ЕК поиска етикет, когато ползваш изкуствен интелект

Той трябва да се поставя на текстове и изображения
5 юни 2023 15:26, Стела Стоянова
32
ЕК поиска етикет, когато ползваш изкуствен интелект
Снимка БГНЕС

Еврокомисията за първи път поиска от компаниите да предложат етикет за идентифициране на текстовете и изображенията, генерирани от изкуствения интелект, за да се борят с дезинформацията.

Заместник-председателката на Еврокомисията Вера Юрова предложи днес компаниите доброволно да възприемат в етичния си кодекс правило да предупреждават, когато използват изкуствен интелект за генериране на текстове, снимки или видео. По нейните думи е необходимо социалните мрежи веднага да започнат да поставят етикети на информации, създадени от изкуствен интелект. Този интелект може да изправи обществата пред нови заплахи, особено със създаване и разпространение на дезинформация, поясни Юрова. Машините нямат свобода на словото, добави тя.

Вера Юрова, която отговаря в ЕК за ценностите и прозрачността, и Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, се срещнаха с представители на около 40 организации, които са се присъединили към Кодекса на практиките на ЕС срещу дезинформацията. Сред тях са Microsoft, Google, Meta, TikTok, Twitch и по-малки компании - но не и Twitter, който напусна кодекса.

"Ще поискам от подписалите страни да създадат специална и отделна тема в рамките на кодекса", която да се занимава с дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект, каза Юрова. "Тя трябва да идентифицират специфичните рискове от дезинформация, породени от генериращия съдържание изкуствен интелект, и да предприемат подходящи мерки за справяне с тях."

Подписалите страни, които интегрират генеративен ИИ в своите услуги като Bingchat за Microsoft, Bard за Google, следва да вградят необходимите предпазни мерки, за да не могат тези услуги да бъдат използвани от злонамерени участници за генериране на дезинформация, обясни Юрова. "Подписалите страни, които разполагат с услуги с потенциал да разпространяват дезинформация, генерирана от ИИ, следва на свой ред да въведат технология за разпознаване на такова съдържание и да поставят ясни етикети за предупреждаване на потребителите."

Етикетите трябва да се прилагат за всички материали, генерирани от изкуствен интелект, които могат да се използват за създаване на дезинформация, включително текст, изображения, аудио и видео.

Засега те няма да бъдат задължителни, тъй като ще са част от доброволния кодекс на практиките. Комисията обаче обмисля да го включи в Закона за цифровите услуги (ЗЦУ). Задълженията за етикетиране на съдържание с изкуствен интелект също могат да бъдат включени в Закона за изкуствения интелект по време на преговорите между държавите от ЕС, Европарламента и Еврокомисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: изкуствен интелектек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Генерирането на съдържание изглежда най-малко опасното приложение на ИИ. Защо точно с неговата регулация се захващат? Защото е най-лесно или защото евентуално би попречило на някаква пропаганда?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Супер, докато запада спазва правилата, Русия, Китай, Иран, и други подобни държави ще си спамят, не щеш ли, без етикет.
24
0
 
3
 
! Отговори
Тези, преди 10 месеца
са напълно безмозъчни.....Дори незнаят и неразбират същността на ИИ....Пусне ли се веднъж, *** го гони и контролирай....Смехурковци...Идеята им беше чрез ИИ, нас да напътстват и обработват, но накрая той ще се обърне срещу създателите си и ще ги унищожи...
23
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Опитват се да го набият на изкуствения интелект, но накрая ИИ ще им го набие. Единственото решение според мен е, да забранят на хората да ползват интернет. Да поставят извън закона интернет мрежите, а интернета да бъде привилегия само на брюкселските зелки. Сталин вероятно така би решил проблема +откъсване на няколко зелки.
22
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Следваща стъпка-етикет за естествен интелект. Разрешено писането само на грантаджии.
21
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Страх ги от ИИ ,че той много по-добре разбира на как се опитват брюкселските чиновници да лъжат и да съсипят обществото с тяхните номера.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А снимките обработени с фотошоп и ауто-тюн музиката? Там пак се изпозват "умни" алгоритми за да се създаде илюзия за автентичност. Да сложат етикет на всичко изкуствено изгенерирано поне.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е то човек може да го ползва изк. инт. за сламка, за основа на нещо, което да развие впоследствие. Трябва ли тогава да се маркира?! Трябва и да е до някакъв процент, щото след определена обработка от човек то вече си е чисто човешки интелект.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
скайнет ше витури етикет на вас като заапе... на дър тия пръст на крака в мор гата.
17
0
 
2
 
! Отговори
А кога ще етикетосат преди 10 месеца
всичми онези които са на ГРАНТОВЕ ОТ ФАЩ? Тогава и Ицето Иванов Мравояда, и Кирето Петков Мики Мауса и всички останали ще се разхождат с етикети лепнати на челата. Хахаха
16
0
 
5
 
! Отговори
Кокорчо ще му лепнат преди 10 месеца
етикет сега! Неговия интелект не е естествен а изкуствено създаден от Козяк. Затова през ден е н Козяк за настройки на системата му и алгоритмите.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИИ,ако е"инструктиран"да дава информация като изпълнява съвкупност от команди,включително и за самосъхранение, винаги ще взема решение да те дезинформира.С етикет или без етикет инфото,което ще получиш, като отговор ще е НЕВЯРНО. Винаги ще допълва,че информацията е непълна и се нуждае от още информация за да даде верен отговор.
14
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
До гьобелсови глупости. Те сигурно не знаят точно какво са европейски ценности. С такива "бисери" само оправдават глу..по.тевините си.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
диагноза на урсула параноидна шизофрения, всички абревиатури ес, ек, еп директно в кофата за ***..
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По време на тестов полет на дрон предназначен за воени цели, убива оператора си, понеже е преценил, че му пречи да изпълни задачата си . Първо е взел самостоятелно решение,че оператора е сгрешил целта и когато получил команда-"не убивай е анализират ситуацията и е предприел атака срещу командващия го, понеже е преценил, че ще му попречи да изпълни задачата си и го е "унищожил" не е имал опция за разпознаване"чужд-свой"и го е ликвидирал, като чужд.
11
1
 
6
 
! Отговори
гьобелсови глупости преди 10 месеца
Я да дадат точно определение за "дезинформация". Защото впечатлението ми от спонсорирани от ЕССР платформи като фактчекър е, че точно те генерират дезинформация.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дийп фейк да не е от вчера бе ЕС?? С ИИ е доста лесно вече да правиш реалистични снимки, но това НЯМА да помогне с борбата с дезинформация да карате някой си да слага етикети. ЕС са просто дебиллни и страшно назад с технологиите.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Алоу!!! С изкуствен или без изкуствен интелект, дезинформацията си е дезинформация. Етикетът за какво ще послужи? Дезинформацията с етикет оневинява ли автора? А медията?
8
0
 
8
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Те в Европейското свърталище на комисионите нямат естествен те искат искуствен интелект
7
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Този ес само измисля лу.до.рии. Пък комисар по ценности кърти мивки. Колко такива нищопрвци има, никой не знае. Нито колко струват космическите им заплати.