Борел не е оптимист за развитието на войната в Украйна

По думите му Русия няма да започне преговори, докато се опитва да спечели
30 май 2023 21:15, Йоана Цонева
61
Борел не е оптимист за развитието на войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел е заявил, че вярва, че Русия няма да започне да преговаря, докато все още се опитва да спечели войната в Украйна, добавяйки, че "не е оптимист" за това, което може да се случи в конфликта това лято, цитира думите му "Ройтерс".

"Виждам концентрация на войски от двете страни, ясната воля на Русия да се опита да спечели войната", каза Борел на събитие в Барселона. "Русия няма да отиде на преговори, докато не се опита да спечели войната."

Той добави, че Москва многократно е сигнализирала, че няма да прекрати кампанията, докато не бъдат постигнати военните й цели.

Още по темата
Коментарите на Борел дойдоха в същия ден, когато Русия каза, че нейните военни са ударили украински въздушни бази, а украинските сили са обстрелвали индустриални съоръжения в Русия, докато и двете страни се стремят да получат надмощие преди обявената от Киев решителна контраофанзива.

"Страхувам се, че през лятото войната ще продължи. (Руският президент Владимир) Путин е натрупал над 300 000 души там, два пъти повече, отколкото имаше, когато започна инвазията", каза Борел пред репортери след събитието.

Военното присъствие на Русия в Украйна е "огромно" и тя все още ежедневно бомбардира Украйна и унищожава гражданска инфраструктура, добави той.

"Страхувам се, че те не правят това без план. Трябва да сме подготвени, което означава да продължим да помагаме на Украйна, защото ако не й помогнем, Украйна не може да се защити", каза Борел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И на Мони Паси му треперят г.ащите. Не само на Жожо.
41
11
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
Еми, това и го казвахе още миналата година, ама германци и французи се помайваха и се опитваха да се разберат с руснаците. Вместо да включат на бързи обороти и да дадът на украинците от това, което имат нужда. Позволиха на руснаците да укрепнат, вместо да им нанесът критичен удар още миналата година, преди частицната могилизация. Руското ръководство никога не е ценяло животът на робите и са готови със замах да ги похарчат, за да постигнат целта си.
40
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези хора не познават руснаците. Бе учете се поне от историята бе тикви! Руснакът може камъни да яде на почне ли да се бие се бие докрай. Просто няма как Украйна и ЕС да спечелят тази война.Това е все едно да биеш стена на тенис.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Военното присъствие на Русия в Украйна е огромно и тя ежедневно бомбардира и унищожава украинската военна инфраструктура. Преди дни Русия премина към бомбардирането и унищожаването на украински военно-въздушни бази и центрове за приемане на решения.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще помагате и ще вярвате в Украйна.Това е.Ще тъпчете всичко друго извън нея.Аз ще потъпча родословното дърво,надали за ЕС е по-трудно!
37
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя е невероятно умен дьрт корупционер! Наистина ли откри топлата вода? Не мога да повярвам! След като Путин им го каза около 1000 пъти, тая креатура разбра, че Русия нямало да прекрати войната, докато не постигне военните си цели? Евала, тарикат европейски!
36
25
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 10 месеца
И с какво ни е помогнала Русия, че не се сещам? За това, че ни държи 30 години в блатото на безвремието, благодарение на внедрените си в България служби за покровителството над олигархията и престъпността? Добре, че са Щатите да натискат продажните ни политици да се борят с корупцията.
35
5
 
7
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
Ако Путин имаше план, да е затворил/взривил всички пътища в западна Украйна и да не може да им се достави нищо по земя и въздух. Явно има друг план, а не да спечеи войната. Дано не съм прав, но все пак ще видим, дано не прави нови оръжия с които да противодейства на оръжията на НАТО и да започнат с Китай по-голяма война.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС планира да въвлече САЩ в гореща война, ни няма да им се получи. Американците не са ***...и това е повече от сигурно. Затова не е оптимист за скорошно решение калъфа. Сама Украйна не може да победи в тази война. По-зле ще става за украинците. ЕС трябва да отстъпи и да седне на масата за преговори. Демилитаризацията на източна Европа не може да е тема табу. Това е в интерес на обикновените европейци. Но тях никой не ги пита.
33
5
 
26
 
! Отговори
По света преди 10 месеца
...има държави, които губят войната, но ЕС и НАТО не им помагат. С какво Украйна е по различна, че харчите нашите данъци за вашите интереси.
32
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако си западен фен, трябва да ти хлопа яко дъската за да си оптимист. Взимайте пример от Борел. И се молете да боли по-малко.
31
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Даване на оръжия за мир е равно на изнасилване за девственост!
30
4
 
20
 
! Отговори
СВАЛЯНЕ ОТ ВЛАСТ преди 10 месеца
на незаконната фашистка хунта в Киев и демократични избори в Окрайна
29
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До наблюдате"грешката на НАТО е че не се намеси решително миналата година" ------- абе дечурлигата, айде по леглата, че 10 минава.
28
5
 
29
 
! Отговори
Жиката преди 10 месеца
А за България някога не мислихте да помагате.Само Русия помогна.
27
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Помагате не на Украйна, а на киевския режим. Колкото по-бързо падне той, толкова по-цяла ще остане Украйна. И нека не разполагат бойна техника сред гражданската инфраструктура.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ахахаха "путлерраа пратил на сигурна *** в Украйна...." -------- кажи го на един от основните спонсори на окрите, който твърди за 40-60к *** руснаци... и същевременно, преди над половин година гинекколожката се изтърва, че имало над 100 000 пръснати хохала! Та тези упоорки може да си ги ползвате за вътрешна употреба и да се надъхвате, ама вече и малките деца разбраха, че няма грам истина в тях.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До do 23 "тази година много повече унищожение ще има за самата русия в Украйна и в московието" --------------- ами айде де, айде... айде, че великата пролетна контраофанзива дето толкова много обещаваха, че ще си върнат и крим, явно вече дори не е и лятна... То със закани е много лесно, ама нещо на дела сте гола вода.
24
4
 
28
 
! Отговори
на 28 май беше преди 10 месеца
унищожен щабът на НАТО в Киев, днес телата на убитите НАТО-вски генерали заминаха със самолет за базата в Рамщаин, където ще бъдат погребани тайно. На късо казано контраофанзива няма да има - за това се е разревало така двуличното и корумпирано шенгенско лайннно
23
1
 
22
 
! Отговори
Германия е в рецесия преди 10 месеца
а не Русия - да напомне само на евро-атлантическите *** .....нещо разграбването на Русия не тръгна по плана