Заплашено ли е европредседателството на Унгария?

Все по-силно е противопоставянето Брюксел - унгарски кабинет
7 юни 2023 23:30, Елка Василева
34
Заплашено ли е европредседателството на Унгария?
Снимка: архив, БГНЕС

В края на миналата седмица Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, поставяща под въпрос ротационното председателство на Съвета на ЕС от Унгария догодина. Евродепутатите смятат по-специално, че Будапеща, в подкрепа на която се обяви Полша, погазва европейските ценности в редица сфери и затова е неподходяща за председател на Евросъюза.

ЕП прие резолюцията с 442 гласа „за“, 144 „против“ и 33 въздържали се. В нея евродепутатите подчертават важната роля на председателството за постигане на напредък по законодателството на ЕС, за осигуряване на приемственост в европейския дневен ред и за сътрудничество с останалите общностни институции. Те поставят под въпрос начина, по който Унгария ще може надеждно да изпълни тази задача заради неспазването на правото на ЕС и ценностите от договора за присъединяване, както и принципа за лоялно сътрудничество с европейските институции и държави. ЕП призовава държавите от ЕС да намерят подходящо решение във възможно най-кратък срок и отбелязва, че би могъл да предприеме съответните мерки, ако не бъде намерено такова решение.

В резолюцията се отчита, че в продължение на няколко години положението, свързано с принципите на правовата държава в Унгария, се влошава заради действията на правителството в Будапеща. Допълва се, че от 2017 до 2021 г. са били установени общо 1993 нередности, свързани и несвързани с измами с европейските фондове. Отбелязва се, че Унгария се нарежда на шесто място по отношение на тези случаи, открити в държавите от ЕС, както и че е един от най-големите нетни получатели на средства от европейския бюджет. ЕП заявява, че мерките за отпускане на средства от ЕС трябва да се разглеждат в цялост и не следва да се извършват плащания за Будапеща, докато нередностите не бъдат изцяло отстранени.

Преди да бъде приета резолюцията, Вера Йоурова, заместник-председател на друга важна евроинституция, Европейската комисия (ЕК), съобщи, че в ЕК засега не е обсъждан вариант унгарското председателство да бъде отложено.

Въпреки това Йоурова посочи, че безпокойството на комисията по отношение на върховенството на закона в Унгария и Полша остава.

Варшава се обяви открито против приетата от ЕП резолюция. Въпреки осезаемото охладняване на отношенията между Полша и Унгария заради диаметрално противоположните им позиции за войната в Украйна двете странни остават единни в мнението си, че Брюксел се меси неправомерно във вътрешните им работи, особено по въпроса за предприетите от правителствата им реформи, които според критици подкопават независимостта на съдебните им системи, отбелязва Ройтерс.

„Приемането на тази резолюция е явно нарушение на европейските правила, и то в най-важната им част – правилата, записани в европейските договори“, заяви на конференция в Молдова полският министър-председател Матеуш Моравецки, имайки предвид съдържащия се в договорите за ЕС регламент, според който държавите членки на съюза се редуват на всеки шест месеца като председатели на Съвета на ЕС по предварително изготвен график. „Рушенето по този начин на системата от правила, по които функционира ЕС, е не просто път за никъде, това е път към пропастта.“

Унгария и Полша отдавна са в конфликт с евроинституциите по редица въпроси, включително върховенството на закона, свободата на печата и хомосексуалните права. Поради съображенията си в тези области ЕС спря европейски средства за двете страни в размер на милиарди евро.

Унгария може да получи около 5,8 млрд. евро безвъзмездни средства (грантове) и още 9,6 млрд. евро под формата на евтини заеми по линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), но Брюксел замрази всякакви плащания, докато националистическото правителство в Будапеща не направи реформи за подобряване на независимостта на съдебната система и борба с корупцията.

