ЕЦБ обмисля ново вдигане на лихвите

Целта е овладяване на инфлацията
6 юни 2023 15:25, Стела Стоянова
17
ЕЦБ обмисля ново вдигане на лихвите
Снимка БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви в борбата с инфлацията. Това заяви  президентът на институцията Кристин Лагард, цитирана от ДПА.

"Инфлационният натиск остава висок", каза Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

ЕЦБ ще "гарантира, че ставките ще бъдат доведени до достатъчно рестриктивни нива", каза шефката на инстутицията.
Целевата инфлация, определена от банката, е 2 на сто, а през май годишната инфлация в еврозоната се понижи до 6,1 на сто, според предварителни данни на Евростат.

Още по темата

ЕЦБ трябва да предприеме още няколко повишения на лихвите, за да овладее инфлацията, и не е сигурно, че ставките ще достигнат върховата си стойност през лятото. Това посочи президентът на германската централна банка "Бундасбанк"  Йоахим Нагел.

През изминалата година централната банка на еврозоната вдигна водещите си лихви с най-бързия темп в историята си, след като инфлацията достигна двуцифрени стойности миналата есен. Мнозина ръководители на банката твърдят, че затягането на паричната политика е във финалната си фаза и максималната стойност на ставките вече е на хоризонта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ЕЦБлихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
русофил преди 10 месеца
Да теглят чоп.Който дръпне късата клечка.Моето мнение че е дело на руснаците.
13
8
 
2
 
! Отговори
Хялмар Шахт преди 10 месеца
Да намаляваш инфлацията с вдигане на лихви е като да гасиш пожар с бензин!
12
4
 
4
 
! Отговори
РУСОФОБСКИ МИСИРКИ преди 10 месеца
Разрушения от урките язовир Нова Каховка снабдява с вода Кримския полуостров, както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол. Южния бряг е по-нисък и сътветно е по наводнен. Там се намират и първите отбранителни линиии от фронтовата линия на руснаците. Сами си правете изводите за лъжците новинари!
11
1
 
8
 
! Отговори
bankera преди 10 месеца
До СерсемЩе го обясня най-просто.Лихвите ще се вдигат, както и депозитите, но в България това идва със забавяне. Лихвите се вдигат с цел да се ограничи потреблението, а с това и цените да забавят и спрат растежа си.
10
1
 
4
 
! Отговори
Серсем преди 10 месеца
Не съм следвал икономическа специалност, не разбирам от висши финансови еквилибристики. И не ми е ясно защо банките вдигат лихвите по кредитите, които отпускат, а същевременно лихвите върху вложените при тях спестявания са по-ниски от таксата, която ти начислява банката заради това, че съхранява парите ти? И хората предпочитат да си държат парите на депозит - няма лихва върху тях, но и такси не им се удържат. Банката какво печели от това? Има ли право да работи с парите, които са на депозит?
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Невероятно, държавата взима заеми във вида на облигации с лихва от 5-6% и в същия момент търговските банки отпускат ипотечни кредити на бай Пешо за 2.6% лихва, понеже бай Пешо е по-надежден от държавата явно. Пък и панелката дето я е заложил като обезщетение ще векува.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми да не бяхте печатали пари да ги раздавате на хората да се търкалят по къщите, вместо да работят по време на измислената пандемия и сега нямаше да се налага.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да му мисли кой какви ипотеки е теглил. Моите са фиксирани за 15 години. Мога да ги погася и днеска, ама при лихва 1.6 и средна доходност на други авоари 5.5, няма смисъл. Междувременно ще качат и лихвите по депозитите и няма да се чудя къде да въртя парите си, за да имам доходност. Абе, добри времена ни чакат тия с нетна наличност. Вече мякащите провинциалисти, изтеглили кредит за панелка до живот без да мислят дали е с фиксирана лихва, не им завиждам.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега е момента за имота хахахаха
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тепърва вече,даже се и случва тези процеси ще ударят имотните пазари.Който иска нека си намери данните ,в момента за Нова Зеландия ,средно всеки имот се обезценява с 200 долара на ден ,му пада цената ,Австралия и тя ги вдигна лихвите вчера ,В Щатите след последните данни пак ще са нагоре ,Великобритания също продължиха ,изобщо потоп ще е ...мислете му
4
6
 
7
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Да скубеш народът е страшен подход в борбата с инфлацията, причинена от тъпите политици. Браво, евала
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемите няма да дойдат с вдигането на лихвите ,процеса е така измислен че проблемите удрят икономиката когато банките спрат да ги вдигат ,тогава следва втори етап ,задържане ,тогава лихвите се прокарват през търговските банки и биват сложени върху кредитите за жилища,коли,всичко ,тогава вече крайния потребител усеща камшика ,така че който се е нашил с кредити последните 2-3-4 години ...майка плаче ще е положението
2
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европейската централна банка обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви, защото Еесовската Зона е в дълбока криза. Рускиата централна банка не обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви, защото курсът на рублата 81 руб за $1 е комфортен и руската икономика върви нагоре.
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правите ли връзка между краха на американската икономика и инфлацията в Европейския съюз всичко е добре обмислено