Палежи, 10 хил. тона боклук, десетки арести: Френската реформа води към задънена улица

Заради протестите Айфеловата кула беше затворена за посетители
29 мар 2023 22:39, Йоана Цонева
35

В началото на следващата седмица френският премиер Елизабет Борн планира среща с представители на профсъюзите поради нестихващите протести.

Засега правителството не се отказва от намерението да наложи спорния закон, който увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Синдикатите и протестиращите също не отстъпват.

Ръководителят на Демократичната конфедерация на труда Лоран Берже заяви, че ще отиде на срещата с премиера Борн, за да обясни "защо тази реформа води към задънена улица”.

"Хората продължават масово да отхвърлят пенсионната реформа. Трябва да се разбере, че гражданите не са съгласни с нея", каза още Берже, предаде Bulgaria ON AIR.

Днес служителите на сметопочистването в Париж възобновиха работата си на фона на купчините с неизвозени отпадъци. Според оценки, по улиците залежават близо 10 000 тона боклук. Синдикатът на работещите в чистотата съобщи обаче, че стачката им е приключила.

В град Нант бяха подпалени автомобили и банков клон. Заради протестите Айфеловата кула беше затворена за посетители, в понеделник беше блокиран и Лувърът.

В протестите вчера участваха значително по-малко хора в сравнение със седмица по-рано. По данни на вътрешното министерство броят на демонстрантите в цялата страна е бил 740 000, което е спад с повече от 1 милион. Въпреки това отново имаше десетки арести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко гледах клипче, в което пожарникарите във Франция се бият с полицаите, понеже първите са минали на страната на протестиращите. Въпреки, че нямаха палки, пожарникарите нари_таха полицията, но и бяха малко повече де... :) ... Ама нищо де. Нали само 1-2 милиона протестирали, което било има-няма 2% от населението т.е. малко били според Мака_рон. Интересно ми е дали би казал същото за Майдана, където не знам дали имаше и 1 млн. човека, обаче доведе до преврат в Украйна... :) ...
24
0
 
0
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
На фона на безредиците се появи любопитен клип. Френската жандармерия срещу френските пожарникари. https://youtube/watch?v=jYoDrNh-Svc
23
0
 
5
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Хазната нема пари и се налага белите да работят по-дълго за да има пари за новодошлите. Машалллаа! Ама белите нещо не са съвсем съгласни, защо ли?
22
0
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
В Бг, качете на 70г и робите пак ще мълчат. Ще се чува само, тропота на веригите
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте франсета! Полицията яко ги бие ама и те не си поплюват в тази неравна борба! Все пак са повече въпреки че нямат тежко оборудване! Респект!
20
0
 
12
 
! Отговори
ToPhD преди 1 година
Овчици, забелязвате ли как се отстояват принципи и права от уж ,,меките'' франсета?!? А тука сме само мъжкари а? Пародия на държава сме, псевдо общество!
19
0
 
13
 
! Отговори
аС преди 1 година
Tака се прави! Но ние нямаме профсъюзи! Нищо нямаме!
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БХК къде е, къде са правата на стачкуващите, няма ли френски хелзински комитет? И на това демокрация ли му се вика? Само като си помисля от какво се възмущавахме по тошово време и какво ни готвят сега, тези евроинтриганти
17
2
 
16
 
! Отговори
Бой ваща ма..... преди 1 година
***=жълтoпaвeтницитe. И тази дума ли цензурирате? Не е истина, колко сте жалки.
16
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На френските нещастници двете години са последният им проблем. Отборът им по футбол е от Африка, държавата им се превръща в Ислямска африканска джамахирия.
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът на Франция е глупавв и не разбира къде му е грешката. Не да излизат да ги бият, а да променят конституцията си и да отхвърлят игото на олигархията.
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек застана срещу народа си, какво очаква.
13
4
 
32
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
урсула, кажи нещо за европейските ценности - май на французите им идват в повече!
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френските роби ще се предадат. Само бой и арести за френските роби с мажоритарна изборна система. Чалгарофашистите на Слафчо и господин Георги Негоджи, предлагат на нас да се уловим в чалгарския им престъпен капан на мажоритарната диктатура и президент-диктатор, който да води крайнодяясната им либертарианска политика срещу интересите на народа.
11
3
 
33
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
И 60 години ми се струват много.50-55г са достатъчни.Нали трябва да остане време и да поживееш.С тия където плащат и умират преди да се пенсионират,с тяхните пари кво се случва.Не всички можем да си позволим цяла болница с доктори да се грижат за нас както за бабата на Макарон
10
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последната им реформа е от преди над 40г. От тогава насам продължителността на живота им се е повишил с 12г. Рано или късно французите ще осъзнаят, че или ще работят по още 2 години, или ще понижат жизнения стандарт на идните поколения защото броя пенсионери ще расте все повече за сметка на все по-ниската раждаемост. Зрелия човек трябва да поема отговорност към бъдещите поколения, особено като вижда, че високия стандарт е гаранция за дълголетие, а той е въпрос на симбиоза между поколенията.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче скандинавската част е тиха, защо ли?
8
2
 
40
 
! Отговори
Мнооого меко казано преди 1 година
Мека ,мекичка информация,има телеграм полицията смила демонстрантите от бой,но ги бие демократично....щото са в свободна Европа ...ама ги помля от бой.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тертулиан - Щот разни стандарти, сигурно и в литературата на латински ги има - двойни, тройни, та и петорни.
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко. Средата на седмицата е. Ще има още много протести.