Що се отнася до Полша, в началото на миналата седмица ЕК и Държавният департамент на САЩ изразиха безпокойство от нов закон, който според тях може да лиши отделни лица от право да заемат публични длъжности само защото са заклеймени като проводници на руско влияние, без това да е доказано по надлежен съдебен ред.

Балаж Орбан, главен съветник по политическите въпроси на премиера Виктор Орбан (двамата имат съвпадение на фамилните имена и не са роднини), написа в Туитър, че Унгария е подложена на „изнудване от Брюксел заради антивоенната си позиция“ по въпроса за войната на Русия срещу Украйна.

Будапеща отказа да предостави военна помощ на съседната държава за отблъскване на руската инвазия и разкритикува европейските санкции срещу Москва.

Приетата от ЕП резолюция е с необвързващ характер. Вносителите ѝ признават, че на практика няма конкретна юридическа процедура, по която да бъде отнето правото на Унгария на европейско председателство, но въпреки това Европарламентът по думите им „не е съвсем безсилен“ по този въпрос, отбелязва изданието „Политико“.

В тази връзка някои евродепутати заплашиха, че ЕП може например да сведе до абсолютния минимум сътрудничеството си с унгарското председателство или успоредно с официалните събития в Будапеща да осигурява платформа за изява на инакомислещи гласове от унгарските журналистически и научни среди.

Спорът за ротационното председателство и приетата от Европарламента резолюция бележат нов етап от все по-задълбочаващото се противопоставяне между Брюксел и унгарското правителство.

С оглед на наближаващите догодина европейски избори е все по-вероятно тези отношения да не бъдат изгладени в рамките на мандата на сегашния състав на ЕП и ЕК, затова не е изключено да се стигне до още по-голям разрив между Будапеща и Брюксел, особено в контекста на нестихващия военен в конфликт в Украйна, по който официалните им становища силно се различават.

По график Унгария е предвидено да поеме председателството на Съвета на ЕС през юли догодина от Белгия и да го предаде през януари 2025 г. на Полша.
(Владимир Сахатчиев, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Соца беше много по-демократичен от ЕС - налагат ти забрани и не се интересуват от интереса на държавата !
25
0
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 10 месеца
Унгарците са свободолюбиви,трудолюбиви,мирни и интелигентни хора!!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
сега евроатлантиците като продадат тръбите на газопровода дето минава през българия и унгарците ще бъдат лишени от евтина руска газ
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всъщност ЕС надмина комунизма по централизирано управление и единна партийна линия, която се следва безкомпромисно. По соца всяка държава малко или много си водеше собствена политика и беше независима. Сега искат всички да ни обезличат и ние на драго сърце се даваме. Но не и унгарците и австрийците на които никой нищо не им казва засега.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Брюксел може да сведе до абсолютния минимум сътруднияеството си с унгарското правителство и да осигурява платформа за изява *** инакомислещите гласове от журналистическите и научните среди" - цитат откъм края. Т.е. още по-активно внедряване на подривници в страната, което не е ново или неочаквано. Изнудване и саботажи = това са методите на "демократичния" Запад. Факт. правили са го правят го и сега. Времената обаче се менят.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е заплаха, а надежда за Унгария. Може и да се измъкне от лапити на поредния колонизатор.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айдее, брюкСелските пеераси изнудват унгарците, че не щат да са долнопробната US-EU колония, която сме ние! И Орбан не ще да ходи в краварското посолство да му задават направление в живота и държавата
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя нещо се цепи от единното голямо европейско семейство. Как така няма да въвежда санкции срещу Русия и ще иска мир? Кви са тия претенции сега? Ние като сме казали, че ще воюваме с Русия до смърт-гладна или друга, каквата и да е, но ще воюваме до смърт, а той да не се прави на интересен и да говори друго.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Унгарците винаги са били народ с достойнство. Те не са като нас наведени пред началника си! Каквото ни наредят от фащ или брюкселските зелки и да се втурваме безропотно да изпълняваме без да се замислим.
17
14
 
