ЕК потвърди, че вносът от Украйна ощетява пазара ни

Чувствително нарастващият внос от Украйна създаде свръхпредлагане
30 мар 2023 18:22, Стела Стоянова
62
ЕК потвърди, че вносът от Украйна ощетява пазара ни
Снимка БГНЕС

ЕК най-после потвърди, че украинският внос ни ощетява.

“Вносът от Украйна засяга пазарите в България и други страни от ЕС“. Това е посочено в доклад Европейската комисия от днес, предаде Николай Желязков, кореспондент на БТА.

В доклада пише: "Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022 г., особено рязко при птичето месо и яйцата. Чувствително нарастващият внос от Украйна създаде свръхпредлагане и натиск за намаляване на цените в България, Полша и Румъния, докато другаде помогна за преодоляване на недостига в производството". Припомняме, че в момента текат протести на производители срещу дъмпинга на украинския внос, а страната ни настоява за по-високи компенсации от страна на Европа.

Сред другите констатации е, че износът на зърно от ЕС вероятно ще спадне със 7,7% спрямо миналата година, особено при царевицата. „Износът на пшеница от ЕС може да се повиши с 9,4 на сто. Вносът на зърно в ЕС се очаква да нарасне с 57%. Очаква се намаление с 2,9% на употребата на зърно в ЕС за фураж, в сравнение с предходната пазарна година, заради спада в животновъдството. Крайните запаси от зърно се очаква да се увеличат с 2,4% за година", се казва още в доклада.

Тази година износът на живи животни от Европейския съюз се очаква да спадне с 3,5%. Като причина в документа се посочват високите цени на вътрешния пазар и затрудненията за корабоплаване в Черно море. Румъния се очаква да пренасочи част от своето производство към България и Гърция, като така ще ограничи износа си за трети страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: вносек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До vale_karoПонеже питаш възпитано, ще отговоря. Украинците продават за без пари, само и само да вземат нещо преди Путин да го вземе. В нормални условия не биха продавали под себестойност. Доскоро тяхните торове и препарати бяха евтини, но занапред няма да е така. Те нямат ЕС рестрикции и пръскат като за световно. Земята на Украйна е на 3 американски фирми, които правят само ГМО-Монсанто, Гленкор, Дщпонт.
54
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
като има свръхпредлагане защо не падат цените хлябът се върна на старите повисоки цени млякото маслото сиренето кашкавала не са паднали турските доматиса с отвратително качество
53
0
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
ние политици нямаме.
52
1
 
0
 
! Отговори
Cocojambo преди 1 година
***! Пречат на зърнарите от милионери да станат милиардери!
51
2
 
9
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
Не съм специалист ,затова питам. Как една страна която е във война може да произвежда зърно по евтино от страните които не са във война. Или всичко е игра на банките .Вадиш от единият джоб ,слагаш в другия и когато извадиш от същия джоб-двойно.
50
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе ти искаш олиото да е произведено в България, но примерно Калиакра отдавна изнесоха производството си в Румъния. Много фирми правят точно това-изнасят производството в Румъния.
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеха ни и пищяха, а накрая само 12% от житото отишло в Африка! Всичко друго на европейския пазар! Африка щяла да гладува заради Путин ха ха ха!!
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно да изнасяме газ за Африка където е топло и потреблението е ниско.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Темата е специфична и трябва да се коментира от компетентни хора. Има такива но разни трролове разводняват непрекъснато форумите. Псевдо демокрация.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме на олиото да пише слънчогледово масло произход Бг. Дори една готварска сол да купи човек трябва да знае къде е произведена. До скоро пишеше. Защо на плодовете и зеленчуците да може да се изписва страна произхода а на промишлено произведените храни да не може. Български ли са или вносни. За суровините говорим. Дали хляба е от български суровини !!!
45
1
 
6
 
! Отговори
У МОНОПОЛИСТА... преди 1 година
....НЯМА РАЗУМ И "РАЗУМНИ ЦЕНИ".... ИМА САМО ЖАЖДА ЗА ПАРИ И ВЛАСТ!
44
3
 
2
 
! Отговори
С ГОЛЕМИТЕ БУКВИ.. преди 1 година
...И АЗ ИСКАМ ХЛЯБА ДА СТАНЕ 5лв. а яйцата по 1лв.НАЙС , А....ХАХАХААА?!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам скъп хляб, но искам български хляб и българско олио на разумни цени. Искам на етикета на вносните стоки да пише че са вносни. Много често пише за кого е произведено олиото , но не пише какви и от къде са суровините !
42
3
 
3
 
! Отговори
СПОКО БЕ.... преди 1 година
СПИРАМЕ всичко от УКРАЙНА....а българите ще ядат доматите с колците от Турция и Гърция...хахахаа
41
4
 
4
 
! Отговори
ЗНАЧИ: преди 1 година
СПИРАМЕ УКРАИНСКОТО ЖИТО---И ПРАВИМЕ ХЛЯБА НА 5-лв.УБЪЛГАРИЯ!..НАЛИ ТОВА ИСКАТЕ???????!
40
2
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Разбирам, че много хора са против Украйна, аз също съм против управата им, ама нека гледаме интереса си маа му стара! Интересът ни не е да забраним слънчогледа от украйна, защото не става въпрос само за жито, а и за слънчоглед, яйца и т.н. И ако яйцатамсе развалят за няколко дена, то ще писнем това лято пак за скъпото олио! Отивам на магазина днес и уж олиото бе почнало да пада...пак скочило над 5 лева...изпреварващо :)
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинеца с главните букви какво си мислиш че ще постигнеш. Прекаляваш !
38
5
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
Ами украинското жито се изнася от Русия и Турция....КОЙ ДА ГО ИЗНАСЯ ДРУГ---РУСИЯ НАЛИ КЯРИ ОТ ТОЯ ИЗНОС!!!!????
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еввокомисията е некадърна да управлява Евросъюза това е факт още от К19.
36
3
 
4
 
! Отговори
БЕЗ "ПРОКЛЕТОТО преди 1 година
...УКРАИНСКО жито ---хляба ви ще стане 5- лв!!!НИЕ ОТ ПП ЩЕ ВИ ГО СПРЕТНЕМ НА ТАЯ ЦЕНА , БЕ...ХАХАХАХААА....СПОКО!!!!