Ще причини ли реформата на Макрон политическата му смърт?

Според критици дупката в пенсионната реформа може да се запълни по други начини
24 мар 2023 09:19, Анисия Иванова
47
Ще причини ли реформата на Макрон политическата му смърт?
Снимка: БГНЕС

Опитът на президента Еманюел Макрон тази седмица да успокои гнева на французите от предложената пенсионна реформа в телевизионно интервю му донесе само обвинения в лъжи и арогантност към синдикатите. Макрон изглежда не си дава сметка, че дойде на власт не заради одобрението на хората, а защото те не искаха националистическия лидер Марин Льо Пен като президент. Пенсионната реформа се крепи на крехкия аргумент, че след години ще се получи годишен дефицит от порядъка на 13 млрд. евро в системата, което не се приема от французите, беше лошо замислена и лошо представена пред обществото. Това коментира Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Французите не разбират защо трябва да работят две години повече за само толкова малък дефицит - на фона на икономиката, бюджетът и излетите между 200 млрд. и 400 млрд. евро за справяне с Covid и инфлацията. Това е реформата, която е най-много отхвърляна от всички, провеждани през последните тридесет години - всички синдикати са срещу тази реформа от самото начало. Около 70% от френските граждани отхвърлят реформата, а сред работещите отхвърлянето е 90%."

През 2022 г. нямаше реален дебат по предложените промени, тъй като вниманието бе съсредоточено върху войната в Украйна. Липсата на подкрепа (и абсолютно мнозинство в парламента) принуди Макрон миналата седмица "да използва конституционен таран, при който правителството може да прокара закон, без да бъде гласуван в долната камара на парламента, предзвиквайки вот на доверие", обясни Манов. Правителството оцеля при вота, но само с девет гласа.

Макрон няма мнозинство в парламента и няма реална възможност да провежда свои реформи в който и да е сектор без подкрепата на някоя от двете опозиции - крайната левица или крайната десница. Той дойде на власт през 2017 г. с обещания да прави и леви, и десни политики, но изглежда сега достигна лимита на този модел на едновременни, но понякога несъвместими политически линии, коментира Манов.

"Мандатът на Макрон ще бъде блокиран, ако пенсионната реформата не успее - това е символна реформа; не че има силен импакт върху икономиката, а по-скоро усещането за това дали нещо може да бъде променено в оставащите четири години от мандата му. Някои анализатори не се колебаят да говорят за политическа смърт и маргинализирането на Макрон на теми извън Франция."

Макрон може и да предизвика предсрочни избори, но това е по-вероятно само да отслаби подкрепата му от 28% в настоящата ситуация, каза Манов. Макрон не събра смелост да постави самата реформа на вот в парламента и това го лишава от легитимност, като обяснява и скептицизма на французите към нещо, прокарано с конституционни хватки, добави той.

Според критици дупката в пенсионната реформа може да се запълни по други начини, които едновременно ще облекчат други наболели проблеми във френското общество. Това може да стане чрез допълнителни данъци върху свръхпечалбите, изравняване на заплатите на жените с тази на мъжете (и така вдигайки постъпленията в системата), или прекъсване на практиката по-възрастни служители да бъдат изтласквани към пенсия след навършване на 55 години, по-рано от необходимото, обясни Манов.

Във Франция вече имаше няколко кръга на пенсионни реформи - пенсионната възраст се повиши от 60 на 62 години, а нужният стаж за пенсия прогресивно се вдигаше от 40 на 43 години. Но новото увеличение с две години до 64-годишна възраст не се възприема като належащо, особено на фона на други по-дълбоки структурни проблеми в икономиката, която се опитва да поеме по пътя към реиндустриализация, каза Манов.

"През последните 20 - 30 години бяха загубени три милиона индустриални работни места заради закриването на предприятия, изнасянето на производства в Китай. В случая се плащат сметките за 30 години еволюция в характеристиките на френската икономика".

Протестите и стачките нямат съществен икономически ефект, но тъй като шествията обхващат и големи и малки градове, символичният отзвук е много по-голям. В обществото има усещането, че това е "чисто счетоводна реформа, без да се гледат детайлите на тежкия живот и труд на редица хора", каза Манов.