3
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
защо не ..рАсия ,ЕС,ще е същото,зависимите чиновници вземащи пари от русия в ЕС финансират фашистка държава убиваща жени и деца,заплашваща Света ни с ядрена?!и в същото време вкарват САЩ и Кралството в..разходи!!!време е да поеме по пътя си..САЩ и Свободният няма да позволят на зависими,от руснаците работещи с мафиотски и фашистки партии създадени от мАсква,с офшорни,убийци и грабещи Народите и да матипулират фактите..проверени са и доказани!защо няма санкций?защо няма механизъм за изключване?
16
1
 
11
 
! Отговори
ссс преди 10 месеца
за унгария ясно ,но за българия за сега ясното, е че е мрачно и става все по тъмно освен и и тия подобия на политици комици меркантилини да се правят на силни яко инфантилни нещасни озлобени в страната ни внедрени яко платени за да ни ограбят до безобразие да ни разграбят да ни изцедят лесно да ни опитомят манипулират чрез тия меркантилни изчадия да ни затрият. опрастачване на нацията опозоряване на историята бизнес здравеопазване пак би било добре а е мафия разделна .бог да е с вас и ви с него.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съгласен съм с колегата по-долу, референдум за излизане ис СС.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прочетете книгата "Комитет 300", ако все още има хора, които не са. Световна икономическа мафия, която диктува кризите, внезапно изникналия "лидер", който "ще ни оправи" и куп друга информация за "случайните" неща, които ни заливат всеки ден... разбира се, стриктно контролирани и организирани. Както и днешната "случайна новина" за извънземни. Книгата я има и онлайн.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Били сме васали на Брюксел, били сме колония на Брюксел, Брюксел ни е превърнал в територия, Брюксел развращавал децата ни, Брюксел ще унищожал българския лев, Урсула била "неприличен етикет", евродепутатите са "неприличен етикет"... Но самата метрополия в Брюксел ни е дала възможност да не бъдем повече нейна колония и да се освободим, като депозиране нашето решение да я напуснем напълно законно без капка кръв. Хайде, готов съм, тези непрекъснати ругатни вече досаждат повече от всичко.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, ако се случи, ще е ясен сигнал да напуснем.
11
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Унгария, както всички страни в ЕС, имат право на мнение, което не се харесва на Брюксел. Но тяхното непрекъснато несъгласие и обструкции по отношение на важни решения за съюза ги превръща в Троянски кон и открити саботажници. Така че поведението им вече не е поведение на пълноправен член на ЕС. На такива страни просто се казва любезно, но и хладно: "Като не ви харесва всичко или почти всичко в нас, защо просто не се махнете?". Люксембург вече го каза веднъж на Орбан.
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо само на Унгария? Членството към ЕС е заплашено и за България. Между поведението на Унгария и България спрямо Европейския съюз има паралели. Никой от Европа не ни заставя да членуваме насила в този съюз. Защо тогава, след като виждаме, че нашето членство буксува, ние също заедно с унгарците не напуснем ЕС. Непрекъснато слушам негативни оценки към ЕС в коментарите. Но нито един от недоволните тук досега не е заявявал явно: "Напускаме ЕС!".
9
0
 
17
 
! Отговори
преди 10 месеца
До Анонимен 10Защото са пълноправен член на съюза и имат право на мнение и действия които не се харесват на върхушката в ЕС.
8
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Несъгласието на унгарците с европейската политика придобива постоянен, устойчив и хроничен характер. Тогава защо просто не си вземат куфарчетата и не се махнат от един съюз, за който с ежедневното си поведение доказват, че не уважават.
7
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами като не им харесва на унгарците ЕС, защо просто не напуснат този съюз? Още повече, че тяхното напускате ще стане по мирен път със съответно договаряне. Европейците били такива, европейците били онакива! Европейците няма да се променят по нареждане на Орбан. Хайде, Орбан, подавай си оставката и се махай! Никой няма да води война срещу тебе, Орбан, за да те присъединява и асимилира отново към ценности, които не уважаваш!