Зеленият протекционизъм на Европа влошава енергийната й сигурност

Законът за индустрия с нетни нулеви емисии забавя икономиките на съюза
24 мар 2023 14:55, Анисия Иванова
66
Зеленият протекционизъм на Европа влошава енергийната й сигурност
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едва ли е изненадващо, че година след като война по границите на Европа прекъсна най-големия ѝ източник на природен газ, Брюксел трябва да се стреми да защити веригата си за доставки за зелени технологии.

Числата изглеждат зле. През 2021 г. Европейският съюз получи около 42% от вноса си на газ от Русия. ЕС зависи от Китай за 64% от вноса на вятърни турбини, 89% от слънчевите панели и 43% от електрическите автомобили. Пекин е още по-доминиращ в суровините за енергийния преход, с повече от 75% от световния производствен капацитет за литиево-йонни батерии, според BloombergNEF.

Казано по този начин, обявеният миналата седмица Закон за индустрия с нетни нулеви емисии (Net Zero Industry Act) изглежда като директен опит за гарантиране на енергийна сигурност в съответствие с мерките, които вече са в ход в САЩ и Китай. Европейската комисия се надява, че законодателството ще осигури 40% местен дял за ключови зелени технологии до 2030 г.

Политиката обаче се основава на дълбоко погрешно разбиране на начина, по който суровините и машините се използват в производството на енергия. Парадоксално, но решението може да направи ЕС по-уязвим в случай на конфликт, отколкото би бил в противен случай. Собствената история на Европа за използване на суровини като оръжие по време на война трябва да демонстрира погрешността на нейното вземане на решения сега.

Един от начините да категоризираме материалите, използвани в съвременното общество, е да ги разделим на дълготрайни стоки и консумативи. Стоките с дълготрайна употреба, като автомобили и хладилници, се купуват веднъж и се използват отново и отново в продължение на десетилетие или повече. Консумативи, като бензин и мляко, се купуват на всеки няколко седмици: да ги използваме означава да ги унищожим, така че трябва постоянно да презареждаме запасите си.

Можете да направите широко разграничение между суровините на същата основа. Храната, торовете и горивата са консумативи, докато повечето метали и машини приличат на дълготрайни стоки.

Това разделение има важни последици за националната сигурност. Ако сте зависими от вноса за доставките на консумативи, чуждите нации могат да спрат икономиката ви, като блокират търговските пътища. Консумативите трябва непрекъснато да се презареждат. По време на Първата световна война съюзниците доведоха Германия до ръба на глада, като прекъснаха доставките ѝ на нитратни торове, които в този момент до голяма степен идваха от находища на птичи тор около бреговете на Тихия океан.

При дълготрайните стоки е много по-трудно. Ако САЩ, Япония и Южна Корея спрат износа на автомобили за ЕС утре, повечето хора едва ли биха забелязали. Годишният внос възлиза на около 3 милиона в автомобилен парк, който наброява повече от 250 милиона. По време на Втората световна война САЩ и Обединеното кралство проведоха акции за скрап за рециклиране на стомана и каучук от домашни превозни средства и домакински стоки за оръжейните фабрики. Същите съюзници прогнозираха, че нацистка Германия бързо ще бъде поставена на колене поради зависимостта си от внос на метали. На практика пестеливостта и заместването означават, че недостигът на метали не бе сериозен проблем за Берлин в нито един момент.

Ето защо ограниченията върху вноса на машини са погрешни. 146,7 милиарда кубични метра газ, които изтекоха от руските тръбопроводи към Европа през 2021 г., са загубени в обозримо бъдеще, което означава, че континентът трябваше да намери незабавни алтернативи за доставка на приблизително 775 тераватчаса електроенергия, която можете да генерирате от него. 255-те гигавата от вятърните турбини, които бяха инсталирани в края на 2022 г., обаче ще генерират около 558 TWh електроенергия година след година, независимо от състоянието на геополитиката. Китай не може да прекъсне доставките на вятър за Европа.

Това, което мерките наистина постигат, е да забавят темпото на прехода към възобновяема енергия, като увеличават разходите за разработчиците на възобновяема енергия и купувачите на електрически превозни средства в опит да защитят малките европейски индустрии за производство на зелена енергия.

Това вероятно ще направи енергийната сигурност на региона по-слаба, отколкото по-силна. Европа зависи от вноса на горива за повече от половината си енергийни доставки, като местните запаси осигуряват само 13% от газа, 3% от петрола и 60% от въглищата. Освен това е силно зависима от руския уран и ядрено гориво за снабдяване на своите реактори, особено в части на изток, където централите са базирани на съветски проекти. Намаляването на тази зависимост чрез преминаване към местно произведена възобновяема енергия ще помогне на ЕС по отношение на енергийната сигурност почти толкова, колкото и по отношение на климата.

Тъй като разходите за повечето възобновяеми технологии са по-конкурентни от всякога, погрешна регулаторна политика от този вид най-вероятно ще забави декарбонизацията на нашите икономики. Европа следва САЩ и Китай във връщането към провалените дирижистки икономически политики от миналото, когато трябва да прегърне технологията на бъдещето.

