Гутериш: Разрушаването на Каховската ВЕЦ е монументална катастрофа

Заради инцидента, довел до наводнения, Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за сигурност
6 юни 2023 22:24, Йоана Цонева
47
Гутериш: Разрушаването на Каховската ВЕЦ е монументална катастрофа
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза пред репортери в Ню Йорк пред Съвета за сигурност във вторник, че разрушаването на язовир Каховка, разположен в южната част на Украйна, е "монументална хуманитарна, икономическа и екологична катастрофа".

Въпреки че Гутериш отбеляза, че ООН няма достъп до независима информация, която да потвърди как се е случило събитието, той обвини инвазията на Русия в Украйна за тази "опустошителна последица", подчертавайки, че това е "още един пример за ужасяващата цена на войната за хората", чиито ефекти се виждат в десетки градове по поречието на река Днепър.

Заради инцидента, довел до наводнения, украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Най-малко 16 000 вече са загубили домовете си, каза той, като увери, че ООН и партньорите бързат с подкрепа за засегнатите райони, включително питейна вода, пречистващи таблетки "и друга критична помощ".

"Шлюзовете на страданието преливат повече от година и това трябва да спре", заедно с всички атаки срещу цивилни и инфраструктура.

"Преди всичко апелирам за справедлив мир, в съответствие с Устава на ООН, международното право и резолюциите на Общото събрание", завърши той.

Украинското и руското правителство се обвиняват взаимно за започването на атака срещу съоръжението - според съобщения в медиите - което е под руски контрол, от южната и източната страна на реката, докато украинските сили контролират територията по отсрещния бряг.

Съобщава се, че хиляди хора вече са евакуирани, като градовете надолу по течението са наводнени. В дългосрочен план "мнозина рискуват да останат без дом и в отчаяна нужда, което усложнява ситуацията, пред която са изправени украинците на фона на пълномащабното нахлуване на Русия", казаха от Службата на ООН.

Службата на ООН за правата на човека, OHCHR, каза, че правата на цивилните на жилище, здраве и препитание, заедно с достъп до чиста вода и здравословна среда, са изложени на риск, призовавайки за пълно разследване на бедствието и отговорност.

Според ядрения наблюдател на ООН, МААЕ, повредата на язовира вече е довела до "значително" намаляване на нивото на резервоара, който захранва АЕЦ.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси предупреди, че "липсата на охлаждаща вода в основните системи за охлаждаща вода за продължителен период от време би причинила стопяване на горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори на централата".

Въпреки че няма "непосредствен риск" за безопасността на централата, тъй като доставката на охлаждаща вода от резервоара "трябва да продължи няколко дни", наблюдателите на агенцията, присъстващи в Запорожие, което е окупирано от Русия, но се управлява от украински цивилни, продължават да следят отблизо скоростта, с която нивото на резервоара пада.

Гроси каза също, че "голямо охлаждащо езеро" до АЕЦ може потенциално да осигури алтернативен източник на вода, което украинските власти потвърдиха по-късно. Но той настоя, че е "жизненоважно" това охлаждащо езеро да остане непокътнато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
22 годишен украинец се ожени за възрастна роднина инвалид, за да избегне мобилизация! "Това е първият път в моята 34годишна служба", каза служител на местен център за набиране на запасняци ... https://***/RVvoenkor/46782 Подобно нещо направи и войнолюбеца от Банкя за да избегне загорелият член на бай Ставри!
25
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
кои взриви сев поток2 кримския мост сега вец я не се правете на ударени с огромнизаплати нищонеправене и от време на време по една глу-пост спрете оръжиетопреговори и мир за украина
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гутериш е пал'я'чо. Ако не беше, цру отдавна щеше да го ликвидира като финландеца.
23
0
 
15
 
! Отговори
Баце преди 10 месеца
Рамките се обстрелваха сами в завладяната от тях Запорожка АЕЦ, а сега сами решиха да си спрат водата за АЕЦ и Крим. Що пишете глупости и лъжете.
22
18
 
2
 
! Отговори
Майната ви.... преди 10 месеца
Руснаците ще покътнат и това езеро. Шампиони са по разрушаването.
21
11
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 10 месеца
До Анонимен 36: Наркоманът е в Москва и се тресе и от страх, и от дрога.
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
взривяването на Каховската ВЕЦ Е признак на отчаяния и страх на Кремъл , с мисъл да се задържи това което са окупирали.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Давайте още оръжие на наркомана.
18
2
 
