ако те не бяха решили да започнат тази агресивна война срещу Украйна, нямаше да се стигне до зверствата, разрушенията, смъртта и щетите", се твърди в текста.

Пленарната сесия единодушно одобри резолюцията, която се основава на доклада на швейцарския парламентарист Дамиен Котие.

Специалният международен съд трябва да бъде "подкрепен от възможно най-много държави и международни организации, особено от Общото събрание на ООН", смятат от ПАСЕ. Съветът на Европа трябва да поеме водеща роля в това начинание, се казва още в резолюцията.

Преди няколко дни Европейският парламент също гласува в подкрепа на подобно решение.

Съветът на Европа - международна организация, която няма органична връзка с ЕС, отговаря за наблюдението на спазването на правата на човека в своите 46 държави-членки. Русия се оттегли от редиците му през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
А бре преди 1 година
Ще те намеря , и после!
86
1
 
8
 
! Отговори
Украинка от Донбас преди 1 година
А за Байдьн забравих те, а и Зеленото
85
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
първо ще се почне от генезиса 2014 минските споразумение кои какво е изпълнявали така до днешни дни ролята на лукашенко порошенко и до нар-ко-***-на и бан-да-та мув бункера на всеки вината никои не говори за преговори и мир а само за оръжие исмъ-рт кои са лобистите на оръжието ек как раздава нашите пари финансов одитна украина едностранно не става
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАСЕ - ПРАСЕ !
83
0
 
11
 
! Отговори
тя преди 1 година
Колко им се иска !
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То добре военен съд ама преди това кой ще има смелоста да вземе ядреното куфарче от тавариш Путин? Тия с гъ за ли си говорят? Тесни специалисти ли са? Или са с раширени отвори?
81
0
 
15
 
! Отговори
джо преди 1 година
Анонимен пак ти обяснявам, това какво искат от ПАСЕ е едно, а това което ще последва е съвсем друго. Не бъркайте демокрацията с боя. Джуджак муджак.... ама държи куфарчето с подаръците за последния ден. Съд може да има след капитулация и договаряне. Първо докарайте нещата до там след това лайте. Само гледайте вашия кумир Сорос да не падне в трапа дето го ровите.
80
0
 
14
 
! Отговори
наглосакска стратеги преди 1 година
нациста вика дръжте нациста, що за наглост
79
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Путин в РФ в момента е ГОЛЯМАТА СПИРАЧКА спираща местните ЯСРЕБИ включително вече има такива и между Духовенството които бяха голяма влиятелна група лобиращи за деескалация на конфликтите. Ако го нямаше Путин Кадиров и прочие наистина местни Радикали(Жириновски ряпа да яде) щяха да ескалират конфликта за да свърши по-бързо и определено по-кърваво(особенно цивилно население). Путин чака населението на западните страни да опита от Горчивата студена Супа която им сервират Правителствата
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от ПАСЕ оти не одат да Пасат трева????
77
14
 
1
 
! Отговори
що в БГ има преди 1 година
толко русофили? Щото не са българи. На времето тез с основно образование работеха в Коми масово. От там си докараха и жени, що за българка шанс нямат. Тез де бяха по надежни и не толко *** завършваха в Москва и подобни, и те си докараха жени. Докараха си жени от там де арабите ходиха на секс екскурзии. Так наследниците на тез смесени бракове, кооито са поне 30% съвсем естествено клонят към русия. Всъщност от как няма Царство няма и България
76
2
 
6
 
! Отговори
Може ли шоколад преди 1 година
Може ама друг път. Ама другия път да не забравиш пак?
75
1
 
8
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Тате, искам колело....
74
3
 
4
 
! Отговори
Лейтенант от запаса преди 1 година
До Не се надявай Не бой се, преди да сте станали "партизани", ще потъркате наровете в панделата!
73
4
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 1 година
Ти никого няма да пратиш никъде, понеже няма кой да ти даде толкова власт. Твърде си к.ух и комплексиран. А началниците ти ще имат достатъчно акъл да не пращат нормални българи на фронта в Русия, дори Хитлер не го е правил и се е оказал мъдър. Така че, момчето, ти ще си п.р.ос.тия. Мешката, кубинките и към любимия Донбас. Успех!
72
2
 
6
 
! Отговори
Не се надявай преди 1 година
До Анонимен:"ако се стигне до фронт", ние партизаните ще ви изчекнем вас предателите!
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
75: ***, кой си ти да праща някой някъде. Никой, и се моли да не се стигне до война защото тогава няма прошка. Сега ти е лесно от клавиатурата, но да не стане да ревеш в някой окоп.
70
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой ще съди ФАЩ? Още ли търсят химическите оръжия на Садам? Само да напомня че заради това има 1 млн загинали цивилни или няма проблем щом е ФАЩ?
69
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72, ако се стигне до фронт, първо вас русофлясниците ще пратим, така гаврата с вас ще е пълна - да трябва да се биете срещу вашите любими сексуални партньори от Маскве
68
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А зеления клоун що е пропуснат?