"Основното обвинение, отправяно към Макрон, е, че той е арогантен, че не познава френския живот, не знае какво се случва в периферна Франция - Франция на "жълтите жилетки", която гласува за Марин Льо Пен."

Повече за елементите на предложената реформа и политическите проблеми пред президента Макрон може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
Да вземе да наточат гилотината, че май скоро ще трябва пак да я използват.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Френското правителство трябва да говори със своя народ и да се вслушва в гласа му", заяви в Туитър говорителят на иранското външно министерство Нaсер Канани.Иран призова Франция да избягва насилието и да се вслушва в протестиращите, ден след нова серия протести срещу пенсионната реформа, при които се стигна до серия от инциденти, съобщи Франс прес. Над 450 души бяха задържани вчера, а 441 полицаи и жандармеристи бяха ранени.
32
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Когато бият демонстранти във Франция, това е демокрация. Когато бият демонстранти в Русия, е диктатура.
31
0
 
2
 
! Отговори
Бербок преди 1 година
Франсетата да си направят сметка , когато гласуват против накого, а не за някой . Ние сме на същото деридже .
30
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
тои отдавна е умрял щом се е оженил за една му-ми-я
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стискам палци да бъде наказан. Това ще е началото на края за всички фашаги, в цяла Европа, а дано и в цял свят. Ние имаме бая за изчистване - от ковидмафиотите до поддръжниците на Зеленски.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и физическата, като за чужд агент! Франсетата знаят как - мосю Гилотин!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Млад глобалист със стара чанта.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се върне ДеГол много хора ще са в панделите. Той никога нямаше да позволи Франция да е под...лога на чужди интереси . Неговата политика бе за силна и независима Европа, но на някой хора това не се харесва.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е, че това се случва преди изборите у нас! Така ясно се вижда, че изборите са предварително нагласени и всичко е пясък в очите на народа. Отсега ви казвам, че ще "спечели" Киро - българския аналог на Макарона
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди харесвах Макарона.Сега не.Превърнал се е във фашист,защото слуша глобалистите,а не хората си.Иска да ощети собствения си народ,за да праща оръжие и пари на укрите.Баба Ванга беше предрекла за Париж,че камък върху камък няма да остане там.Защо дразни хората си?Не бива така да се прави особено при демокрация.Или май не е демокрация там от това,което виждам...
23
1
 
15
 
! Отговори
Жана Д'Арк преди 1 година
Накрая ще превземат Бастилията и ще изкарат гилотините.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърде е възможно! Щом от една " реформа" гражданите протестират,означава,че не е в тяхна полза!-:)
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дребен френски съединител!
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами той и преди беше полусмъртосан, но тези които броят гласовете на изборите май знаят как точно да броят че да излезе сметката ... нещо като в бг ...
19
0
 
23
 
! Отговори
адвокат преди 1 година
И какво излиза - една Турция има по-социална държавна политика. Ердоган даде право на пенсия при 7200 работни дни - т.е.- на около 55 г. възраст...Не можем да ги стигнем ... турците....Ами как да не гласуваш отново за такъв държавник. Простени са му всички други грехове само заради този жест към народа...
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя е вече факт ! Макронката е политически труп
17
1
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Ето защо в историята има Велика Френска буржоазна революция, защо има гилотина!!!Защото французите не търпят да ги мачкат. Не като тука - жените ги прецакаха от 55 на 65 г. - т.е. - 10 отгоре , а мъжете - от 60 на 65 - с пет отгоре. И всичко - тихо и мирно, хората си трайкат , съгласяват се със всичко поднесено им от властта. Французите обаче са с други гени - с Макрон е свършено....Не стига че ни изцеждат до дупка , ами и да те приуждават на пределна възраст да работиш още и още.Мародери
16
0
 
20
 
! Отговори
мак преди 1 година
Ще го последват и други в ес, ще увеличават пенсионна възраст. Нали някой трябва да работи, за да издържа скъпите гости. Следва увеличение на данъците, такси и таксички, такива нещица.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя си е като нашето просто кики- арогантен, не особено умен и все да увреди народа! Джендерполитик!