Темата за еврото се завръща в Швеция

Различни нагласи
9 юни 2023 02:30, Росен Стойчев
23
Темата за еврото се завръща в Швеция
Снимка: БГНЕС/EPA

Шведските граждани стават все по-отворени към идеята да влязат в Еврозоната, съобщи Политико.

Това показва проучване на шведски агенции.

Още по темата
До този момент често темата срещаше пренебрежение.

В момента шведската крона е на една от най-ниските си стойности. Страната проведе референдум за приемане на еврото преди две десетилетия, когато то беше отхвърлено.

Тогава повечето граждани обясниха, че за тях е въпрос на достойнство да имат своя валута. Конституцията предвижда нов референдум по темата.

Повишават се настроенията за подкрепа на общата валута, която би била подкрепена от над 30 процента. Все още над 50% обаче са против.

Много шведски държавници също подкрепят смяната на валутата, но очакват широко гражданско настроение за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Швециятемарешение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ползва се момента, защото Швеция взе да отива надясно. Позлват страха от войната, да "интегрират" Швеция към ЕС, че не се знае, дали след 3 години, няма да искат да си ходят. Ако не знаете, за какво говоря, отидете на почивка в Малмьо! Пътя ще ви излезе 200 леав със самолета .. никой не иска да ходи там. ЗАЩО ЛИ!
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 10 месеца
Те ли стават все по - отворени или ги натискат да станат отворени ?
18
8
 
1
 
! Отговори
Еврото е супер преди 10 месеца
А бг лева става за тоалетна хартия
17
5
 
8
 
! Отговори
И ние в Бг преди 10 месеца
Искаме Евро и Шенген а не скапан аборигенски обезценен лев и лукашенко всеки пропутински режим!
16
7
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Дания, Швеция, Полша, Чехия, Унгария и Румъния си карат с националните си валути. Румънците скоро обявиха, че до 2030 няма въобще да говорят за евро. В Чехия и Унгария са го казали - ще приемем еврото тогава и само тогава, когато доходите ни се изравнят с немските. Е ние ли сме най-големите балъци?
15
4
 
1
 
! Отговори
Темата за еврото преди 10 месеца
се завръщала, цитат: "Политико". Разбирай: ТРЪНКИ.
14
10
 
13
 
! Отговори
смеххх преди 10 месеца
Копейкин излъга електората си за референдум за еврото за да събере повече гласове на изборите Па вие още му вярвайте Референдум не може да има ДОГОВОРА Е ПОДПИСАН С БРЮКСЕЛ
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Конституцията предвижда нов референдум по темата." - ТОВА ТВЪРДЕНИЕ ИЗКАЗАНО В СТАТИЯТА НЕ Е ВЯРНО. В КОНСТИТУЦИЯТА НА ШВЕДИТЕ НЕ СЕ ПРАВЯТ ПРОМЕНИ ad hoc, КАТО В ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРО_СТА_ЦИ!!...
12
7
 
15
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
и ко стана? 50% - против, 30% - за!....и там не го искат еврото, че икономиките заминават от тия санкции!
11
10
 
13
 
! Отговори
Ще стреснеш някого преди 10 месеца
И какво като гласуваш с не. Ще накривиш шапката на някой чиновник в Брюксел или политик у нас? Лев няма от борда насам, когато го вързаха за марката, заради финансови корифеи като Гечев, които го докараха до 3 000 за долар. Майка ми като директор на училище взимаше 3 долара заплата. Толкова за силния лев. И спрете да говорите как Дания и Швеция не били, защото икономиката ни не е нито датска, нито шведска. Нито дори румънска. Не произвеждаме нищо и лева щеше да е като турската лира отвързан.
10
4
 
9
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 10 месеца
По новите евротехнологии и с 0.03% могат да ги вкарат - няма да ги питат! Нас някой, за нещо да ни е питал? ЧАКАМЕ да ни питат за Еврото, може би, но само защото имаше подписка за референдум. И въпреки това, ще ни прецакат и пак няма да питат!
9
4
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Абе да не сте взели от ония държавни милиони за рекламиране на еврозоната? Видяхте, че с доводи няма как да ни убедихте, тръгнахте да ни убеждавате, как други държави се канели. Е то винаги са се канели, да е Великобритания 4=% бяха ЗА, но пак излязоха от ЕС, а за еврозона даже не си и помислиха. От 30 до 51% трябва бая лъжи да се наговорят в Швеция.
8
5
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Все по-често ще четем подобни ииотски статии с наближаване на момента, да се повдигне въпроса за еврозоната. НЕ НИ ТРЯБВА, НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ? НА БЪЛГАРИНА ЕВРОЗОНА НЕ МУ ТРЯБВА! ТЯ Е НЕОБХОДИМА САМО НА МАФИЯ И ПРОДАЖНИЦИТЕ ОТ ППДБ!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пропаганда ! От две хилядната година БВП им се е увеличил с триста милярда
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой трябва да плаща за безумните решения на безуните политици в ЕС, нали? И кой ще плаща - естествено тези, които ги търпят...
5
2
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Недоумявам за що е публикувана тая статия. Директива ли ви спуснаха? И как според вас 30% ще вкарат Швеция в еврозоната? А, да, както. Ължария, дето 7% на Кирчо са ЗА.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Новина от вчера :"Еврозоната изпадна в рецесия".Търсят си нови шаранчета да им изплащат дълговете.Е,бг шаранчета,още ли искате еврозоната?Това си е като пирамида,а управляващите искат да ни вкарат,защото:1)те са чужди слуги и не им пука за българския народ;2)взели са подкуп да ни вкарат;3)искат да ограбят милионите,които са гарант по валутния борд;4)имат СОП...личи им по говора и бисерите,които ръсят в ефир!;5)на кристални пици са и не мислят логично.
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еврозоната фалира и се чудят кого да оберат, за да отложат окончателното пропадане. С нетърпение чакам референдума за еврото в България за да гласувам с НЕ
2
8
 
23
 
! Отговори
Демек ни казват преди 10 месеца
Да не се страхуваме. Писна ни вече от статийки които трябва да наклонят общественото мнение. ВЪПРОСЪТ Е ДРУГ. ШВЕЦИЯ НАПРАВИ ЛИ РЕФЕРЕНДУМ, НАПРАВИ!!! А ВИЕ ЗАЩО СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМ В БЪЛГАРИЯ БЕ КИРЧО КОКОРЧО РАДАНЧО ИЦКО И ОСТАНАЛИТЕ ***???
1
5
 
25
 
! Отговори
Дора преди 10 месеца
"Повишават се настроенията за подкрепа на общата валута, която би била подкрепена от над 30 процента. Все още над 50% обаче са против". Без коментар...