ЕК: В България се решават най-малко дела за корупция на година

60% от българите смятат, че съдебните дела не са безпристрастни
10 юни 2023 23:10, Стела Стоянова
27
ЕК: В България се решават най-малко дела за корупция на година
Снимка БГНЕС

България е една от страните в Европейския съюз, където средната продължителност на съдебните дела за корупция е най-голяма. Това показват данни от доклад на Европейската комисия за ефективността на правосъдните системи в страните членки, пише нюз.бг

По данни на комисията у нас се решават най-малко дела от този тип на годишна база. На другия полюс е Словения, където за същото време на първа инстанция се решават около 800 дела.

В 12 страни членки на ЕС делата за корупция се решават до 1 година.

Докладът изследва и независимостта на съдебната система. Проучването показва данни за 2016, 2021, 2022 и 2023 г. Забелязва се тенденция на намаляване на доверието в съдебната система в България.

Според данните за 2023 г. около 30% от българските граждани са на мнение, че съдебната система е справедлива и независима. Този дял е почти не се променя през годините. Расте обаче недоверието към съдебната система. Близо 60% са на мнение, че съдебните решения не са независими и безпристрастни.

Друго нещо, което отбелязва доклада на ЕК, е че България е на едно от последните места в ЕС по употреба на дигитални технологии в съдилищата. Едва 8 държави членки имат готови за цифрови технологии процедурни правила, които позволяват изцяло или предимно използването на разстояние комуникация и за допустимостта на доказателства само в цифров формат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 10 месеца
Ся шъ ви кажа защо е така.Такъв ни е соя,такъв ни е гена,такава ни е породата.Германците са 'германска благородна',французите са 'френска превъзходна' а ние българите сме 'балканджийска пом.ияр.ска'
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма безпристрастност в Бг правораздаването. В Бг се съдят само обикновени хора за дребни неща, за 5 лв. се влиза в затвора, за откраднати 5 млн. лв. се влиза в Народното събрание.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да знаете, че в ЕС има по-голяма корупция от нашата. Това може да го твърди, само някой дето не е мърдал от родното си село.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия от ЕК да не приказват много, щото всички чухме на записа как Урсулката се уговаряла с Кирчо да му помогне да заобиколи правилата!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България корупция няма. Далаверата и шуробаджанащината са нормално състояние на живота у нас.
18
2
 
6
 
! Отговори
€$ преди 10 месеца
ЕС, в лицето на ЕНП толерира и легитимира корупцията в България.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"за 2023 г. около 30% от българските граждани са на мнение, че съдебната система е справедлива и независима" Да не са правили това проучване в съдебната палата. Не познавам човек, който да мисли че българската съдебна система е справедлива.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето , Бойко Борисоф и Десислава Атанасова ги преизбираме.Няма кого друг....----Няма кого друг да изберем само в случай, че двамцата са единствени кандидати, и това е наложено от армията и полицията. Във всеки друг случай, тия са на дъното на класацията. За нормалните хора.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Или , както казва великия Карл Маркс..,,количественотп натрупване води до качествени промени."....Или преведено на ,,просташки" език ,нашия означава...оставаме по малко , но за сметка на това, нямаме конкуренция.Ето , Бойко Борисоф и Десислава Атанасова ги преизбираме.Няма кого друг....
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трудно се измъкваме изпод руската сянка. Както ни предупреждаваха Левски, Раковски и Ботев, Русия лесно няма да се откаже от Балканите. Много агенти на Кремъл предават България. За 5 десетилетия културните ни светини от музеи и манастири бяха отвлечени в Русия. Посетете Плиска, Преслав, Рилския манастир и десетки други български светини, за да се убедите с очите си.
13
1
 
6
 
! Отговори
Н преди 10 месеца
На мен ми е по-интересно как корумпираните съдии и прокурори определят сумите, които взимат, за да постановят оправдателна присъда или да направят някакви процесуални нарушения и *** да не лежи ? Процент ли е от взетата сума, зависи ли това от това какъв бизнес развива, как става плащането на магистратите? Някакви журналистически разследвания има ли по въпроса?
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви дигитални технологии? Онзи ден ВСС заседаваха повече от 14 часа докато се отиваха да изпържат Гешев, а протокола го пишеше една лелка с химикал на лист хартия върху лаптоп. Не се шегувам. Повтарям: Протокола беше написан върху лаптопа на хартия с химикал. Да се смееш ли, да плачеш ли? Положението е трагикомично.
11
1
 
11
 
! Отговори
Н преди 10 месеца
Такива дела са им много сложни за решаване. Корумпирани ще ти разследват и други корумпирани ще съдят корумпирани. Положението е трагично.
10
1
 
11
 
! Отговори
Шефрет преди 10 месеца
Не малко,а нито едно!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е,с това правителство и махането на главния прокурор вече ще са 0.След мандата ще ходят на някой остров.Но първо ще изнесат каквото могат срещу подкуп.
8
2
 
14
 
! Отговори
Разгеле преди 10 месеца
Тези от ЕК откриха топлата вода!! А сега да вземат да си върнат присвоените 87 милярда от шайката измамници във България ! Ако не знаят кой са да спрът първия човек на улицата във България той ще им ги каже пойменно!! Трагедия граничеща със простотия
7
2
 
7
 
! Отговори
Убиха Правозащитник преди 10 месеца
Убили са Професор Янко Янков!
6
0
 
6
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
То вече няма нищо за разпределяне.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е то не си дават имунитета. Как да се решат?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 3 - това би било наистина много яко!Аз съм - за!