Анализът на Дейвид Фиклинг е публикуван на сайта Bloomberg TV Bulgaria. Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рибата се вмирисва откъм главата. Ако обаче главата е Урсула, не чакайте да се вмирисва. Тя вече гние.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз се чудя какво му е екологичното на това да погребеш хиляди декри прекрасни зелени поляни под слънчевите панели!?
58
0
 
23
 
! Отговори
Това всичкото преди 1 година
милеене за планетата е само параван. Почакайте да видите какво ще стане, когато пазара се напълни с електрички втора ръка и фотоволтаични панели. Е, те тогава ще видите замърсяване в такива мащаби, каквито и най-големите песимисти в наши дни не са посмели да прогнозират. "Зелената сделка" е много повече "сделка" от колкото е "зелена". Това трябва да се изясни от сега, преди да сме съсипали планетата тотално.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А наи хубавия момент ще е когато всички битови потребители излязат на свободния пазар на електроенергия.Този момент е вече все по близо и няма мърдане защото това е едно от изискванията на така наречения План за въстновяване и развитие (Зелената сделка)за да се вземат средствата по него.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става, когато решенията се взимат от политици, които не само не разбират от технологии, но и не искат да слушат хората, които ги разработват. С гръмки лозунги и чисто политически подход не става. Става с инвестиции в разработки, които биха осигурили този преход. Погледнете и програмите за финансиране на проекти на ЕС (кандидатствал съм нееднократно) - по-голямата част от текста на предложението трябва да е посветена на зелена демагогия, а не какво е самата технология, която разработваш.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54 - Мариците си изплатиха ВСИЧКИ емисии и си накупиха за напред ... И познай - сега ще им обират парите ...
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето хора когато чуят "Зелени" и си мислят ,че става дума за екология ,запазване на гори,реки и тн. Заблудата им е огромна. Когато чуят зелени това трябва да се асоциира с деиндустриализация,липса на работни места,отказ от собствен автомобил ,унищожено селско стопанство (Животновъдство и Растениевъдство) ,хранене с насекоми и краи на цивилизования живот. (Прогноза : До 2 години САЩ ще са се отказали от това безумие)
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 - СУмати и народ познавам, дето си пътуваше и живееш без ЕС паспорт, така че и за гастабайтерите не нмгоат се фана...
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяхме в ЕС и АЕЦ-а щеше да работи целия, и Мариците нямаше да плащат за емисии и общ енергиен пазар нямаше да има дето да ни задава наклон. Тока щеше да е евтин и щеше да има и инвестиции защото производителите бягат от ЕС заради емисии и скъп ток.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52 - Самодеот СССР се разпадна под външен натиск. ЕС няма никакъв проблем, да се самоунищожава за различни праителствени и корпоративни интереси ...
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше едно време "ЕС"! Както имаше и " СССР"!-:))) Пътник е,колкото и време да мине още! Този ЕС Задушава държавите в него! Те са длъжни,да нямат свое "мнение"! Слушат и "изпълнява" това което им се спусне от ЦК на Брюксел! Еее...без мен!
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум за излизане от ЕС и НАТО! Никой не не е питал искаме ли ги,а начинът и качеството ни на живот се обуславя и изцялозависи от тях! И малкото ползи от тях се озовават в джобовете та шепа политици и олигарси,а всички негативи се обират от обикновените хора. Има толкова страни и в Европа с по добър стандарт на живот и без участието им в тези объркани съюзи!
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само енергийната ами влошава и икономическата и социалната и сигурност.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, така ли? Не думайте хахаххахаххахаха! Европа е пълен смЕх!
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Съюз,с "политиката" която води Срещу Европееца,Не съществува повече за мен! Аз като Българин и Европеец,отказвам да Го подкрепям повече!-:(((
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Май не сте наясно - Има много пари. Vestas Wind Systems A/S е компания за 188.242 млрд. долара. Когато започва якото натискане за "зеленина", комапняита е биланякъде между 5 до 10 млрд. долара. Знаеш ли колкоще е яко ... ако си имал акции в 10-20 подобни компании тогава и си бил свързан с храота, котио може да вземат подобни решения ....
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще натиснем ли Китай за зелено производство ;)
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 - Дания е наляла няколко пъти парите, които ние ще съберем а 20 години и познай - пак разчита на Швеция, Германия и Норвегия (понкога и на Полша ...), за енергийните си нужди. Токът е само 1 на киловаттам ... И не се знае, колко ще сатне догодина. Просот искам да видя, как ще стане тоя номер ... И как ще заменим работните места, коти ще се загубят.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стара" демек тая дето се пръкна в последнтеи 10-12 години, Европа си ЗАМИНАВА!
41
7
 
0
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Напротив, преходът може да стане много бързо. За около 10 години. Но само при условие стратегията да се повери на истински инженери а не на политици. България примерно има идеални условия да стане напълно независима и да произвежда енергията си единствено от ВЕИ. И всичко необходимо като инфраструктура и съоръжения може да бъде построено в рамките на 5 години и то със наши пари! Без да вземаме заеми от никой, и без евро програми. Знам че това ви звучи нереално но е истина!