9
 
! Отговори
СТОП война преди 10 месеца
НАркомани от САЩ позлващи наркоманизирнаи подставнеи на власт в Москва и Киев ползват техника ТЛАСКАНЕ на подставени на власт.Целта е максимални щети за СССР .. Вкл за Украина<Русия и Беларусия.Ползват лесни за декодиране комуникации които с ечуват както около Путин така и в американскии бази вкл в германия.И около Вашингтон
17
3
 
18
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Че руснаците обстрелват централата в Запорожие,която е в тяхно владение го знаем от пропагандата,а вече са започнали и да си давят войските,пак според пропагандата.Френските жени са били силно изненадани след като руснаците са ги подгонили да ги ухажват в Париж,нъпреки,че Бонапарт според пропагандата жънел победа след победа.Дано и изкуственият интелект не бъде заразен от пропагандата,чиято и да е тя,че ще вземе да ни съветва да скачаме от покривите на къщите си,за да сме по-здрави.
16
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 6 месеца руски сапьори минираха Каховската ВЕЦ. През последните 2 седмици евакуираха документи и техника от отбранителните си позиции на левия бряг на Днепър. Рано сътринта на 6 юни 2023, войници от 1ви батальон на 205та мотострелкова бригада от Будьоновск, Ставрополски край, по заповед от Главното си командване, съгласувано с Кремъл, дистанционно взривиха стената и ПОТОПИХА СОБСТВЕНИТЕ СИ ОТБРАНИТЕЛНИ ПОЗИЦИИ. СЛАВА БОГУ, ЧЕ НЕ КОМАНДВАТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
https://dnes.bg/eu/2023/06/06/guterish-razrushavaneto-na-kahovskata-vec-e-monumentalna-katastrofa.572240
14
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахаха, Украинците нямат интерес да си развалят инфраструктурата бе русофилски малограмотници, после нали те трябва да го изграждат пак и да дават пари. Русия си заминава от там и е крайно време да го проумеете това, ясно ви казват и дават знак пропагандистите по руските телевизии. Хем го гледате а още нищо не сте разбрали !
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И на ООН им писна от Зеленски: "Зеленскому не дадут слова на заседании СБООН по подрыву Каховской ГЭС"
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази реч е предварително подготвена,но за АЕЦ Запорожие.Просто са сменили наименованието на централата.Укрите са мислили,че като спре охлаждането ще има авария в АЕЦ,но явно руснаците предварително са взели мерки,защото още миналата година пробваха укрите да го взривят.Укрите сами си направиха Берлинска стена,но водна.Сега разбрахте ли защо на 5-ти вечерта съобщиха,че вече има йодни таблетки и за нас?Подготвяли са ядрен апокалипсис лудите.Спрете тази лудост!Спрете тази война!!!
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски изобщо няма капацитет да е президент. Кукла на конци.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За левски изобщо няма капацитет да е президент. Кукла на конци.
9
3
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 10 месеца
Не знам, какво ще бъде следдващият епитет-определение на Гущера, гато гръмне ЗАЕЦ и цела Европа плъзне в радиация. В Годината Заека, ЗАЕЦ си е ебала-балката си е бала;))) И без тва ЗАЕЦ непрекъснато е обстрелвана за забавление от кюнците и на двете страни, понеже определено не ги слуша главата и смяната на алкохола им *** зле;)))
8
3
 
22
 
! Отговори
United abomination преди 10 месеца
Ако американците продължават да се дървят на руснаците, като въоръжават терористичната групировка в бивша украйна, ООН продължава да не прави нищо, тогава можете да станете свидетели на монументална катастрофа.
7
0
 
18
 
! Отговори
Р0ботете Р0бе преди 10 месеца
че на колко такива като Гутереш Изплащате Яхтите, Именията и Фераритата - бедна Ви е Фантазията - а България на всеки 5 залъка - Един е за Държавата с 20% ДДС - НеЧуван Данък дори по Време на Османското Ви Р0бство! Чувствате ли, колко сте Свободни?!