Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ

Това била най-голямата причинена екологична катастрофа в Европа от десетилетия
6 юни 2023 22:30, Йоана Цонева
138
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на срещата на върха на Букурещката девятка (която обединява страните от НАТО от Централна и Източна Европа), обвини Русия във взривяването на Каховската ВЕЦ, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си".

"За съжаление вече повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата Каховска ВЕЦ. Физически е невъзможно да бъде взривен по някакъв начин отвън - чрез обстрел. Тя беше минирана. Миниран е от руските нашественици и е взривен от тях. Русия взриви бомба за масово екологично унищожение. Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия."

Кремъл нарече взривяването на Каховската ВЕЦ резултат от планиран саботаж и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента.

В същото време представители на окупационните власти казаха по-рано, че разрушаването на язовира е свързано с редовните обстрели на централата. Представители на Русия досега не са повдигали обвинения в саботаж.

"Можем категорично да ги отхвърлим (обвиненията). Ние официално заявяваме, че тук ясно говорим за умишлен саботаж от украинска страна, който е планиран и извършен по заповед от Киев, от киевския режим", е заявил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военното командване на Украйна предварително било предвидило възможните действия на руската армия за унищожаването на Каховската ВЕЦ и е направило съответните изчисления, като от там заявават, че това няма да попречи на украинската контраофанзива. Това съобщи командващият на обединените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Найев, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до ВЕЦ Каховка, военното командване предварително е предвидило действията на противника, включително действия за взривяване на ВЕЦ Каховка. Има съответните изчисления, които са известни на военното командване относно щетите, които могат да бъдат причинени от разлива на вода. Съответното командване в този район предприема мерки съвместно с ръководителите на държавните органи на място, преди всичко по отношение на безопасността на цивилното население.Що се отнася до предотвратяването на нашите настъпателни действия, военното командване напълно се съобрази с коварните вражески действия и не би трябвало да попречи на настъплението ни в онези направления, където може да има разлив на вода", каза Найев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
2
 
! Отговори
до Кой преди 10 месеца
само пропусна че за да настъпваш във вече наводнените район трябваше да десантират през Днепър, което си е чисто самоубийство. А наводнявайки херсонска област отрязват руснаците от порт Очаков на Черно море и така наречената кимбурска коса ,ама май нищо не ти говори , а нивото на днепър над нова каховка пада и значителнио по лесно за преодоляване и настъпление към азовско море на ВСУ
106
5
 
1
 
! Отговори
крум преди 10 месеца
Ето как се спасяват чукчите от Леопардите
105
2
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
До Митко Все им ПРво на избор на кого да вярва. Това, че ти вярваш на Лъжливата велика Америка не ти дава право да обиждаш другите хора.
104
2
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
До Анонимен нали вече взривиха една стена в херсонска област, именно за да спрат тея с автоматите и 10 танка. Преди 2-3 седмици взривиха и стена в Донбас, въпреки че знаеха, че ще наводнят много руску езични села.
103
5
 
1
 
! Отговори
Do 112 преди 10 месеца
Тия същите 10 танка 1000 човека, които вече година и половина ритат втората армия в света по сила ли ? 3 дни "операция".
102
7
 
3
 
! Отговори
Кой преди 10 месеца
Кой печели от взривяването на стената ? Украинците започнаха да настъпват, взривената язовирна стена и разлятата вода затрудняват похода на украинците и движението на техниката. Широко наводнените площи ограничават периметъра на украинската атака до няколко стотин квадратни километра. Кой печели от взривяването на стената ?
101
12
 
5
 
! Отговори
блицкриг преди 10 месеца
Руснаците отстъпват и унищоават всичко след себе си. Не им пука за ЗАЕЦ, Крим или потопена Херсонщина, да му мислят украинците и европейците. На 18 август 1941г., отстъпващата съветска армия на която сме сложили паметник, взриви Днепровската ВЕЦ и оставиха централна Украина без ток. В резултат се удавиха 80 хил. цивилни. Германците възстановиха и пуснаха централата през юни 1942г. Историята се повтаря - руснаците рушат, немците строят.
100
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Алоу днес-а, докога ще давате поле за изява на руската пропаганда бе?
99
3
 
14
 
! Отговори
ОБИЧАЙНИ ЗАПОДОЗРЕНИ преди 10 месеца
Логично. Русия нали си взриви тръбите на Северен поток. Сега си гръмна и стената на язовира, който контролираше и който захранва Крим с вода, който охлажда АЕЦ Запорожие и чиито води наводниха основно по-ниския източен бряг на Херсон, контролиран от Русия и отнесе изградената им първа отбранителна линия. А това, че Украйна редовно обстрелва стената на язовира с артилерия не се брои. И че скоро ще се образува почти сух коридор за ВСУ да преминат на мястото на язовира и да атакуват източния бряг.
98
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците нямат изгода да гръмнат стената но укрите имат. Няма вода за Крим и АЕЦ запорожие ще трябва да го изключат. Това са щети за много милиарди долари. А на руснаците ква им е ползата ? Да спрат непобедимите 10 танка и 1000 мобилизирани набързо нещастници с по един автомат и яке,оито иначе ще превземат поне 2 изоставени села някъде там в огромната украйнска пустош ? Още Макиавели е казал " когато нещо се случва и вие се чудите кои ли е разберете кои има най-голяма изгода от това"
97
13
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
Руснаците удариха дъното, тасс пишат, че украинците са унищожили стената, но по тоя начин са подобрили положението на руските войски. Слагайте минуси ботове, то трябва да си много глупав, за да вярваш на руските опорки.
96
3
 
11
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
До Сержант кой настъпвал, я пак .... Много бързо им се изпариха мераците за офанзива.Вчера зе проглуши ушите на цял свят, че превзел половин село и до там.
95
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това взривяване на язовира показва че Украйна е свършена като държава.
94
6
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 10 месеца
Ей ги пак тия руснаци - стрелят сами по себе си.. Страшна работа ейй! Това не е военно действие, а терористичен акт, то укропитека явно друго не може!
93
5
 
22
 
! Отговори
На бас за 1цент преди 10 месеца
Че украйнците лъжат. При тях е стандарт явно.
92
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руските фашисти нямат срам. Украйна била взривила стената, при положение че е под контрола на фашистка русия и се вижда че язовира е напълнен до горе преди да бъде взривен (как украйнците са го напълнили при положение че не е под техен контрол?) и взривяването има тактическа изгода за фашистка русия и никаква за украйна.
91
10
 
14
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Женевската конвенция забранява язовири дада бойна зона.Украйна наруши пак конвенция.Над 22 000 души са пострадали от наводнението.
90
9
 
4
 
! Отговори
Митко преди 10 месеца
До Бай ДрънА за какво са я минирали, от скука ли, че са се чудили къде да дянат тоя взир дето са им пратили ли?.. Или да обвинят украинците, след като го взривят?
89
11
 
21
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 10 месеца
Украйна взриви дигата зада отвлече вниманието от тежките загуби и многото жертви при контранастъплението.В Телеграма има видеа с унищожени Леопарди и Хамери по фронта.
88
6
 
13
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Тактика на изгорената земя. Да няма доставки на продоволствие. Признание, че Украйна няма да успее да си върне областта.